Publicat 20/04/2016 15:45

El Parlament tramita el llibre sisè del Codi Civil de Catalunya

El conseller de Justícia, Carles Mundó, y su antecesor, Germà Gordó, en comisón
PARLAMENT

El ple rebutja una esmena a la totalitat del PP i permet que la norma segueixi el seu tràmit

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acceptat aquest dimecres iniciar el tràmit del projecte de llei del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya presentat pel Govern, després d'haver rebutjat l'esmena a la totalitat presentada pel PP, que ha estat rebutjat per la resta de grups a excepció de C's, que se n'ha abstingut.

El llibre regula els contractes de compravenda i permuta, el de cessió o aprofitament urbanístic a canvi de construccions futures i també els contractes de cultiu.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha qualificat d'oportunitat històrica el tràmit d'aquest llibre que culmina el Codi Civil de Catalunya que, ha recordat, té un rang jurídic superior a l'espanyol: "La nostra generació té la capacitat de fer un Codi Civil nou i modern, i si la ciutadania ho vol serà també el Codi Civil del nou país".

El llibre es divideix en tres títols però l'oposició ha criticat que a l'articulat presentat pel Govern només en desenvolupa el segon, que es refereix a les obligacions i contractes de compravenda i té en compte la capacitat del comprador d'un immoble de tirar-se enrere si el contracte preveu que el finançament provingui d'una entitat bancària que decideixi no finançar l'operació.

També incorpora la regulació detallada dels contractes de custòdia del territori, d'integració ramadera, d'aliments i del sistema de pensió vitalícia.

ESMENA DEL PP

La diputada del PP Esperança García ha justificat l'esmena a la totalitat del seu grup per la forma i el contingut, ja que no considera que es compleixi el caràcter d'urgència amb el qual el Govern ha portat el text al Parlament: "Quina urgència hi ha a Catalunya de regular les obligacions i contractes? Hi ha alguna alarma? Estan els catalans desemparats?".

García ha acusat el Govern d'"intentar regular per sobre de la Constitució i de l'Estatut" en incorporar al Codi Civil articles que, segons la seva opinió, excedeixen les competències de la Generalitat.

"Volen crear estructures d'Estat i punt, però no hi ha desenvolupament de les institucions catalanes", ha retret també la diputada al conseller.

RESTA DE GRUPS

El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha assegurat que el propòsit que veu en el Govern és crear una estructura d'Estat per substituir legislació espanyola i, tot i que ha recordat que el seu grup va presentar a l'anterior legislatura una esmena a la totalitat a la proposta de llibre sisè del Codi Civil, ha justificat no fer-ho en aquesta ocasió per "actualitzar el dret civil català perquè està en absolut desús".

La diputada del PSC Rosa Maria Ibarra ha asseverat que el Govern no ha desenvolupat els títols I i III del Codi per evitar que es declarin inconstitucionals, i ha avançat que el PSC presentarà esmenes durant el debat de la normativa.

El portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, ha criticat que Mundó s'hagi referit al Codi Civil com una estructura d'Estat i li ha recriminat que el títol sisè hauria de debatre's independentment del procés independentista: "Hem d'evitar convertir el debat en un simplista entre els que veuen estructures d'Estat i amenaces secessionistes".

Des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha dit trobar-se en una contradicció per entendre que el dret civil català "desactiva el Decret de Nova Planta i és un exercici de recuperació de sobirania jurídica" però ha vist poca ambició en el Govern perquè considera que amb aquesta addició es tanca el Codi, i l'ha instat a regular la nacionalitat catalana en un setè capítol.

El diputat de JxSí Jordi Orobitg ha afirmat que amb l'aprovació del capítol sisè es fa "el pas definitiu per posar fi a la infàmia" del Decret de Nova Planta de 1715 i l'ha englobat en l'aprovació de les tres lleis fonamentals per a la independència: seguretat social, agència tributària i transitorietat jurídica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés