Publicat 29/02/2016 21:20

Pedro Sánchez afronta el debat només amb el suport de C's i apel·lant a l'esquerra, malgrat l'últim cop de porta

Sánchez hará una oferta a los partidos de izquierda
EUROPAPRESS

És el primer aspirant d'un partit que no va guanyar les eleccions i tot apunta que serà el primer que no aconseguirà ser investit

MADRID, 29 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afronta aquest dimarts el seu primer debat d'investidura per poder convertir-se en president del Govern amb l'únic suport de Ciutadans i després de l'últim cop de porta que ha donat l'esquerra a les seves ofertes d'última hora per intentar atraure's el seu suport.

Tot i això, el candidat acudeix a la cita amb el propòsit de fer una apel·lació constant al diàleg entre forces polítiques i a la seva "responsabilitat" per evitar noves eleccions.

Sánchez apujarà a la tribuna a dos quarts de cinc de la tarda i no tindrà límit de temps per exposar el seu programa. Es convertirà així en el primer aspirant a La Moncloa d'un partit que no va guanyar les generals i en el segon que podrà acaparar tota la primera jornada de la sessió d'investidura, ja que no haurà de debatre amb els grups fins a l'endemà.

El primer que va poder fer-ho, per dues vegades, ha estat el seu company de partit Felipe González qui, tant en 1982 com en 1986, ha estat el protagonista absolut del primer dia d'aquells Plens d'investidura.

Això sí, mentre González va afrontar aquestes sessions amb majoria absoluta i, per tant, la seguretat que seria elegit en primera votació, Sánchez està en la situació contrària perquè es dóna per descomptant que no aconseguirà ni a la primera ni a la segona volta, programada per a divendres a la nit.

28 DIES DESPRÉS, 131 'SÍS'

Si es compleix el guió, el líder socialista es convertirà en el primer candidat a la investidura que fracassa en aquest tràmit per no ser capaç de reunir més vots a favor que en contra en la segona votació.

I és que el líder del PSOE, que ha rebut l'encàrrec del Rei de ser el candidat el passat 2 de febrer, es dirigirà a l'hemicicle 28 dies després amb l'únic suport dels 40 diputats de Ciutadans que, sumats als 89 del grup socialista, el del diputat de Nova Canàries i el de la diputada de Coalició Canària, fan un total de 131 'sís'.

La vigília del començament de debat, dia que ha complert 44 anys, Sánchez ha fet una nova oferta a l'esquerra enviant cinc documents a Podem, les seves confluències catalana, En Comú, i gallega, En Marea, a Izquierda Unida-Unitat Popular i a Compromís.

Però totes aquestes formacions han desqualificat els textos i han insistit que Sánchez ha d'elegir entre Ciutadans o ells perquè les dues coses són incompatibles.

LA CORBATA VERMELLA DE LES GRANS OCASIONS

Així que, lluint la corbata vermella que utilitza en les 'grans ocasions' --els seus debats en campanya electoral, o la seva proclamació com a candidat a La Moncloa--, a més de posar en valor el seu acord amb Ciutadans, utilitzarà la seva primera intervenció per tornar a intentar convèncer als partits d'esquerra que és el moment d'un canvi de govern i posarà èmfasi que si no donen suport al el seu projecte contribuiran a mantenir a Mariano Rajoy en la presidència.

La dicotomia entre o "govern del canvi" o "eleccions" serà, segons han avançat a Europa Press fonts socialistes, un dels eixos centrals del seu discurs en el qual, d'haver sorpreses, seran "poques", tenint en compte que acudeix a la sessió amb un acord ja tancat amb el partit d'Albert Rivera i que totes les seves propostes per a l'ala esquerra de l'hemicicle ja són conegudes.

Sánchez, que porta preparant el seu discurs "a fons" des de dimecres passat amb els seus col·laboradors més pròxims en la Secretaria General del partit i l'equip que ha negociat amb Ciutadans i l'esquerra, farà gala d'un to "fresc, dinàmic i propositiu" en què desgranarà "el seu programa de govern progressista".

I posarà èmfasi que les seves propostes persegueixen la regeneració democràtica, reconstrucció de l'estat del Benestar, reactivació i modernització econòmica, el desafiament territorial, la reforma de la Constitució i la projecció europea d'Espanya.

Després de fer una "radiografia" de la situació política, institucional, econòmica i social del país, Sánchez farà una crida a la responsabilitat dels diferents partits per a "desbloquejar" l'actual situació.

Els demanarà el seu suport per donar llum verda a un govern del canvi i evitar la repetició d'unes noves eleccions, que, segons la seva opinió, suposarien fracassar a l'encàrrec que els espanyols van fer a les urnes el passat 20 de desembre. I remarcarà la necessitat que hi hagi diàleg i capacitat d'entesa entre les forces polítiques per afrontar "una nova etapa política en la qual les majories absolutes van quedar enrere".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés