Actualitzat 30/03/2017 17:45

El Parlament rebutja la tramitació d'una llei de C's per a la gratuïtat dels llibres de text

BARCELONA, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposició de llei de C's per instaurar la gratuïtat dels llibres de text a Primària i Secundària, que comptava amb una esmena a la totalitat de JxSí.

El PSC, el PP i C's han votat en contra de l'esmena a la totalitat de JxSí --per donar suport així a la iniciativa--, però els 47 vots no han estat suficients davant dels 71 que han sumat JxSí i la CUP, a favor de tombar la proposta, mentre que SíQueEsPot s'ha abstingut.

La iniciativa de C's també instava a reconèixer el dret universal d'accés als llibres mitjançant sistemes de préstec gratuït creats pels centres docents, a més d'incentivar fiscalment les aportacions privades a aquests sistemes i que en els pressupostos públics s'incloguin partides per finançar-los.

La diputada Sonia Sierra ha defensat la iniciativa i ha explicat que actualment hi ha una bretxa en la igualtat d'oportunitats entre els alumnes d'entorns socioeconòmics desafavorits i la resta: "Això és un atemptat a la cohesió social".

Ha alertat del "sobreesforç" que suposa per a les famílies haver d'afrontar el cost d'entre 200 i 300 euros tots els cursos per poder pagar els llibres de text dels seus fills, i ha dit que molts ni tan sols poden fer-ho.

Alhora, ha instat JxSí a explicar molt bé "per què no volen que els catalans tinguin llibres de text gratuïts", i ha assegurat que és econòmicament viable: segons els seus càlculs, costaria al voltant de 40 milions d'euros a l'any.

"De veritat podem tenir un president de la Generalitat que cobra més que el president d'Espanya i no tenir 40 milions per a llibres?", ha qüestionat Serra, que també ha dit que C's no vol que els diners dels catalans serveixin per mantenir alts càrrecs.

La diputada de JxSí Teresa Vallverdú ha argumentat l'esmena a la totalitat del seu grup, i ha detallat que els llibres són i han estat cada vegada més substituïts per altres materials educatius i que no es pot tractar de manera uniforme tots els alumnes i centres: "S'ha d'instaurar la universalització també per a famílies amb molts recursos?".

En aquest sentit, ha apostat per seguir ajudant les famílies i els centres més vulnerables com actualment, i ha exalçat l'èxit que han tingut les iniciatives de reutilització i préstec de llibres que han impulsat molts centres.

POCA INVERSIÓ

Des de les files del PSC, Alícia Romero ha exigit que es garanteixi l'accés educatiu de tots els alumnes en condició d'igualtat, i ha destacat que la inversió a Catalunya s'ha desplomat i és una de les més baixes d'Europa: "Cal posar a sobre de la taula solucions".

En canvi, la diputada de SíQueEsPot Jéssica Albiach ha explicat que la iniciativa era una de les propostes estrella de la campanya de C's, "amb molt màrqueting" però amb detalls que el seu grup no comparteix, com el fet que només es refereix als llibres de text com a model metodològic i a un sistema de préstec només per a Primària i Secundària.

María José García (PP) ha criticat que C's hagi donat un rang de llei a la iniciativa "donant-li un nivell de concreció exagerat per fer-la més vistosa amb vista a la galeria", tot i que ha defensat que s'ajudi les famílies a sufragar els costos associats a l'escolarització.

El recent incorporat a les files de la CUP Carles Riera ha valorat la proposta com a "encertada en la temàtica però desencertada en la forma i en el contingut", i ha destacat que la CUP defensa la gratuïtat dels llibres i el material per a tots els alumnes i en totes les etapes educatives dels centres públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés