Actualitzat 19/10/2016 14:55

El Parlament tramita la proposició de llei per anul·lar els consells de guerra franquistes

BARCELONA, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres que la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme segueixi la seva tramitació en la cambra després que cap grup hagi presentat esmenes a la totalitat.

La iniciativa, presentada conjuntament per JxSí, SíQueEsPot i la CUP, declara nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les seves respectives sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.

També preveu que la Conselleria de Justícia emeti una certificació de nul·litat del procediment i la seva respectiva sentència.

La diputada de JxSí al Parlament Montserrat Palau ha reivindicat que la proposició permetrà superar un "dèficit democràtic" i rescabalar les víctimes perquè, segons la seva opinió, els crims del franquisme mai prescriuen.

"Optem per defensar les víctimes. Ho fem per dignitat, honor i respecte", ha apuntat la diputada de JxSí, que no preveu que el TC pogués suspendre aquesta llei i que considera que no es pot ser demòcrata sense ser antifranquista.

El diputat de SíQueEsPot Joan Josep Nuet ha titllat de "feixista i totalitari" el règim franquista i ha celebrat poder defensar aquesta iniciativa després d'assegurar que és un dels dies que realment val la pena ser diputat del Parlament.

"És el vostre dia", els ha dit als familiars de les víctimes que han seguit el debat parlamentari des de la tribuna de la cambra catalana, als quals tots els grups els han dedicat un llarg aplaudiment al començament i al final del debat.

Segons la diputada de la CUP Mireia Boya, amb "aquesta llei sobirana es posa punt final a la impunitat" i ha convidat qui pensi a portar-la al TC a anar i no tornar.

"Avui podem dir que som una mica més lliures", ha exclamat Boya, que apunta que l'anul·lació suposa donar un pas més en el procés constituent d'una República catalana que jutgi els perpetradors i assassins de la dictadura franquista.

El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha assegurat que tots els grups del Parlament han condemnat la dictadura franquista i la repressió subsegüent que van patir les víctimes.

També ha recordat el que recull la llei de memòria històrica en el relatiu a les condemnes per raons polítiques de la dictadura franquista i la il·legitimitat dels tribunals que es van posar en marxa.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha defensat que una democràcia no es pot basar en el desmemoriament i l'oblit, i ha de recordar les responsabilitats dels poders públics que existien en aquell moment, però ha avisat del risc que la proposició límiti "amb obstacles competencials".

Amb tot, ha manifestat la necessitat de reivindicar les víctimes i de posar-les al centre del debat de la recuperació de la memòria històrica.

"NO RESSUSCITEM FANTASMES"

El diputat del PP Fernando Sánchez ha assegurat que entén la voluntat de voler reparar i tancar millor les ferides que queden encara per superar així com el dolor de les víctimes, però no comparteix que alguns vulguin "mirar al passat amb força i tornar a posar en peu tots els fantasmes".

"El camí del futur no passa per obrir un altre cop trinxeres i ressuscitar fantasmes. Pensem en com reparar millor, en com fer pedagogia de la democràcia i la reconciliació, però no clavem les estaques de l'enfrontament", ha demanat Sánchez, el discurs del qual ha estat xiulat al final per alguns dels presents en la tribuna de la cambra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés