Actualitzat 30/03/2017 14:09

Patxi López crida a reconstruir PSOE i aposta per un projecte que defineixi a qui defensa

MADRID, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El diputat socialista i expresident del Congrés Patxi López ha fet una crida al PSOE per reconstruir el partit i renovar el seu projecte polític per adaptar-lo als nous temps i aposta per un model per a aconseguir-ho que parteixi de la base de localitzar "els seus" i posar nom als que vol defensar.

"No podem convertir-nos en els nostres propis enemics. És hora de reconstruir el partit, d'estroncar ferides i buscar la força de la unitat, però també de renovar el nostre projecte. El món ha canviat, els problemes són diferents i les nostres velles respostes han quedat antiquades", assenyala en un article publicat en l'edició d'aquest dissabte en el diari 'El País'.

En el text, recollit per Europa Press, López aposta per un nou projecte per a un nou segle --el títol de l'article-- per superar l'"espectacle" protagonitzat pel PSOE i crida a reflexionar sobre quatre grans aspectes: a qui defensa el partit, la reforma de l'Administració Pública, la necessitat de participar en l'economia i, finalment, definir un model d'Estat.

Pel que fa al primer punt, l'exlehandakari part de la base que el PSOE ha de definir els que són "els seus". "Dir que defensem a la ciutadania és la prova que no sabem qui són els nostres. Aquesta és una afirmació que pot xocar, però un partit democràtic defensa als seus i, alhora, defensa la democràcia com a sistema de negociació entre diferents amb interessos contraposats", argumenta.

Els socialistes han de fer l'esforç "de posar nom als que volem defensar i definir els seus interessos", es respon a si mateix, per apuntar a "un ampli col·lectiu que ha quedat fora del benestar, els que veuen la societat actual des de la part exterior de les muralles dels grups socials que mantenen un relatiu confort".

L'expresident basc considera necessari també definir un model d'Estat modern i "repensar" el concepte de sobirania perquè, recorda, "la nació com a concepte de societat cohesionada per una identitat comuna ja no existeix".

"Avui no hi ha cap àmbit als països europeus que tingui sobirania absoluta", assenyala López, qui defensa que "tan plurals, en l'identitari, són Catalunya o País Basc en les seves pròpies societats com ho és Espanya en el seu conjunt".

DIVERSITAT D'IDENTITAT INTERNA

"Els socialistes hem de defensar la construcció d'un nou model europeu amb la participació de tots, cedint sobirania a la Unió i buscant la subsidiarietat en els nivells inferiors. El mateix que hem de defensar l'autogovern, no com a eina per enfrontar-se a l'Administració central, sinó com a instrument ideal per garantir societats obertes des del respecte a la diversitat d'identitat interna de cadascuna d'elles", argumenta.

Alhora, López crida a una reforma de l'Administració Pública que, actualment, "té molt greix" i "consum molts recursos" per apostar per una volta a l'austeritat com "una virtut" que hauria de ser reclamada per l'esquerra. En aquesta línia, considera que Sanitat i Educació, els "sagrats" serveis públics per al PSOE, han de ser la prioritat en la despesa.

Paral·lelament, planteja augmentar els ingressos i uns recursos públics que arribin al 50% del PIB i, en aquesta línia, es mostra partidari d'"incrementar uns cinc punts els ingressos, a càrrec, fonamentalment, de les rendes del capital" i per fer una reforma profunda del sistema fiscal "per corregir les perversions del model actual, basat sobretot en les rendes del treball i en els imposts indirectes, perquè és radicalment injust".

Pel que fa a la participació en l'economia, l'expresident del Congrés advoca per "posar el capital a treballar" i acabar "amb l'economia merament especulativa que no genera riquesa sinó que vampiritza la riquesa col·lectiva". "És hora que la política recuperi la primacia, no sobre la totalitat de l'economia, que és cosa complexa i seria impossible, sinó sobre els poders especulatius", defensa.

Finalment, López fa una crida a la unitat de l'esquerra per acabar amb "tots els dogmes que des del neoliberalisme" s'estan "imposant com si fossin, no només veritats absolutes, sinó l'únic camí possible en un món globalitzat". "És radicalment fals. Hi ha un camí diferent, més solidari, de progrés col·lectiu. Però hem de demostrar-ho, socialitzar-lo i buscar complicitats ciutadanes", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés