Actualitzat 20/12/2016 12:32

El PIB català creixerà un 2,5% el 2017, un punt menys que aquest any, segons BBVA

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

La previsió pot millorar fins a rondar el 3% depenent de les incerteses

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

BBVA estima un creixement del PIB català del 3,5% aquest any --front a una forquilla entre el 2,9% i el 3,3% calculat el juliol-- però preveu una desacceleració per al 2017 fins al 2,5% (el juliol estimava entre el 2,7% i el 2,3%), segons l'informe 'Situació Catalunya' de BBVA corresponent al segon semestre.

En roda de premsa, el responsable d'Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, ha explicat que el 2017 la renda per càpita catalana se situarà dos punts per sobre del nivell d'abans de la crisi, però només s'haurà recuperat el 50% de l'ocupació destruïda: "La millor manera de recuperar-lo és reduir incerteses i continuar reformes que redueixin la vulnerabilitat i contribueixin al benestar general".

L'economia catalana suma quatre anys consecutius de creixement gràcies a la recuperació de la demanda interna i de la despesa pública, així com el dinamisme del sector turístic, que segueix marcant nous rècords ajudat per la captació de visitants que eviten tensions geopolítiques en països competidors, ha indicat Doménech, que ha assenyalat que "és un vent de cua que no bufarà amb més intensitat" perquè ja ha arribat al seu punt àlgid.

El banc augura una desacceleració per al pròxim any pels riscos del Brexit (amb un impacte de quatre dècimes al PIB català, en línia amb el conjunt d'Espanya, per la seva possible afectació al comerç, el turisme, la inversió i les finances), la revisió a la baixa del creixement mundial, la política monetària --que no pot fer més que augmentar tipus d'interès-- i el to menys expansiu de la política fiscal, polítiques que fan preveure un menor dinamisme del consum.

FEINA

L'informe també calcula que l'economia catalana crearà 210.000 llocs de treball entre 2016 i 2017, 5.000 menys que en la previsió de fa sis mesos, reduint la taxa d'atur per sota del 12,5% (el juliol s'estimava el 12,8%) a finals del pròxim any, sis punts per sobre dels nivells anteriors a la crisi.

Doménech ha atribuït aquestes diferències a l'actualització de les dades respecte a ocupació i població activa, per la qual cosa ha descartat rellevància estadística, però sí ha alertat de l'augment de la taxa de temporalitat fins al 22%, pel que ha definit com a repte aconseguir feina estable i de qualitat.

DÈFICIT

Segons BBVA, Catalunya necessita reduir despesa respecte al 2016 per complir l'objectiu de dèficit del 2017 (del 0,6%), ja que si els ingressos augmenten al ritme del PIB nominal i es congela la despesa, tindria un dèficit superior al 0,9% del PIB.

L'informe calcula que la incertesa sobre el compliment dels objectius de dèficit pot restar cinc dècimes al creixement d'Espanya en el bienni 2016-2017, tot i que Doménech ha assegurat que "encara hi ha marge per millorar l'eficiència de les administracions públiques a Espanya i avançar en la consolidació fiscal".

Ha afegit que el deute no ha caigut el suficient en les administracions públiques quan s'augura un escenari de pujada de tipus d'interès, el que suposaria major càrrega per als comptes públics perquè "no s'estan aprofitant els anys de creixement per reduir l'endeutament més ràpidament", restant recursos que ha qualificat de molt necessaris per a altres polítiques d'inversió i socials.

"Si fem les coses bé podem créixer a nivells dels dos últims anys, a l'entorn del 3%", ha asseverat respecte a la influència que pot tenir en l'economia una gestió adequada de les incerteses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés