Actualitzat 28/07/2016 18:43

El Parlament rebutja una moció que li demanava "compromís" amb l'Estat de Dret

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

En un debat crispat, els grups es claven per la cara un altre cop el procés constituent

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous una moció del PP que li demanava manifestar "el compromís i ple respecte amb l'ordenament jurídic i l'Estat dret" i també li reclamava ajustar-se al marc constitucional i estatutari del qual emana la legitimitat de la Cambra.

El text ha estat rebutjat per 82 vots en contra, els de JxSí, la CUP i SíQueEsPot, tot i els 50 a favor de C's, PSC i PP, en un debat crispat en què han tornat els retrets que ja van aparèixer en la discussió d'aquest dimecres sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Amb el mateix resultat, la Cambra també ha rebutjat un punt de la moció en què es demanava el compliment d'una sentència del Tribunal Constitucional del 2015 i s'exigia a la Generalitat no desenvolupar "cap tipus d'iniciativa política" per impulsar les anomenades estructures d'Estat.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha lamentat haver de plantejar "una moció tan elemental que en condicions normals no seria plantejable", i ha avisat els sobiranistes que en una democràcia no es pot ignorar l'estat constitucional i de dret.

TRUMP, LE PEN I BREXIT

El portaveu del PP, Carlos Carrizosa, ha acusat els sobiranistes de representar un populisme equivalent al de Donald Trump, Marine Le Pen o els partidaris del Brexit, però ha afegit que l'independentisme català encara va més enllà perquè "se salta les lleis".

El diputat del PSC Ferran Pedret ha donat suport a la moció, però ha criticat al PP que amb textos com aquest no se soluciona el problema a Catalunya, sinó que fa falta un debat complex per superar la situació actual d'"empat d'impotències" entre partidaris i contraris a la secessió.

"AIXAFAR MINORIES"

El portaveu de SíQueEsPot a la Cambra, Joan Coscubiela, ha acusat el PP de ser el primer a no complir la Constitució, per exemple, en aquells passatges en què es parla de tenir una feina digne, i l'ha acusat d'"aixafar les minories al Congrés d'Espanya".

Benet Salellas (CUP) ha defensat la necessitat de "desobeir les lleis quan aquestes siguin injustes", i ha assegurat que, quan s'impulsa un procés constituent, la voluntat popular és superior a qualsevol norma de l'ordenament jurídic.

El diputat de JxSí Eduardo Reyes ha acusat C's de "mentir com brètols" quan el seu líder, Albert Rivera, ha afirmat que a Catalunya un s'havia de trencar la cara per parlar en castellà, i aquesta acusació ha enfadat el grup d'Inés Arrimadas.

JUNQUERAS I ELS IDIOMES

Després de la intervenció de Reyes s'han encès els ànims: C's ha acusat ERC d'haver-se'n anat d'un ple del Parlament del 1996 perquè un diputat del PP va intervenir en castellà, mentre que el líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha replicat que el sistema d'immersió lingüística permet als nens acabar la seva educació parlant el triple d'idiomes que "qualsevol president espanyol": català, castellà i anglès.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha parlat dels seus orígens per demanar als independentistes que no donin lliçons de catalanitat, i Jordi Turull (JxSí) li ha replicat: "Això és el Parlament de Catalunya i no una teràpia de grup".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés