Publicat 07/06/2016 13:57

Patronal i sindicats catalans demanen un pla a llarg termini per recuperar la construcció

José Cachinero, Joaquim Gay de Montellà, José Antonio Pasadas y Joaquim Llansó
EUROPA PRESS

Reclamen un augment de la inversió pública anual de fins a com a mínim el 2,3% del PIB

BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball i els sindicats CCOO i UGT de Catalunya han presentat aquest dimarts el manifest 'Per l'ocupació, cal reactivar la construcció', en què demanen un pla a llarg termini per part de les administracions públiques per ajudar la recuperació del sector de la construcció.

El document repassa que el sector de la construcció suposa la meitat de l'ocupació destruïda a Espanya durant la crisi, i que la reducció de la inversió pública explica el 45% de la reducció del dèficit públic entre el 2009 i el 2015, i després demana "revertir progressivament" aquesta tendència apostant per infraestructures amb un elevat retorn econòmic i social, així com per mesures de suport a l'edificació d'habitatges i especialment la rehabilitació.

El manifest reclama articular un ampli consens polític i social per emprendre un pla de xoc i plans integrals a mitjà termini --fet que permet al sector organitzar-se més enllà de projectes concrets a curt termini i mantenir plantilles--, i assegura que serà "difícil donar un impuls significatiu de l'ocupació sense recuperar el sector de la construcció".

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha celebrat la unió de la patronal i sindicats en aquesta reivindicació, i ha lamentat el baix nivell d'execució en la inversió pública.

PLA ESTRATÈGIC

El secretari de Polítiques Sectorials d'UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, ha advertit que el sector de la construcció "no pot estar condicionat per la situació política", sinó que requereix d'inversions a llarg termini a través d'un pla estratègic.

Ha sostingut que les males pràctiques que es van poder fer en el sector abans de la crisi no són representatives del conjunt; ha destacat el reconeixement internacional de les empreses espanyoles per la seva experiència, i que és un sector generador d'ocupació amb garanties i que contribueix a la cohesió territorial i social.

El secretari d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, José Cachinero, ha insistit que qualsevol canvi de dinàmica en el sector ha de passar per la rehabilitació i infraestructures necessàries per al canvi de model productiu, i ha afirmat que "és impossible parlar d'un canvi de model productiu sense parlar d'un canvi de les relacions laborals".

MODIFICAR LA LLEI DE CONTRACTES DEL SECTOR PÚBLIC

Ha lamentat que les reformes dels últims anys han respost a l'"autoritarisme de la política" i han deixat de banda el diàleg entre patronals i sindicats, i ha instat a modificar la llei de contractes del sector públic.

L'objectiu seria generar mecanismes de control d'ofertes que "moltes vegades són temeràries" pel que fa als costos, i també tenir en compte elements que no es tenen en compte, com l'experiència, solucions innovadores i sostenibles, i el compliment de la normativa laboral, ha explicat.

En aquest sentit, el president de la comissió d'Infraestructures de Foment del Treball, Joaquim Llansó, ha lamentat l'exemple de l'arquitectura interior de la futura estació de La Sagrera a Barcelona, que s'ha adjudicat l'oferta econòmica més agressiva, un 59% inferior al pressupost de licitació, per la qual cosa ha augurat que serà una bora que més endavant presentarà problemes.

Respecte a la situació econòmica i política actual, ha reconegut que el sector de la construcció és conscient que la prioritat actual per a les administracions és la despesa social, però ha matisat: "El que no pot ser és passar de 100 a 10, demanem una mínima inversió."

Ha retret que se senten com "un sector oblidat", malgrat ser el sector que proporciona un major retorn sobre cada euro invertit, gran creador d'ocupació i generador d'un gran volum de recaptació a través d'impostos.

"No demanem un pla Pive de l'automòbil, però sí posar el sector on ha d'estar", ha asseverat; ha recordat la petició del sector de l'obra pública que la inversió pública anual sigui d'un mínim d'un 2,3% del PIB --fet que equival a 4.400 milions d'euros a Catalunya entre els tres nivells d'administració: local, autonòmica i estatal--, i s'ha mostrat partidari del pagament per ús d'infraestructures si les administracions no tenen diners suficient per assumir el seu cost.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés