Publicat 25/11/2015 18:26

Pimec signarà aquest divendres l'AIC però impugnarà la presència de Fepime

Josep González.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

Pimec se sumarà aquest divendres a la firma de l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2015-2017, impulsat per patronals i sindicats catalans per donar un marc general a la negociació col·lectiva, però impugnarà la presència de Fepime, l'organització de petites i mitjanes empreses integrada a Foment del Treball.

En una entrevista d'Europa Press, el president de Pimec, Josep González, ha explicat que la patronal se sumarà a l'acord perquè no vol perjudicar-lo, però es reserva el seu dret a impugnar la presència de Fepime, ja que considera que és "lògic" tenint en compte que la Generalitat n'ha anul·lat la representativitat.

"Si s'ha anul·lat la representativitat de Fepime, amb bona lògica no ha de formar part de les entitats que són més representatives", ha manifestat.

González ha considerat que la insistència de Foment del Treball de mantenir Fepime a l'AIC suposa una "desconsideració" a la decisió de la Generalitat, i ha lamentat també que els sindicats --CCOO i UGT-- no s'hagin posicionat en aquesta qüestió.

"Si la Generalitat ha anul·lat algú, tots els altres haurien de respectar aquesta decisió. El que se senti perjudicat que impugni, però els agents socials haurien de ser respectuosos amb les decisions que pren el Govern a qui presentarem l'acord", ha argumentat.

El líder de Pimec ha augurat que aquest conflicte és una "qüestió de temps", ja que ha considerat que la Generalitat, que ha estat conseqüent amb la decisió que ha pres, hauria de rebutjar que Fepime estigui present a l'AIC.

CONFLICTE

El caràcter d'entitat més representativa implica la participació als òrgans consultius de la Generalitat i a les taules de negociació col·lectiva, un reconeixement que tenen Foment del Treball, Pimec i els sindicats CCOO i UGT.

El Govern va aprovar el juliol un dictamen mitjançant el qual retirava el caràcter d'entitat més representativa a Fepime, després de concloure que no li corresponia per ser una entitat que forma part de Foment.

González ha recordat que Fepime va aconseguir la representativitat per silenci administratiu del Govern, que tenia dos mesos per concedir aquesta condició a la patronal després de rebre una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a final del 2011.

Pimec va recórrer contra la sentència, però primer el TSJC i després el Tribunal Suprem (TS) es van pronunciar a favor de Fepime, tot i que la sentència del TS assenyalava que no feia un judici del fons de la qüestió --és a dir, si Fepime ha de ser o no entitat més representativa--, i recordava que la Generalitat té els mecanismes per acreditar la representativitat de cada organització, ha assenyalat González.

Fins ara, Pimec tenia una representativitat del 25%, mentre que Foment del Treball tenia un 75%, que després de la sentència del TS va reduir al 60% a favor d'un 15% per a Fepime.

El dictamen del passat estiu del Govern anul·lava aquest 15% de Fepime i va establir de manera temporal una representativitat del 50% per a Pimec i un altre 50% per a Foment del Treball, a l'espera que totes dues patronals acreditin de manera objectiva el seu percentatge de representació sobre el total d'empreses associades a les dues organitzacions.

Aquest procés està suspès a l'espera que el jutge determini si és procedent aplicar mesures cautelars demanades per Foment --ha demanat que no s'apliqui la paritat en la representació fins que es resolguin els recursos que ha interposat--, cosa que González espera que es resolgui durant les pròximes setmanes i es pugui acabar el procés d'acreditació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés