Publicat 30/10/2014 11:58

L'INE confirma que el PIB va moderar el seu creixement fins al 0,5% en el tercer trimestre

Recursos de billetes. Dinero. Euros
EUROPA PRESS

Les dades trimestrals en la nova base revelen que Espanya va entrar un trimestre abans en la seva segona recessió, però aquesta no va ser tan profunda

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va desaccelerar el seu avanç en el tercer trimestre de l'any al registrar un creixement del PIB del 0,5%, una dècima inferior a l'aconseguit en el segon trimestre (0,6%), segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha precisat que és la primera vegada que aquest avanç es difon amb la nova base comptable 2010.

Aquest repunt trimestral del PIB, amb el qual s'encadenen ja cinc trimestres en positiu, coincideix amb els càlculs realitzats pel Banc d'Espanya, que en el seu últim butlletí econòmic, publicat fa una setmana, estimava que l'economia espanyola va moderar el seu creixement en el període juliol-setembre fins al 0,5%.

D'acord amb les dades publicades aquest dijous pel INE, la taxa interanual del PIB es va situar en l'1,6% en el tercer trimestre, tres dècimes més que en el trimestre anterior, registrant d'aquesta manera la seva quarta taxa positiva després de deu trimestres consecutius de retrocessos interanuals.

Les dades d'Estadística són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el pròxim 27 de novembre.

ES PUBLICA LA SÈRIE TRIMESTRAL EN LA NOVA BASE.

Juntament amb l'avanç del PIB del tercer trimestre, l'INE ha publicat la sèrie trimestral de la Comptabilitat Nacional des del primer trimestre del 2011. Els canvis sobre les dades inicialment publicades són nombrosos (d'un total de 15 trimestres 9 experimenten variacions), tot i que gairebé sí varien unes dècimes.

Només en un cas es canvia un creixement positiu per un negatiu: el primer trimestre del 2011. La dada inicialment publicada apuntava a un creixement trimestral del PIB en aquest període del 0,2%, però amb la nova base se situa al -0,2%. Això suposa que l'economia espanyola va entrar en recessió (la segona de la crisi) en el segon trimestre del 2011 i no en el tercer, tot i que aquestes xifres són encara provisionals i podrien revisar-se en la pròxima publicació de la Comptabilitat Nacional el dia 27 de novembre.

A l'alterar-se les dades trimestrals, també canvia la sèrie anual des del 2011, que mostra, a grans trets, que l'economia espanyola va caure menys d'allò inicialment publicat i va tornar a créixer en el quart trimestre del 2013, quan la taxa anual es va situar al 0,1%, en lloc del -0,2% reflectit en la sèrie anterior. D'aquesta manera, l'economia espanyola ja acumula quatre trimestres consecutius de taxes interanuals positives.

L'ANÀLISI DEL BANC D'ESPANYA.

En el seu últim butlletí econòmic, el Banc d'Espanya assegurava que la parada de les economies europees implica riscos a la baixa per al compliment de les previsions espanyoles.

El supervisor subratllava que durant el tercer trimestre "es va prolongar la pauta de recuperació que es va començar a perfilar l'any passat", recolzada en la progressiva normalització de les condicions de finançament, el manteniment de nivells de confiança "relativament robustos" i la "favorable evolució del mercat laboral".

Tot i això, creu que aquests dos últims elements van cedir una mica de dinamisme en els mesos d'estiu, el que, segons la seva opinió, pot explicar el "lleuger alentiment" que haurien experimentat el consum privat i la inversió en equip en aquest període.

En qualsevol cas, el Banc d'Espanya confirmava l'escenari de "gradual recuperació" que va anticipar a l'informe trimestral del juliol, amb un creixement del PIB de l'1,3% per a aquest any i del 2% en el 2015. Tot i això, avisa que els riscos de desviació a la baixa s'han accentuat en els últims mesos per l'empitjorament de les perspectives de l'economia internacional, en particular de la zona euro.

El supervisor financer estima que la demanda interna va avançar en el tercer trimestre a un ritme del 0,6% en taxa intertrimestral, mentre que la demanda exterior hauria tingut una contribució "lleument negativa" (-0,1%) a l'avanç del producte.

En concret, precisa que el ritme de la despesa del sector privat no financer es va reduir "lleument" en el tercer trimestre i en el cas d'alguns components de la demanda interna (la inversió empresarial, sobretot), la desacceleració dels plans de despesa podria començar a reflectir el deteriorament de l'entorn exterior i els dubtes sobre la recuperació de l'àrea de l'euro.

A més, estimava un augment del consum de les llars del 0,5%, una mica inferior a l'observat en el trimestre precedent. Segons la seva opinió, la xifra es recolza en la creació de llocs de treball i en la fortalesa que encara manté la despesa d'alguns components de consum durador. El consum públic hauria registrat una taxa de variació intertrimestral pròxima a zero, segons les seves previsions.

Pel que fa al sector exterior, el Banc d'Espanya assegurava que l'evolució més recent dels intercanvis de béns i serveis amb l'exterior confirma "la progressiva disminució" de la contribució de la demanda exterior neta al PIB. Així, al llarg de l'últim trimestre l'avanç de les exportacions de béns es va veure limitat per la pèrdua de dinamisme dels mercats d'exportació a causa de la falta de pols de la zona de l'euro, mentre que les importacions van mantenir taxes elevades d'avanç.

En el terreny de l'ocupació, el Banc d'Espanya deia que aquesta variable va mantenir el to de millora observat des de finals del 2013, tot i que "a un ritme lleugerament inferior" al del període abril-juny, amb una taxa intertrimestral del 0,4%, que situaria l'avanç interanual de l'ocupació en l'1,2%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés