Actualitzat 30/03/2017 03:31

PDECat defensarà aquest dimarts al Congrés la baixada al 4% de l'IVA cultural

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

L'antiga Convergència (CDC) --ara PDECat-- defensarà aquest dimarts a la Comissió de Cultura del Congrés la baixada al 4% del tipus impositiu de l'IVA aplicable als productes i serveis culturals, "tal com passa a gairebé la totalitat dels estats membre de la Unió Europea".

La formació, integrada ara en el Grup Mixt, ha registrat una Proposició No de Llei, recollida per Europa Press, en què assegura que l'accés a l'art i la cultura a tota la població, així com fomentar totes les activitats encaminades a posar en relleu la contribució dels artistes al desenvolupament cultural, és "del tot imprescindible".

En el text, es recorda que Espanya aplicava un IVA reduït a la cultura fins el 2012, quan "va augmentar de cop" 13 punts, del 8% al 21%, "amb finalitats recaptatòries" i que va comportar "conseqüències molt negatives per a la feina en el sector cultural i per a les activitats econòmiques vinculades a aquest sector".

"Va ser una mesura adoptada en plena crisi econòmica, acompanyada de la desaparició de gran part de les subvencions i ajudes públiques de les administracions a la cultura, fet que sens dubte ha agreujat la situació del sector", lamenta la formació.

En aquest sentit, ha reiterat que des del 2012, tots els grups parlamentaris, el sector i altres administracions han sol·licitat "sense èxit" al Govern espanyol la recuperació del tipus impositiu reduït de l'IVA a la cultura, per "complir amb aquest objectiu de promoció i d'accés a la cultura".

"La cultura és un bé d'interès general al qual cal donar suport, i alhora una font de generació de feina i d'activitat econòmica, per la qual cosa resulta coherent i oportú aplicar una fiscalitat reduïda al consum dels seus béns i serveis, i així ho entenen els Governs de la pràctica totalitat dels estats membre de la UE", destaca el text.

La formació insisteix que "no es comprèn quines raons poden justificar" que a Espanya, a diferència de la resta de països de la UE, no s'apliquin tipus impositius reduïts per al consum de cultura.

A títol comparatiu, destaca que a França l'IVA cultural actualment és del 4,5%, a Alemanya del 7%, a Irlanda del 9% i a Holanda, on el Govern el va augmentar al 19% en un principi, ha estat reduït al 6% després de la protesta ciutadana i la caiguda de la recaptació.

MILLORAR LES CONDICIONS DELS ARTISTES

D'altra banda, l'antiga Convèrgencia també posarà sobre la taula aquest dimarts a la Comissió de Cultura la proposta de l'aprovació d'un Estatut de l'Artista que "millori la condició professional en el sector de la cultura i de les arts, i faciliti l'activitat creadora".

Entre d'altres punts que recolliria aquest estatut, s'inclou l'aplicació de tipus de retenció reduïts aplicables a les factures emeses pels professionals del sector de la cultura i l'art o la presentació d'una única declaració anual, "especialment per als qui mantenen una activitat més discontínua".

Alhora, buscarà reduir el tipus fix de retenció de l'IRPF a les relacions laborals especials d'artistes del 15% al 7% o l'articulació d'un sistema de representativitat com a treballadors, mitjançant la constitució de delegats sindicals o unitaris, que afavoreixi la negociació col·lectiva.

La proposta d'aquesta formació també reclama "resoldre una situació que provoca un dany d'enormes proporcions al desenvolupament intel·lectual i artístic de la nostra societat".

"Pel que sembla, la interpretació i aplicació de la normativa en matèria de Seguretat Social, pensions de jubilació i incompatibilitats duta a terme en els últims temps està posant en risc l'activitat d'escriptors i artistes majors de 65 anys", apunta.

UNA SUBCOMISSIÓ PER A L'ESTATUT DE L'ARTISTA

Finalment, en aquesta mateixa línia, el grup d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea, reclamarà la creació d'una subcomissió per a la creació d'aquest Estatut.

Per a aquesta formació, això és necessari, ja que els professionals de la cultura "segueixen sense tenir unes condicions laborals dignes i no tenen lleis que prevegin la seva especificitat".

"La totalitat del sector ha estat abocada a quotes de precarització insostenibles en les àrees tècniques, de gestió, creatives i empresarials. La inseguretat a la feina, les lesions pròpies de certes activitats i els accidents laborals tampoc no tenen un reconeixement específic, la qual cosa genera situacions molt perjudicials per als professionals de la cultura", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés