Actualitzat 15/02/2016 15:38

Podem proposa activar una reforma constitucional amb un referèndum per burlar el bloqueig

Pablo Iglesias presenta su nueva propuesta de gobierno
EUROPA PRESS

Aposta per utilitzar els articles de la Carta Magna sobre sobirania, dret a participar en assumptes públics i referèndum consultiu

   MADRID, 15 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El document de propostes per governar presentat aquest dilluns per Podem preveu la possibilitat d'iniciar una reforma de la Constitució amb un mecanisme no previst en la pròpia Carta Magna. En concret demana un referèndum per sortejar el que considera un "tossut immobilisme del PP", que té més d'un terç dels escons al Congrés i majoria absoluta al Senat.

   L'article 168 de la Constitució estableix que per a una revisió total del text --o una parcial que afecti aspectes fonamentals-- fa falta l'aprovació per majoria de dos terços de cada Cambra. A continuació es dissolen les Cambres, es convoquen eleccions i les noves han de ratificar la seva decisió, estudiar el nou text constitucional i aprovar-lo per majoria de dos terços de Congrés i Senat.

   Per això, preveient que el PP s'oposarà, Podem planteja "activar la via popular" i convocar un referèndum per iniciar el procés, fent que els ciutadans es pronunciïn "directament sobre el marc general i l'abast del canvi constitucional a través d'una pregunta clara i concisa" i acordada entre els partits partidaris del canvi.

   Segons la formació de Pablo Iglesias, això és possible a partir de l'article 1 de la Constitució (sobirania del poble espanyol), de l'article 23 (dret de la ciutadania a participar en assumptes públics) i de l'article 92 (referèndum consultiu).

EL PP "S'APROPIA DEL CANDIDAT CONSTITUCIONAL"

   Per a Podem, el fet que la Constitució no posi fàcil la seva pròpia reforma unit al sistema electoral porta a una "paradoxa antidemocràtica", que un partit, el PP, amb set milions d'electors, "s'apropia del candidat constitucional" i s'imposi sobre "més de 15 milions d'electors que desitgen obrir un procés de canvi".

   Segons diuen en el seu text, el seu objectiu és una reforma constitucional obrint "un gran debat" en què estiguin presents tots els partits, les organitzacions de la societat civil i els ciutadans. Tot i que els problemes d'Espanya són urgents i greus, Podem sosté que hi ha marc per a un diàleg més obert i plural que el 1978. "Fins i tot si alguns partits es veuen temptats a extraviar-se, la societat sabrà cridar-los a la sendera del diàleg i del respecte", diu el text.

   Pel que fa al contingut de la reforma, Podem vol que asseguri la protecció de drets bàsics com l'habitatge, els subministraments de llum, gas i aigua; la salvaguarda de la despesa educativa, sanitària i de l'assistència social; les pensions; el canvi del model productiu, la igualtat del vot de totes i tots els espanyols i el tancament de les "portes giratòries" entre partits polítics i consells d'administració d'empreses estratègiques.

   També ha d'assegurar "el dret a decidir de Catalunya i de les nacions que plantegin amb especial intensitat el seu encaix territorial".

   A més, sosté que ha de garantir el finançament "net i transparent" dels partits polítics i la igualtat política sota el principi "una persona un vot", per la via substituir la circumscripció provincial "com a mínim per l'autonòmica".

UNA PARAULA PER CANVIAR LA LLEI ELECTORAL

   Per a la reforma electoral, recalca que bastaria una reforma de l'article 68.2 canviant la paraula "província" per "Comunitat Autònoma", i després de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

   Tot i això, el mateix document proposa, si no és possible aquesta reforma constitucional "per avançament electoral o bloqueig al Senat" per part del PP, reformar urgentment i amb caràcter transitori  els articles 162.2 i 162.3a de la LOREG, de manera que a cada circumscripció provincial li correspongui un mínim d'un diputat (no dos, com actualment).

   Després, els 298 restants es distribueixen entre les províncies en proporció a la seva població, conforme a una quota de repartiment resultant de dividir per 298 la xifra total de la població de dret de les províncies peninsulars i insulars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés