Actualitzat 29/03/2017 19:23

El PDC demanarà al Congrés donar suport que Barcelona sigui seu de l'Agència Europea del Medicament

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El PDC demanarà en el ple del Congrés instar el Govern espanyol a fer les gestions necessàries per impulsar i presentar la candidatura de la capital catalana perquè sigui la nova seu de l'Agència Europea del Medicament (AEM), després del 'Brexit' en ubicar-se ara a Londres, han anunciat el líder del PDC al Congrés, Francesc Homs, i el president de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias.

En roda de premsa al costat del diputat Carles Campuzano, Homs ha defensat que confien que la iniciativa compti amb el suport de les forces polítiques que també ho defensen a Barcelona --totes excepte la CUP--, perquè "té tota la coherència i la lògica" que els qui aposten des de l'Ajuntament perquè Barcelona l'aculli ho facin també al Congrés.

Preguntat per si confia en la seva aprovació, ha insistit que simplement demanen coherència a les forces polítiques: "No és que ens facin un favor a nosaltres, sinó és simplement apel·lar a la seva coherència. Si ho defensen a Barcelona suposo que ho defensaran al Congrés".

Trias ha destacat que cal aconseguir una col·laboració intensa entre les administracions i ha assenyalat que l'Ajuntament ja treballa amb la Generalitat en aquest sentit --veu una actitud molt positiva al consistori i el Govern d'Ada Colau--, i ha avisat: "Això exigeix lideratge, perquè moltes ciutats voldran acollir l'agència".

MILLORS CONDICIONS

Defensen que Barcelona és la ciutat que està en millors condicions de ser seu d'AEM, i Homs ha sostingut: "Si ho veiéssim des de la perspectiva racional, no faria falta ni impuls polític, però com la racionalitat i el Govern espanyol no funcionen sempre de manera sinònima, veiem la necessitat de fer aquest impuls".

L'exalcalde de la capital catalana ha coincidit a destacar que Barcelona és la que millor reuneix les condicions per acollir-la: "Si es donés a Espanya, on hauria d'anar? Jo veig claríssim que a Barcelona. Cal lluitar perquè la donin a Espanya, i està claríssim que ha d'anar a Barcelona".

La meitat de les empreses farmacèutiques estatals i internacionals instal·lades a Espanya tenen la seu a Catalunya, que té 230 laboratoris farmacèutics ---90 d'ells fabricants-- i representa el 3,5% de la producció europea, semblant a la dels països Baixos (4%), la de Dinamarca (3,7%), i la de Suècia (3,6%).

Homs ha criticat que el Govern espanyol sempre està "en contra del que es proposa des de Catalunya o no es mulla", com creu que ocorre en aquest cas, i ha assegurat que, si s'aprova la proposta al Congrés, l'executiu central no podrà anar en contra.

VOTAR I SOBIRANIA

Ha dit que la iniciativa part del 'Brexit', una situació que ha qualificat de desafortunada, i sobre la qual ha afegit: "Però no depèn de nosaltres, perquè no hem pogut votar al 'Brexit'. A vegades en això de poder votar, vota qui se sent identificat en termes de sobirania", ha ironitzat.

"El 'Brexit' genera problemes però també oportunitats, i Barcelona ha d'aprofitar aquesta oportunitat", ha defensat Trias, que ha recordat que la capital catalana ja ha presentat candidatura per acollir l'agència en 1992, alguna cosa que no es va aconseguir en part a falta de convicció del Govern espanyol, perquè Barcelona acabava d'acollir els Jocs Olímpics, segons l'exalcalde.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés