Publicat 02/06/2016 14:05

Patronals i sindicats demanen que s'aprovin els Pressupostos malgrat que els veuen millorables

L.Pelay, A.Cañete, O.Junqueras, J.Pujol, T.Palet y A.Labrador
EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Representants de les patronals Foment del Treball, Pimec i Cecot, i dels sindicats UGT i CCOO de Catalunya han demanat aquest dijous que s'aprovin els Pressupostos de la Generalitat del 2016, en comptes de caure en una pròrroga, tot i que han exposat peticions perquè els comptes incrementin el seu suport a l'economia, la feina i les persones amb menys recursos.

Han fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a la seu del seu departament, on els ha presentat el projecte de Pressupostos al costat del secretari d'Economia, Pere Aragonès, i la directora general de Pressupostos, Anna Tarrach.

Per part dels agents socials han acudit el secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol; el de Pimec, Antoni Cañete; el membre de comitè executiu de Cecot Toni Palet; la vicesecretària general i portaveu d'UGT, Laura Pelay, i el responsable d'Estudis de CCOO, Alfons Labrador.

Tots han coincidit a traslladar al Govern que aquest contacte amb els agents socials seria més profitós si es produís abans d'elaborar els comptes, per poder incloure els seus suggeriments, tot i que igualment les han traslladat al conseller mentre està a l'aire que els Pressupostos puguin ser debatuts al Parlament, ja que tots els grups excepte JxSí han presentat esmenes a la totalitat.

Pujol ha estat el més dur amb els polítics en les declaracions a la premsa, ja que ha sostingut que aprovar els Pressupostos és una de les principals funcions del Parlament, i que, en les democràcies, el seu no aprovació suposa la dissolució de la cambra.

Respecte al projecte del Govern, ha opinat que és un pressupost lleugerament expansiu que se centra més en l'activitat de la Generalitat que en les inversions, i que el que es destina a promoció de l'activitat econòmica està molt contingut, i també ha mostrat la seva preocupació per "expressions públiques respecte a incrementar els tipus nominals dels impostos", ja que ha rebutjat incrementar càrregues de qualsevol tipus després d'haver sortit del pitjor d'una crisi.

SUPORT A LA INDÚSTRIA I ESTABILITAT

Cañete ha incidit que tenir Pressupostos és "vital" per a l'economia catalana i per a la creació de riquesa, sense la qual no es poden aconseguir els recursos necessaris per a les polítiques socials, i ha lamentat la caiguda de l'11% en el suport de la Generalitat a la indústria segons la proposta de comptes d'aquest any, mentre que ha celebrada l'increment de recursos per a l'ocupació.

Palet ha reivindicat el poder de la col·laboració entre el sector públic i el privat per fer que l'economia vagi endavant, i ha afirmat que és molt important que aquests Pressupostos s'aprovin perquè hi hagi l'estabilitat que necessita el sector empresarial, al que ha afegit: "Hauríem d'estar pensant ja en els Pressupostos del 2017".

Des dels sindicats, Labrador ha exposat cinc demandes: més impostos a les rendes més altes i a les persones que més tenen per donar millor resposta a les necessitats socials; donar suport a la indústria com a via per rellançar l'economia i crear ocupació de qualitat; més suport a les polítiques actives d'ocupació; possibilitat d'una partida per implementar la renda garantida de ciutadania que està en tràmit parlamentari, i recuperar la paga extra del 2012 per als treballadors públics.

Pelay ha donat suport al debat sobre la proporcionalitat fiscal i l'IRPF, i també ha destacat quatre elements a millorar en els Pressupostos en línia amb els plantejats per l'altre sindicat: el suport a la indústria; més recursos per al Pirmi com a avantsala de la renda garantida de ciutadania, més fons de la Generalitat per a polítiques actives d'ocupació, i la recuperació de la paga extra del 2012 amb la major celeritat possible, ja que ha incidit que és un dret dels treballadors públics que porten esperant massa anys: "No poden ser contínuament una moneda de canvi política".

Ha afegit que la despesa en sanitat per habitant està a nivells del 2005, per la qual cosa encara no s'ha recuperat tot allò retallat durant la crisi: "No són els pressupostos més socials de la història, segurament són els que pot haver ara. Són pressupostos post retallades, però no post recuperació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés