Publicat 02/06/2016 16:03

Un perit nega irregularitats en els pagaments de Nóos per uns Jocs Europeus inexistents

Perito de Valencia declarando en el juicio del caso Nóos
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Un catedràtic de la Universitat de València que aquest dijous ha declarat com a perit en el judici del cas Nóos ha manifestat que no va observar "cap situació irregular" quan va analitzar els pagaments efectuats per l'Institut Nóos a l'empresa Lobby Comunicación --factures dels quals es van presentar després davant de la Generalitat Valenciana-- en relació amb la preparació d'uns Jocs Europeus que mai no es van fer.

Durant l'interrogatori a la vista oral, el perit s'ha ratificat íntegrament en l'informe que va aportar a la causa en aquest sentit i ha justificat les quantitats que va percebre Lobby, una mercantil que, segons ha assenyalat, tenia "coneixements suficients" en la matèria així com des del punt de vista tècnic. "Causa més o causa menys, però seria tonto que [el propietari de l'empresa] Miguel Zorío no cobrés més", ha etzibat.

El catedràtic ha assegurat tenir "una gran experiència" en l'anàlisi d'aquest tipus de tasques, i ha justificat així les seves respostes en un interrogatori tens amb el fiscal anticorrupció Pedro Horrach.

Cal recordar que, durant la seva declaració a judici, la que va ser subsecretària de Presidència de la Generalitat Valenciana, Isabel Villalonga, va assenyalar que va rebutjar el pagament de 123 factures presentades per l'Institut Nóos en el marc dels JJEE per un import de fins a 1.983.479 euros, ja que entenia que no estaven degudament justificades.

Entre les factures que es van rebutjar, una corresponia a la subcontractació de Lobby per 241.971 euros per serveis que no s'haurien prestat. De fet, el jutge que va instruir les indagacions, José Castro, va apuntar en el seu moment sobre això als "dubtes seriosos" de l'existència dels treballs "en tant que els documents que diuen contenir-los han desaparegut dels arxius de la Generalitat".

De la mateixa manera, la Generalitat va rebutjar 45 factures de l'empresa Virtual Strategies, per 359.136 euros; 13 factures de Concept BPMO per 143.840 euros; 18 de Lobby Comunicación per 581.717 euros; 24 factures de Shiriaimasu per 398.576; deu de Torres Tejeiro SL per 121.626 euros; tres del mateix Institut Nóos per 236.640; quatre d'Isidre Rigau per 32.320; quatre de Valentín Giró per 9.624; una de Marcel Planellas per 30.000 i, finalment, una última d'Aizoon per 70.000 euros.

L'única partida que, segons va recordar Villalonga, va ser justificada per l'Institut van ser els 382.000 euros que va acabar cobrant de manera presumptament irregular l'entitat de la Generalitat per uns JJEE que van resultar inexistents. L'import total que preveia el conveni per a aquest esdeveniment era de sis milions d'euros.

En concret, el conveni es va subscriure el 23 de desembre del 2005 per Víctor Campos en representació de la Generalitat --de la qual van sortir els fons--, Diego Torres i per l'exconseller valencià Esteban González Pons en nom de la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana.

El judici es reprendrà dimarts que ve amb la continuació de la prova pericial, que es preveu que finalitzi dijous amb la declaració de diversos agents de la Policia Nacional. Aquest mateix dia o ja divendres tindrà lloc la prova documental, perquè arrencarà l'exposició de conclusions, en què hauran d'estar obligatòriament presents els 17 acusats de la causa, entre els quals hi ha la infanta Cristina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés