Publicat 28/02/2016 15:47

Podem pressionarà Sánchez amb el 'no' perquè renunciï a C's i torni a negociar

Espera que l'inici del compte enrere per repetir eleccions obligui el PSOE a decidir entre "gran coalició" o "govern de progrés"

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

Podem i les seves confluències catalana i gallega -En Comú Podem i En Marea- rebutjaran amb un 'no' rotund la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, en el debat que començarà aquest dimarts, amb l'objectiu de distanciar-se de Ciutadans i elevar la pressió sobre el PSOE perquè torni a negociar amb els "partits del canvi" en el segon temps que s'obrirà després del "fracàs" del seu candidat d'intentar formar govern.

El grup confederal Podem-En Comú Podem-En Marea vol així utilitzar l'intent "fallit" de Sánchez per la seva manca de suports com a argument per fer-li "mirar a l'esquerra" i desvincular-se de Ciutadans, un partit que, segons denuncien, només garanteix la "continuïtat de les polítiques del PP", que són "incompatibles" amb el "canvi" que defensen.

El partit de Pablo Iglesias es manté ferm en la seva convicció que només hi ha dos governs possibles: el de "progrés" i de coalició que aspiren formar amb PSOE, Izquierda Unida i Compromís i el suport en la investidura de partits catalans i bascos; o el de la "gran coalició" que es formaria entre PSOE, Ciutadans i PP, i que serviria "per acontentar l'Íbex-35". La formació emergent espera que el començament del 'compte enrere' cap a la repetició d'eleccions obligui el PSOE a decantar-se per un d'ells.

Segons Podem, l'acord de govern signat entre PSOE i Ciutadans, que va provocar la ruptura de les seves negociacions amb els socialistes, no és res més que el primer pas per a aquesta "gran coalició", ja que el mateix president del partit 'taronja', Albert Rivera, ha manifestat la seva intenció de sumar el suport del PP i el seu líder, el president en funcions, Mariano Rajoy.

Per tot això, la formació d'Iglesias considera que un acord de govern "de canvi" no pot comptar en cap cas amb la participació activa de Ciutadans, el qual ubica a "les dretes". Podem només acceptaria el vot a favor o l'abstenció dels de Rivera a un "govern de progrés", que a més haurà de ser "de coalició", amb una representació "proporcional" de PSOE, Podem i Izquierda Unida -condició que per a Podem continua sent irrenunciable--.

"90 MÉS 40 NO SUMA"

Aquest govern "de progrés" és l'únic que, segons la seva opinió, recolliria els suports suficients per tirar endavant, a més de garantir l'"estabilitat", al contrari que un Executiu monocolor sustentat pels 90 diputats dels socialistes, i recolzat pels 40 de Ciutadans. "90 més 40 no és un acord d'investidura. 90 més 40 més el PP, sí. Ho ha dit Ciutadans de manera molt clara i això té un nom: Govern de coalició", ha sentenciat el líder de Podem, Pablo Iglesias, en una roda de premsa aquesta setmana.

Tot i que votar en contra de l'acord entre PSOE i Ciutadans suposa coincidir amb el PP, que també ha anunciat el seu 'no' a la investidura, Podem rebutja que això suposi formar una 'pinça' amb els populars, tal com els socialistes han esgrimit per retreure als de 'morat' la seva posició.

El partit emergent es manté al marge d'aquestes acusacions, i centra la seva estratègia aquests dies a alertar del "gir a la dreta" del PSOE, mentre espera que, una vegada passi la "investidura fallida" de Sánchez, el candidat socialista "rectifiqui" i torni a explorar un acord a la taula 'a quatre' amb Podem i les confluències, Compromís i Izquierda Unida-Unidad Popular, que deixi fora Ciutadans i les seves "polítiques continuistes amb el PP".

Després de trencar les seves negociacions amb el PSOE arran de la firma de l'acord de legislatura entre Sánchez i Rivera, Podem ha manifestat que seguia amb la "mà estesa" per arribar a un acord en el segon temps, que evités una repetició d'eleccions, un escenari que, segons ha defensat, no desitgen, tot i que les enquestes els són favorables.

Tot i que els d'Iglesias havien asseverat que no tenien intenció d'aixecar-se de la taula, el document signat per PSOE i C's ha estat interpretat per Podem com un obstacle insalvable per seguir negociant amb els socialistes, almenys fins que passi la investidura.

DUBTES SOBRE LES INTENCIONS DEL PSOE

De fet, des del partit morat s'han arribat a qüestionar si les intencions del PSOE en sumar-se a l'espai 'a quatre' eren sinceres i realment confiaven a poder arribar a un acord per a un govern progressista, o simplement pretenien deixar en evidència el primer que s'aixequés de la taula quan presentessin el seu acord amb Ciutadans, en què desenvolupen de manera detallada un programa de govern en molts punts "incompatible" amb el que Podem, IU i Compromís intentaven negociar, segons han explicat a Europa Press fonts de la formació domicili.

Tot i així, Podem va optar finalment per aixecar-se de la taula i fiar-ho tot al segon temps, una decisió que ha anunciat un "defraudat" Íñigo Errejón --el número dos del partit i portaveu parlamentario-- en una roda de premsa d'urgència envoltat per tot el seu equip negociador, en un nou intent de marcar l'agenda i prendre la iniciativa. Des d'aleshores, tots els càrrecs i representants de Podem estan bolcats en la campanya destinada a carregar sobre el PSOE la responsabilitat de frustrar l'acord "progressista".

"El PSOE ha elegit. A Podem estudiem i ens prenem seriosament les propostes. Després de llegir l'acord de PSOE i C's ens vam veure obligats a aixecar-nos d'una taula de negociació que el PSOE havia dinamitat", assegurava divendres la Secretaria Política que dirigeix Errejón, en un missatge difós als seus càrrecs, recollit per Europa Press.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés