Actualitzat 29/03/2017 13:57

Pisarello defensa que Barcelona sigui una ciutat "rebel" contra el capitalisme digital

Demana abandonar el concepte de 'smart city', que considera "tecnoingenu"

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat aquest divendres que la capital catalana es converteixi en una "ciutat rebel" contra el capitalisme digital, la privatització i la mercantilització que, segons la seva opinió, estan promovent els poders financers a través de les noves tecnologies.

Ho ha dit en la seva intervenció a la presentació de Barcelona Initiative for Technological Sovereignty (Bits), al centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en què ha constatat la preocupació del Govern municipal davant de "la pèrdua de sobirania ciutadana" en qüestions com la restricció de llibertats polítiques i civils bàsiques davant de la creixent privatització de serveis públics.

Pisarello ha alertat de l'ús de la tecnologia per impulsar processos de privatització i precarització a través de la concentració de dades per part de "grans leviatanes" el que implica la destrucció de béns comuns i drets socials, així com de les llibertats que permeten criticar aquest procés, ja que ha insistit que s'està potenciant la criminalització de la dissidència, en les seves paraules.

"Les institucions estem travessades en cada política pública que fem per aquesta forma digital d'operar en la realitat", ha expressat el regidor, i ha explicat que totes les polítiques socials que impulsa el consistori, com són en matèria d'habitatge, sanitat o educació, tenen una dimensió digital, i ha instat les administracions a resistir davant de la privatització d'aquests béns comuns i generar processos alternatius, segons ell.

Ha asseverat que les ciutats rebels també han de ser competents, i que han de tenir la capacitat d'entendre el que està passant i donar resposta a les necessitats concretes de la ciutadania: "Hem de plantejar la remunicipalització de serveis, cosa que implica tenir les competències per fer-ho. S'han de generar complicitats entre administracions, institucions educatives i moviments socials".

Alhora, ha demanat abandonar les lectures "tecnoingènues", com el concepte 'smart city', que, segons ell, és un aparador per amagar un procés en el qual només les grans corporacions són beneficiades del nou entorn digital.

CANVI DE DINÀMIQUES

El catedràtic en Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director fundador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (Igop), Joan Subirats, ha destacat en la seva intervenció que el canvi tecnològic ha provocat canvis de poder i en els espais d'intermediació existents: "Parlar de sobirania tecnològica és parlar sobre qui defineix a l'agenda, i els necessitats i interessos que se serveixen".

En aquest sentit, l'escriptor Ievgueni Morozov ha alertat a la sessió inaugural 'Sobirania tecnològica: un nou repte per a les ciutats?' que el principal motor d'empreses com Airbnb i Uber és l'apropiació de dades, i ha demanat una nova regulació per aturar-ho, mentre que el periodista i escriptor Paul Mason ha dit que ha de produir-se una discussió amb el sector privat sobre la propietat comuna de les dades, amb l'objectiu de fer front a la privatització.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés