Actualitzat 29/03/2017 23:05

La pensió és l'únic ingrés que tenen 7 de cada 10 jubilats a Espanya

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

La pensió pública és l'únic ingrés que reben el 70% de les persones grans de 65 anys a Espanya, segons l'estudi 'La revolució de la longevitat i la seva influència en les necessitats de finançament de la gent gran'.

Alhora, a l'estudi es confirma que un 30% dels ciutadans de més de 65 anys tenen ingressos alternatius que procedeixen de productes financers, plans de pensions o lloguers.

La majoria dels jubilats espanyols enquestats, un 65%, perceben uns ingressos mensuals per sota dels 1.250 euros. Un 57% dels enquestats declaren tenir uns ingressos inferiors als 1.000 euros al mes, i un 38% viu amb menys de 750 euros.

D'altra banda, només un 6% afirma superar els 2.000 euros mensuals. Des de VidaCaixa afirmen que les persones que tenen més ingressos és gràcies a ingressos alternatives a la pensió.

La despesa mitjana mensual dels pensionistes espanyols se situa en 953 euros i un 45% dels ciutadans de més de 65 anys afirma tenir problemes per arribar a final de mes.

Les despeses bàsiques, com la llum, l'aigua, el gas o el telèfon, suposen el 31%, uns 295 euros, dels ingressos que reben els pensionistes espanyols, mentre que l'alimentació, la roba o els productes de neteja passen el 35%, uns 332 euros.

A la salut, despesa que s'incrementa conforme passen els anys, destinen una mitjana de 104 euros mensuals i a oci, despesa que es redueix amb el pas dels anys, es dediquen uns 171 euros.

En general, segons l'estudi, els pensionistes aposten per l'estalvi. Un 56% dels enquestats prefereix estalviar per afrontar algun imprevist, mentre que un 40% afirma no poder fer-ho perquè no tenen ingressos necessaris, i un 4% prefereix gastar tots els seus recursos "sense pensar en les possibles conseqüències".

Per la seva banda, els joves tenen l'avantatge que tenen molt temps per davant fins que arribi la seva edat de jubilació i que poden acudir a instruments d'inversió eficient per incentivar l'estalvi.

Des de la fundació Edad&Vida recomanen que perquè la gent pugui tenir una suficiència d'ingressos quan arribin a l'edat de la jubilació cal que la Seguretat Social comuniqui la pensió que pot rebre cada ciutadà en diversos escenaris, que s'incentivi l'estalvi i que s'optimitzi el seu tractament fiscal.

Pel que fa a l'herència, el 91% dels jubilats considera que té un habitatge en propietat, però que no té cap altre tipus d'estalvi. Un 72% dels enquestats optaria per deixar tot el seu patrimoni als seus hereus i un 24% preferiria gastar-ho i únicament deixar en herència el seu habitatge habitual.

L'equip investigador de l'estudi ha creat un simulador que permet determinar quina situació econòmica tindrà a partir del dia de la seva jubilació, segons les despeses i ingressos de cada persona.

"Estem convençuts que la jubilació que tindrem i el benestar serà conseqüència que alguna cosa haurem de planificar, serà en última instància la nostra responsabilitat", segons ha afirmat el sotsdirector general d'oferta i clients de VidaCaixa, José Antonio Iglesias, durant la presentació de l'informe. Alhora, Iglesias considera que cal comprometre's a estalviar, invertir bé i planificar bé.

A més, des de VidaCaixa esperen que es posi en marxa el Pacte de Toledo, ja que el model de pensions actual necessita un reajustament. En el que respecta al fons de reserva de les pensions, des de VidaCaixa preveuen que no quedin diners per a finals del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés