Actualitzat 26/04/2017 19:04

El Parlament tramita una proposta de JxSí, PSC, SíQueEsPot i CUP per despenalitzar l'eutanàsia

 Ple en el Parlament
Europa Press

Quatre diputats del PDeCAT rebutgen votar la iniciativa per no coincidir amb la posició del seu grup

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha tramitat aquest dimecres la proposta per presentar en la Mesa del Congrés la proposta de llei de reforma de la llei de despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi amb els vots del PSC, SíQueEsPot, la CUP i la majoria de diputats de JxSí, els vots en contra del PP i l'abstenció de Cs.

Impulsada per JxSí, el PSC, SíQueEsPot i la CUP, la proposta preveu modificar el Codi Penal per eximir de responsabilitat penal a qui "per petició expressa, lliure i inequívoca d'una persona que pateixi una malaltia greu que conduís necessàriament a la seva mort o de patologia incurable que provoqués sofriment físic i/o psíquic greu i que es preveiés permanent, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d'aquesta persona".

Malgrat que la iniciativa també la impulsa JxSí, quatre dels seus diputats pertanyents al PDeCAT, Albert Batet, Jordi Cuminal i els exconsellers Germà Gordó i Irene Rigau, han rebutjat participar en la votació malgrat estar presents en el ple: ni han votat a favor de l'esmena a la totalitat, ni en contra com ha fet JxSí, ni s'han abstingut.

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press han explicat que aquests quatre diputats, de conviccions catòliques, discrepen de la posició del grup perquè consideren que la qüestió mereix un treball "més profund", a més de repensar el Codi Penal i no reduir-lo a una mera despenalització de l'eutanàsia.

La diputada socialista Assumpta Escarp ha cridat a "trencar el tabú" i parlar de la mort, i ha recordat que el Codi Penal parla de víctima perquè ho tipifica d'homicidi atenuat, per la qual cosa ha demanat que es despenalitzi com a pas previ a la seva regulació.

La diputada de SíQueEsPot Àngels Martínez ha defensat el dret a "morir bé, a tenir una bona mort" --que és el que significa la paraula eutanàsia--, però sobretot ha exigit el dret al fet que no obliguin la gent a morir malament, ja que les persones que opten per posar fi a la seva vida no poden fer-ho en condicions dignes i acompanyats.

Gabriel Serra (CUP) ha defensat el dret a morir dignament com un dret d'autodeterminació: "Si ho defensem col·lectivament, hem de fer-ho primer individualment, sobre el cos propi", ha dit i ha lamentat que no es pugui impulsar des de Catalunya perquè cal complir el marc legal vigent estatal.

CONSENS DIFÍCIL I NECESSARI

Des de la bancada de JxSí, Alba Vergés ha aclarit que el que pretén no és treure l'eutanàsia de la legislació, sinó de l'àmbit penal per "regular-lo a través d'un debat profund per trobar un consens tan difícil com necessari, escoltant les diferències ideològiques".

La diputada del PP Marisa Xandri ha defensat l'esmena a la totalitat dels populars que aposten per "acompanyar les persones en el tram final de la vida i no posar fi a la seva vida; acabar amb el dolor i no amb les persones que sofreixen el dolor; posar la medicina al servei de la vida i no al servei de l'imperi de la mort" perquè consideren que el que demana la proposta és despenalitzar l'homicidi i oferir la mort com a prestació sanitària.

El diputat de Cs Jorge Soler ha recordat que el seu grup al Congrés està impulsant una llei en aquest sentit, i que Podem va impulsar un debat a la Cambra baixa que va tenir lloc fa un mes "i ara s'insta el Congrés a tenir aquest debat", per la qual cosa s'han abstingut en la votació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés