Actualitzat 20/04/2016 16:25

Podem queda fora de la Mesa de la Diputació del Congrés, en què el PSOE i Ciutadans sumen majoria absoluta

Pablo Iglesias en la constitución de la Diputación Permanente
EUROPA PRESS

Els 121 membres de la Diputació Permanent seran els únics que seguiran aforats i cobrant si hi ha eleccions

   MADRID, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Diputació Permanent del Congrés ha triat aquest dimecres, en la sessió constitutiva, el seu òrgan de govern, la Mesa presidencial, en què el PSOE i Ciutadans sumaran majoria absoluta i en què ha quedat fora Podem, malgrat comptar amb representació en la Mesa de la Cambra.

   Aquest òrgan parlamentari, l'únic que sobreviurà si es dissolen les Corts el 3 de maig, compta amb 60 membres titulars i altres suplents més el president, que és el del Congrés, en aquest cas el socialista Patxi López.

   En aquesta XI Legislatura, el repartiment dels vots en la Diputació Permanent és el següent: 21 del PP, 14 del PSOE (15 amb el president), 11 de Podem, set de Ciutadans, dos d'ERC, dos més de Democràcia i Llibertat (DL), un del PNB i dos del Grup Mixt.

   En la sessió constitutiva ha estat escollit la resta de membres de la Mesa de la Diputació: dos vicepresidents i dos secretaris, que habitualment formen part també de la Mesa del Congrés. En aquest cas s'ha triat com a vicepresidents Celia Villalobos (PP) i Micaela Navarro (PSOE), i com a secretaris Alícia Sánchez-Camacho (PP) i Ignacio Prendes (Ciutadans).

   És a dir, que la suma del PSOE i Ciutadans tindrà la majoria absoluta en la Mesa de la Diputació Permanent, una posició de domini amb la qual no compten en la Mesa del Congrés. I en canvi Podem, que té dos dels nou llocs de la Mesa 'gran', s'ha quedat fora dels llocs de la Diputació.

SUPORT MUTU DEL PSOE I C'S I EL PNB DÓNA SUPORT Al PP

   En les dues votacions per a l'elecció dels vicepresidents i els secretaris, el PSOE i Ciutadans s'han donat suport mútuament per poder assegurar els llocs de Navarro i Prendes, respectivament. Això sí, aquestes dues formacions no han reunit els 22 vots que sumen els seus diputats perquè dos del PSOE han votat en blanc per garantir que el PP, com a partit més representat, es garantia la Vicepresidència i la Secretaria primeres, segons van informar a Europa Press fonts socialistes.

   Del la seva banda, el PP ha recaptat el suport del PNB, amb la intenció que les seves candidates sortissin escollides amb 22 vots cadascuna, no obstant això ho han fet amb 21 perquè un membre del Grup Popular ha equivocat les seves paperetes i ha posat el nom de Sánchez-Camacho en la corresponent a les vicepresidències i el de Villalobos en la de les secretaries.

   Per la seva banda, Podem i les seves confluències han optat, en contra de la tradició, per promoure per a aquest òrgan persones diferents a les que representen en la Mesa del Congrés. Així, han presentat la secretària general del seu grup, Carolina Bescansa, (la qual també van intentar al seu moment situar a la Presidència del Congrés) per a una vicepresidència i el diputat d'En Comú Josep Vendrell per a una secretaria.

   La secretària d'Anàlisi Política i Social de Podem ha aconseguit 12 suports, els 11 del seu grup i només un d'aliè, mentre que Vendrell ha aconseguit arribar als 15 sufragis (els 11 de Podem, dos d'ERC, un de Compromís i un altre d'IU-UP).

MINISTRES, CAPDAVANTERS I PORTAVEUS

   Com és habitual, els partits han designat els seus líders, membres de les seves direccions nacionals i parlamentàries per formar part de la Diputació Permanent. Així, entre els representants del PP hi ha onze membres del Govern espanyol amb escó al Congrés, encapçalats pel president Mariano Rajoy, i també hi són els integrants la cúpula del partit que són, a la vegada, diputats.

   El PSOE, per la seva banda, ha inclòs el seu secretari general, Pedro Sánchez, així com a membres de la seva Executiva Federal i de la direcció del grup parlamentari. I també han fet el mateix Ciutadans, amb Albert Rivera al capdavant, i Podem i les seves confluències.

   Així, a més de Pablo Iglesias, tenen lloc en la Diputació Permanent com a titulars els portaveus d'En Comú, Xavier Domènech, i dels diputats valencians del partit morat, Angela Ballester. No obstant això en representació d'En Marea ha entrat Yolanda Díaz, amb el qual ha quedat fora l'actual portaveu de la confluència gallega i membre d'Anova, Alexandra Fernández.

AMB ESCÓ FINS A l'ESTIU

   En l'anterior legislatura la Diputació Permanent del Congrés es va crear menys d'un mes després de la constitució de la Cambra, però aquesta vegada, a punt de complir-se tres mesos de la seva constitució, el Congrés no havia fet passos per complir amb aquest tràmit ja que els grups ho han retardat per no fer la sensació que donaven la legislatura per fracassada i assumien un avançament electoral.

   En cas que finalment es confirmi la impossibilitat de nomenar un nou Govern espanyol i s'hagin, per tant, de convocar nous comicis pel 26 de juny, només els diputats que formin part de la Diputació Permanent conservaran els seus escons, i cobraran com a diputats i mantindran l'aforament.

   El Senat va constituir la Diputació Permanent el passat 9 de febrer, quan encara no s'havia complert un mes des que els senadors van prendre possessió dels seus escons. El PP va decidir nomenar com una dels seus suplents en aquest òrgan l'exalcaldesa de València Rita Barberá, una decisió molt polèmica perquè el jutge acabava d'imputar tots els regidors del PP a València per l''Operació Taula'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés