Publicat 03/07/2016 12:45

La petita banca especialitzada despunta en solvència entre les entitats espanyoles

Experts auguren l'aprovat de la banca espanyola en els test d'estrès

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

La petita banca especialitzada és la millor posicionada a Espanya segons les ràtios de solvència de tancament de 2015, que són les que tindran en compte els test d'estrès europeus de finals d'any que analitzaran els sis grans bancs nacionals, mentre la resta segueixen sota la supervisió del Banc d'Espanya.

Segons dades de les pròpies entitats, les associacions espanyoles de bancs i caixes (AEB i Ceca), l'entitat millor posicionada al país és Banco Mediolanum, amb 2.110 milions d'actius i un 41,38% de Core Equity Tier 1 (CET1).

El segueix Banco Cooperativo Español-Caja Rural, amb una ràtio de 20,39% i 17.440 milions d'actius, seguit de Banca March, amb una solvència del 19,20% i 16.097 milions d'actius, i Renta 4 amb un 14,78% i 1.075 milions d'actius.

Totes elles comparteixen que estan especialitzades en un segment concret i que cap ha patit l'exposició al risc immobiliari en no apostar per les hipoteques durant el 'boom' anterior a la crisi.

De fet, Banco Mediolanum té un pes reduït de crèdits, tot i que ara està impulsant aquesta activitat, ja que la seva especialitat tradicional són els productes d'inversió.

EXIGÈNCIES CREIXENTS

El professor de finances d'Iese Jorge Soley ha explicat a Europa Press que les petites entitats molt especialitzades tenen el seu nínxol de mercat, però que les generalistes necessitaran fusionar-se amb d'altres més grans perquè els seus balanços no podran afrontar les exigències creixents de solvència que marca la regulació.

Des de l'Institut Espanyol d'Analistes Financers (Ieaf), Javier Brun, de la gestora Solventis, ha fet referència a la nova normativa comptable que entrarà en vigor el 2017 i que serà més exigent en la comptabilització de provisions, fet que incidirà en els resultats de la banca.

En un context de tipus d'interès negatius, els productes que actualment persegueixen les entitats financeres per la seva major rendibilitat són els que també tenen més riscos per les exigències normatives davant de la morositat: les hipoteques i els crèdits al consum.

Amb tot, tant Soley com Brun donen per fet que la banca espanyola superarà els test d'estrès d'aquest any, tot i que no molt folgadament.

RISCOS

Brun ha assenyalat riscos pendents com el de la possible anul·lació retroactiva de clàusules terra en les hipoteques, i Soley ha incidit que, segons la seva opinió, hi ha una "indigestió pels continus canvis de regulació que mai acaben" i que llasten la rendibilitat de la banca.

"Totes les mesures reguladores al sector financer sempre tenen un efecte negatiu al compte de pèrdues i guanys", ha subratllat Soley.

Per aquesta raó, Brun no ha descartat que hi hagi més ampliacions de capital a la banca espanyola, ja que els reguladors, per evitar el risc sistèmic, demanen cada vegada "un salvavides més".

Les sis entitats espanyoles que seran analitzades per la UE a final d'any són Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankia i Popular, que en conjunt sumen el 87% dels actius bancaris nacionals.

En el tercer trimestre rebran una comunicació individualitzada per part del supervisor del nivell mínim de CET 1 que haurà de complir cada entitat, mentre que fins ara s'exigia un 10% a totes elles.

Bankia va tancar l'any 2015 amb una ràtio de solvència del 13,89%, seguida pel Popular amb un 13,11%, CaixaBank (12,70%), Santander (12,55%), BBVA (12,09%) i Banc Sabadell (11,50%).

EVOLUCIÓ RESPECTE AL 2014

La majoria de banca espanyola ha millorat els seus nivells de solvència respecte al 2014, i les entitats que els han disminuït ha estat en una petita proporció en el cas de la gran banca.

La caiguda ha estat major en el cas de les entitats més petites, tot i que els nivells de solvència segueixen sent elevats: Banco Mediolanum (41,38% el 2015 sobre 44,55% el 2014), Banca March (19,2% sobre 19,60%) i Renta 4 Bank (14,78% sobre 17%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés