Publicat 18/12/2016 12:51

PDECAT vol que es retiri el recurs a la llei catalana de desnonaments i pobresa energètica

Carles Campuzano y Francesc Homs, diputados del PDECat
EUROPA PRESS

MADRID, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El PDECAT ha registrat al Congrés una proposició no de llei per la qual s'insta al Govern central a retirar el recurs d'inconstitucionalitat de la llei catalana 24/2015 sobre desnonaments i la pobresa energètica (Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència a l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica).

El Parlament va aprovar aquesta llei el 23 de juliol de 2015, conseqüència d'una iniciativa legislativa popular impulsada per la PAH, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC i que va comptar amb el suport unànime de totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya.

Tot i això, el Govern espanyol va acordar el passat 29 d'abril recórrer els articles que preveuen el mecanisme de segona oportunitat, el lloguer social obligatori i la cessió de pisos buits, així com les disposicions que preveuen les sancions previstes a la Llei 24/2015.

Per la seva banda, el Tribunal Constitucional va suspendre de manera temporal tots els preceptes recorreguts.

LA NORMA "MÉS GARANTISTA" EN EMERGÈNCIA SOCIAL

El PDECAT demana en la seva proposició no de llei, recollida per Europa Press, que el Govern central retiri el recurs d'inconstitucionalitat a la llei, segons la seva opinió la "més garantista" en matèria de dret a l'habitatge i protecció a la pobresa energètica "en tot l'estat espanyol", a l'introduir "importants novetats" orientades a la protecció social, la garantia del dret a l'habitatge i la lluita contra les desigualtats.

En concret, destaca que estableix un mecanisme de segona oportunitat consistent que les persones sobreendeutades tinguin la potestat d'acollir-se a una mediació obligatòria per establir un pla de pagaments o un pla de reestructuració de deutes.

Si aquesta mediació no té efecte, es pot acudir a un procediment judicial simplificat que ha d'acabar com a mínim amb un pla de pagament de compliment obligat.

A més, també es preveu que els fiadors puguin acudir a aquest mecanisme de segona oportunitat.

Una altra de les novetats que incorpora la llei per protegir a les persones que pateixen un desnonament per part d'un gran forquilla d'habitatges, quan les persones o famílies a desnonar no tinguin alternativa habitacional, és que el propietari els ha d'oferir un lloguer social per un període mínim de tres anys.

Per pal·liar la falta d'habitatge, la norma inclou la possibilitat que l'administració pugui obligar, sota determinades condicions, a les persones jurídiques a cedir-li els habitatges buides, per un període de tres anys amb la finalitat d'incorporar-lo al fons d'habitatges de lloguer per a polítiques socials.

VA FACILITAR 2.623 PROCESSOS DE MEDIACIÓ

En la seva iniciativa, el PDECAT destaca que durant la breu vigència de la Llei 24/2015 les grans forquilles d'habitatge van estar "molt més obertes" a trobar solució per evitar els desnonaments i la falta d'habitatge, utilitzant els mecanismes de la norma.

En concret, s'han produït 2.623 processos de mediació i només a la ciutat de Barcelona, durant els cinc primers mesos del 2015, es van aconseguir evitar més de 600 desallotjaments.

El PDECAT critica que "quan el Govern ha presentat el recurs la seva actitud va canviar i es va tornar a la tònica anterior a l'aprovació de la Llei 24/2015".

PARALITZACIÓ DE POLÍTIQUES AUTONÒMIQUES

En aquest sentit, denuncia que amb les "polítiques homogeneïtzadores" aplicades pel Govern popular, a partir de la sentència de l'Estatut, l'Estat "està paralitzant totes aquelles polítiques impulsades per les comunitats autònomes, particularment per Catalunya, que donen resposta a necessitats socials a les quals l'Estat fa cas omís, amb l'agreujant que ho fa utilitzant l'argument de la igualtat".

"Serà igualtat en la desgràcia, igualtat en la ineficiència, però no igualtat en benefici de la ciutadania", afegeix.

Per al PDECAT "no té sentit que un Govern que diu que l'Estat són totes les administracions públiques i que el seu objectiu és buscar el benestar dels seus ciutadans, en una matèria tan important per a la vida de les persones com és l'habitatge, el Govern posi traves a la defensa del dret fonamental de l'habitatge".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés