Actualitzat 29/03/2017 14:22

Pere Navarro (PSC): "No pot ser que el PSOE sigui el PSOE d'Andalusia"

Entendria que el PSC trenqués la disciplina i votés 'no' a Rajoy

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

L'exlíder del PSC i fins al dissabte passat membre de l'Executiva del PSOE, Pere Navarro, ha cridat a construir ponts entre els socialistes de tot Espanya i evitar que només s'escolti la veu de la federació andalusa, liderada per Susana Díaz: "El que no pot ser és que el PSOE sigui el PSOE d'Andalusia".

En una entrevista d'Europa Press, Navarro s'ha mostrat partidari que els socialistes andalusos tinguin "un pes específic" en la direcció del partit, però demana que el PSOE tingui un projecte comú que uneixi sensibilitats i identifiqui a tots els territoris.

Susana Díaz va liderar el bloc crític amb l'anterior direcció del PSOE i ha donat suport a una pugna interna que dissabte passat va culminar amb la dimissió de Pedro Sánchez com a primer secretari i amb la creació d'una Comissió Gestora per a liderar el partit.

Respecta a Díaz com a la resta dels seus companys de files però avisa que "ara es pot caure en l'error colossal que sigui Andalusia" la que imperi en el PSOE i no es tinguin en compte per igual els interessos d'altres territoris.

"És veritat que --els socialistes andalusos-- tenen la capacitat i fins i tot l'obligació d'influir, però no poden col·locar en tot el partit socialista només la seva manera de veure les coses", sinó que ha de forjar-se un projecte comú, ha avisat.

Navarro ha estat un dels ferms defensors de Sánchez i l'ha estat fidel quan 17 membres del Comitè Federal van dimitir pel desacord amb l'estratègia que havia plantejat davant d'una investidura: primer primàries i després un Comitè Federal que dibuixés el camí a seguir.

Davant de la possibilitat que el PSOE decideixi facilitar la investidura de Mariano Rajoy (PP) amb l'abstenció, entendria que el PSC trenqués la disciplina de vot si no hi ha hagut un aval previ de la militància i del Comitè Federal.

Quan Navarro era el líder dels socialistes catalans, el PSC va trencar la disciplina de vot dues vegades, totes dues relacionades amb el procés sobiranista, i, si aquest escenari es repetís ara, no tindria per què ressentir-se el vincle amb el PSOE: "Les relacions sempre són bones si les discrepàncies es fan des de la lleialtat mútua".

"En aquell moment --quan es va trencar la disciplina de vot--, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, sabia que jo havia de prendre unes decisions i que no les prenia per fer la punyeta al PSOE, sinó perquè a Catalunya estàvem vivint una situació molt difícil i el PSC havia decidit ser coherent", ha rememorat.

Si el PSOE finalment decideix donar suport a un govern del PP, tot i que sigui per passiva, "per al PSC serà una situació molt difícil perquè defensa que hi ha d'haver una entesa amb la resta d'Espanya" i que deu crear-se un espai de diàleg per construir el model federal.

ABSTENCIÓ SOCIALISTA

Espera que finalment el PSOE no faciliti un govern del PP amb una abstenció perquè suposa donar llum verda al partit "de l'espectacle de la Gürtel, de les targetes 'black', de les retallades desastrosos per als ciutadans".

Si el PSOE no s'absté, s'obre la porta a unes terceres eleccions, però Navarro considera que cal "explorar una alternativa, tot i que el percentatge de possibilitats sigui molt petit", justament el que volia fer Pedro Sánchez i que els crítics rebutgen.

Per materialitzar aquest Govern central alternatiu, Navarro coincideix amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i defensa dialogar amb els independentistes perquè facilitin una investidura sense vincular a ella el referèndum: "S'ha de parlar amb tot el món, amb tots els partits demòcrates, estiguem o no d'acord. Hi ha una situació d'emergència a Espanya".

"Es tracta que els partits puguin seure i elaborar línies en comú per sortir d'aquesta situació, i els que s'han de seure també són els que es volen anar" perquè valorin si la reforma constitucional pot ser la base d'un acord.

AMAGAR ALS 'HOOLIGANS'

La crisi del PSOE, que ha tingut el seu màxim exponent al comitè Federal de dissabte passat, ha provocat una ruptura en el partit que ara cal reparar "amagant als 'hooligans' i donant protagonisme als constructors de ponts".

"Dissabte no només es va produir una ruptura interna, sinó una ruptura del partit amb la societat", doncs s'ha interpretat que es tracta d'una simple lluita pel poder, ha lamentat, i ha descartat una possible escissió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés