Publicat 30/01/2016 13:20

Pedro Sánchez es compromet a consultar a la militància un possible pacte de govern

Reitera el seu 'no' a Rajoy i diu que estendrà la mà a dreta i a esquerra, tot i que carrega contra Podem per parlar només de butaques

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha compromès aquest dissabte a consultar a la militància si arriba a un acord d'investidura o de govern amb altres partits, en un procés de negociació que ha assegurat que serà "en obert, amb llum i taquígrafs".

Així ho ha anunciat el líder dels socialistes als seus companys del Comitè Federal, reunits a Ferraz per aprovar la data del pròxim congrés del partit i amb la intenció de debatre sobre els possibles pactes a què es puguin arribar per formar una majoria alternativa al PP i als seus companys de viatge.

"Que ningú es preocupi", ha afirmat Sánchez, després de garantir que el procés serà transparent.

Així, ha dit que qualsevol decisió que es pugui prendre "de negociació i d'acord" tindrà "tots els filtres possibles, totes les garanties" i serà ratificat pel Comitè Federal.

Però, a més, ha dit, se sotmetrà a l'opinió de les bases, ja que ha explicat que es farà "una consulta a la militància", perquè es pronunciï sobre aquest eventual pacte, que buscarà ser fidel a la resolució que van aprovar els socialistes el passat 28 de desembre.

Així, ha insistit en el seu 'no' al PP i en la seva voluntat d'estendre la mà a esquerra i a dreta per intentar forjar un govern progressista.

"Jo no seré president a qualsevol preu, però tampoc estic disposat que els espanyols paguin el preu de quatre anys més de dreta al capdavant de les institucions", ha afirmat.

SI RAJOY NO HO FA, ELL ASSUMIRÀ LA SEVA RESPONSABILITAT

El líder dels socialistes ha insistit que ha de ser el líder del PP, Mariano Rajoy, qui se sotmeti en primer lloc a una investidura, perquè el seu partit va ser el més votat el passat 20 de desembre, però ha assegurat que si no ho fa, ell sí que assumirà la seva responsabilitat.

Ho ha dit després de carregar contra Rajoy per haver portat Espanya a un "bloqueig institucional i polític" en declinar la petició del rei de presentar-se a una investidura, una decisió amb la qual, a més, "deixa en una situació molt complicada la Casa Reial".

I l'ha instat a deixar la política si no se sotmet al Congrés: "Si no va a la investidura, millor que se'n vagi a casa seva", ha dit.

A més, ha reiterat que, com ja han aprovat els socialistes el passat 28 de desembre, el seu partit votaria no a aquesta investidura: "Que abandoni tota esperança, el PSOE no va a indultar-lo amb el seu vot", ha dit, dirigint-se al líder del PP, a qui ha dit que els socialistes no van a "indultar".

Sánchez ha defensat que el PP i la corrupció "són com una història interminable" i ha citat tres assumptes concrets: la imputació del PP per esborrar els discos durs de l'extresorer Luis Bárcenas; el cas Acuamed, que "afecta" el comissari Miguel Arias Cañete, i l'"escàndol" a València, on han patit un "saqueig" per part de l'Administració Popular.

Per tot això, ha insistit que és "fonamental" que el PP surti del govern perquè hi hagi "regeneració" i es renovi el seu lideratge "de cap a peus". Segons la seva opinió, l'estabilitat a Espanya no la pot proporcionar "un partit corcat per la corrupció".

A partir d'aquí, Sánchez ha insistit que, si el PP no assumeix la seva responsabilitat o fracassa, serà el torn del PSOE i intentarà formar un govern progressista i reformista que "posi fi" a les polítiques del partit de Mariano Rajoy.

Per a això, ha insistit que farà un procés net i des de la "bona política" i no de la "vella política" que, ha dit, han protagonitzat alguns amb "nous vestits", en una clara referència a Podem, partit que no ha esmentat en cap moment.

Sánchez ha carregat contra el partit morat en denunciar aquesta "vella política" que està "més pendent de les butaques, d'on es col·loquen al Congrés dels Diputats o del nombre de grups parlamentaris".

Però també ha denunciat les, segons la seva opinió, pràctiques dolentes del PP, per proposar un "intercanvi de canvis obscè" en oferir al PSOE "estabilitat" en ajuntaments i comunitats autònomes a canvi d'un pacte en àmbit nacional. "No ho tolerarem", ha dit.

Però, a l'hora de parlar de pactes, Sánchez s'ha dirigit als nous partits, Podem i Ciutadans, tot i que sense esmentar-los en cap moment, i ha subratllat que el canvi "no és de persones, és de polítiques". Per aquesta raó, ha insistit que vol parlar de "programa, programa i programa".

"No parlarem de butaques, de composició de governs, del que parlarem és del que li importa a la gent, de les polítiques, de les solucions als problemes", ha remarcat, dirigint-se als que es vulguin "asseure a parlar" amb el PSOE.

ELS SEUS POSSIBLES SOCIS?

Sobre els seus possibles socis, ha explicat que en la resolució del 28 de desembre ja va recular de forma molt clara: "Hem dit que Espanya necessita grans transformacions que requeriran deixar enrere el frontisme del PP, parlem d'un govern progressista i reformista perquè volem estendre la mà a esquerra i a dreta, perquè les grans transformacions exigeixen una condició necessària, que no hi hagi fronts al país", ha recalcat.

Això sí, sense esmentar en cap moment els partits nacionalistes, Sánchez ha recalcat que la resolució de desembre "segueix vigent".

Aquí, el PSOE assegurava que no s'asseuria a parlar amb cap partit que no renunciés a plantejaments rupturistes, però alguns dirigents en les últimes setmanes han defensat que s'ha acotar més i rebutjar també el suport "passiu", per via abstenció, d'aquests partits.

"EL PER A QUÈ CONDICIONA L'AMB QUI"

Així, Sánchez ha insistit que, per parlar amb altres partits, el PSOE posarà per davant les vuit grans transformacions que vol per a Espanya, que van des de pactes per l'educació i contra la violència de gènere, fins a la reforma de la Constitució.

Això serà el que el PSOE posarà damunt la taula al conjunt de les forces polítiques. "Serà el per a què el que defineixi l'amb qui", ha subratllat, per després insistir que, per això, el PSOE no vol parlar de "butaques". "Fugim de les butaques i dels debats dels fronts, parlem del que li importa a la gent", ha tornat a dir.

I això, ha explicat, ho diu "amb respecte", una actitud que ha trobat a faltar en altres partits. "Aquests últims deu dies he estat víctima d'arrogància o també d'insolències i he respost amb respecte", ha explicat, per després insistir que ha contestat com ho ha fet per respecte al PSOE, al projecte socialista i als "milions d'espanyols que volen i exigeixen a polítics" que estiguin "a l'altura de les circumstàncies i dels desafiaments que té el país".

"En això també som diferents d'altres formacions polítiques", ha dit, i ha provocat un dels aplaudiments més forts al seu discurs, que ha durat una mica menys de mitja hora i ha deixat pas després al debat, ja a porta tancada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés