Publicat 28/06/2017 18:53

El Parlament segueix la tramitació de la llei de creació de la comarca del Lluçanès

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

Cs, PSC i PP critiquen que no hi ha consens territorial per impulsar-la

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres seguir amb la tramitació de la proposició de llei de creació de la comarca del Lluçanès després de tombar les esmenes a la totalitat de Cs, PSC i PP.

La proposició, redactada en la ponència conjunta i signada també per SíQueEsPot i la CUP, crea la comarca del Lluçanès --que formaran 13 municipis que actualment pertanyen al Bages, al Berguedà i Osona--, i estableix que Prats de Lluçanès serà la capital, i que el consell comarcal es constitueixi després de les eleccions municipals, previstes pel 2019.

La iniciativa arriba al ple després que el 2015 es realitzés un procés participatiu sobre la creació d'aquesta comarca, en què cinc municipis van votar en contra de formar part d'aquesta, per la qual cosa la proposició preveu que puguin decidir si s'adhereixen o prefereixen seguir a la seva comarca actual sis mesos després de l'entrada en vigor de la llei.

Per a la diputada del PSC Eva Martínez, la proposició no genera el consens necessari per dur a terme una modificació de la realitat comarcal i no solucionarà les expectatives que es van generar al territori: "Avui hauria de ser una votació històrica i no ho serà. Si hi hagués consens, estarien aquí --en el ple-- tots els municipis de la futura comarca", ha lamentat.

El diputat de Cs Joan Garcia ha apuntat que la futura llei de governs locals ha de ser el marc on trobar la fórmula administrativa de futur adequada pel Lluçanès, i encara que no discuteix el sentiment de pertinença, creu que "no és suficient, tampoc per a bona part dels municipis del territori".

Des del PP, el diputat Alberto Villagrasa ha assegurat que no estan en contra de crear la comarca del Lluçanès, però "no hi ha consens territorial i pot perjudicar altres comarques", i ha afegit que no es pot obligar cap poble a modificar els seus límits territorials si no hi ha unanimitat per part de la ciutadania.

La diputada d'SíQueEsPot Marta Ribas ha constatat que donen suport a la tramitació de la llei perquè creuen que el debat de creació de noves comarques ha de basar-se en valors que vagin més enllà del consens de la població i criteris tècnics, i ha reclamat lleis com la de governs locals i la de finances locals per poder realitzar un debat global del model territorial que es necessita.

Gabriela Serra (CUP) ha defensat que el procés per impulsar la nova comarca ha de seguir endavant perquè, al seu parer, hi ha una voluntat majoritària entre la seva població perquè sigui una realitat, i creu que la demanda respon un sentiment de pertinença sumada a la necessitat "de poder oferir més i millors serveis a les persones del territori des de la proximitat i el coneixement de la seva realitat".

El diputat de JxSí Lluís Guinó ha admès que és difícil justificar una comarca amb només vuit municipis en cas que els altres cinc decideixin no formar part d'aquesta, però ha confiat d'aconseguir un redactat "transversal" en la tramitació de la llei que faci que vulguin quedar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés