Publicat 23/06/2016 13:14

El Parlament recrimina a De Alfonso no dimitir després de publicar-se les gravacions

Daniel de Alfonso (Oac) Diputado Jean Castel
PARLAMENT DE CATALUNYA

El PP es desmarca de la petició de cessament i critica que es porta la campanya al Parlament

BARCELONA, 23 juny (EUROPA PRESS) -

Els grups del Parlament, excepte el PP, han coincidit a retreure al director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, que no hagi dimitit després de publicar-se gravacions en què parla amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, sobre la presumpta recerca de casos de corrupció d'ERC i CDC.

Ho han fet en la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, en què ha comparegut De Alfonso i on es debat aquest dijous si aprova cessar-lo del seu càrrec i trasllada aquesta decisió al Ple, que té l'última paraula.

La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, s'ha mostrat preocupada per "la gravetat de les informacions" i que Daniel de Alfonso vegi normal aquestes reunions amb el ministre en les quals, segons ella, el director de l'OAC rendia comptes davant de Fernández Díaz.

Però Arrimadas considera que aquests fets "no esborren la corrupció que segueix existint a Catalunya" i que no es tracta d'un atac d'Espanya contra Catalunya, on --ha recordat-- han sortit a la llum presumptes casos d'espionatge polític.

El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, s'ha sumat a la petició de C's perquè De Alfonso reveli tota la informació sensible de la qual disposi, i l'ha amenaçat amb portar davant de la justícia les seves insinuacions sobre la presumpta responsabilitat del PSC sobre la filtració: "Les nostres respostes a les seves acusacions en forma d'infàmia i calúmnia les tindrà en forma de querella".

Pedret li ha criticat que no dimiteixi i ha assegurat que la intenció de De Alfonso sembla "fins i tot pitjor del que el ministre pretenia fer", segons les gravacions.

El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, creu que és un dels episodis més sòrdids de la política dels últims anys i els ha recriminat fer reunions "per destruir adversaris polítics", fet que considera negligent i que també podria ser delictiu.

Considera extremadament greu que es facin "investigacions a mida en funció de conveniències polítiques" i ha posat èmfasi que aquestes converses contradiuen les bones intencions sobre neutralitat i independència que va prometre De Alfonso quan va assumir el càrrec.

Des del PP, Santi Rodríguez ha recordat que la comissió del Parlament no és un procediment judicial malgrat que la resta de grups ja tenen la seva sentència clara, ha dit, i ha criticat que s'ataqui De Alfonso per no tenir les mateixes afinitats polítiques que la resta: "Alguns partits han suspès els seus actes de campanya electoral perquè l'han traslladat al Parlament" aquest dijous.

El popular ha preguntat si s'han fabricat proves per perjudicar algú, i ha demanat a De Alfonso si ha mantingut reunions habituals amb alts càrrecs públics, també de la Generalitat, i si ho ha fet per tractar assumptes relacionats amb la corrupció: "Són aquestes les competències que té el director de l'OAC? El frau i la corrupció?".

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha exposat que l'objectiu de la investigació sobre les gravacions filtrades és "que dimiteixen unes persones concretes i no la lluita contra el frau" i li ha recriminat que rendís comptes davant del ministre i no al Parlament.

Li ha preguntat si ha subscrit un contracte de confidencialitat com a màxim responsable de l'OAC, perquè llavors aquest document hauria de preveure compensacions i conseqüències penals: "Si la resposta és 'no', com és que vostè no l'ha signat?".

El diputat de JxSí, David Bonvehí, ha dit que l'article 8.3 de la Llei de l'OAC --segons el qual el director de l'OAC no rep instruccions de cap autoritat-- ja justifica iniciar el procés de revocació, i ha interrogat De Alfonso sobre la seva presumpta col·laboració amb el Ministeri: "Per què ho van fer? ¿El va pressionar el ministre? ¿El van obligar d'alguna forma?".

Bonvehí ha centrat la seva intervenció a criticar Fernández Díaz, i li ha recriminat que "en un país de cultura democràtica, això provocaria la dimissió del ministre", i ha citat l'impacte del cas en diversos diaris internacionals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés