Actualitzat 26/07/2016 13:39

Pimec i Recircula impulsen un model de dipòsit i retorn d'envasos per protegir el Mediterrani

Océano. Mar
REUTERS

Neix de la primera Trobada Mediterrània d'Economia Circular, en què van participar més de 150 agents econòmics i socials

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

Pimec i Recircula han defensat un model de dipòsit, retorn i devolució d'envasos de begudes per implantar a Catalunya amb l'objectiu de protegir el mar Mediterrani i al mateix temps "afavorir el desenvolupament econòmic i la creació de llocs de treball", ha explicat en una roda de premsa aquest dimarts el president de Pimec Comerç, Àlex Goñi.

El model neix a partir de les conclusions obtingudes en la primera Trobada Mediterrània d'Economia Circular, celebrada el 23 de maig, i en què es van reunir més de 150 experts de diferents sectors socials i econòmics.

En aquesta jornada es va establir que la implantació del sistema de tornada d'envasos (SDDR) en el comerç català tindrà els objectius d'evitar l'abandonament d'envasos de begudes en llocs públics i que es dipositin en abocadors.

A més, es pretén "superar el baix índex de recuperació actual dels residus" d'envasos promovent la prevenció i millorant la reutilització, el reciclatge d'alta qualitat i la valorització material dels residus d'envasos, ha afegit Goñi.

Per garantir el correcte compliment, el sistema haurà de ser obligatori per llei i "flexible i obert" a poder adaptar-se a l'evolució dels hàbits de consum i d'abandonament dels envasos de begudes o d'un altre tipus d'envasos que en el futur puguin aparèixer al mercat, ha explicat el president de Recircula, Eusebio Martínez de la Casa.

El gestor del model, que segons Martínez de la Casa "es constituirà sense ànim de lucre", podrà ser de titularitat pública, de caràcter mixt mitjançant col·laboració públicoprivada, o directament privat, a través de la creació d'un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada de producte.

TAXA DE TORNADA

El president de Recircula ha estimat que la taxa de tornada anirà augmentant gradualment i que Catalunya "aconseguirà arribar a una taxa de tornada del 85%" d'envasos de metall, plàstic, vidre i multimaterial, que són els materials que es podran dipositar segons les directrius que estableix el model.

El sistema, que s'aplicarà als envasos dels productes afectats que es comercialitzin a la comunitat autònoma, ha de garantir la devolució en metàl·lic de les quantitats dipositades i els suficients punts de devolució dels envasos als consumidors.

SISTEMA D'INSPECCIÓ

Martínez de la Casa ha explicat que el model preveu que els productors, responsables de la primera posada al mercat i els comerciants catalans estaran obligats a cobrar als seus clients un dipòsit de 10 cèntims d'euros per envàs, amb la possibilitat de tornar els envasos i així recuperar aquest dipòsit.

La Conselleria competent en matèria de residus serà la "responsable d'exercir la tutela del funcionament del sistema" i de vetllar pel compliment de les obligacions dels agents implicats, ha comentat Eusebio Martínez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés