Actualitzat 30/03/2017 13:45

El Parlament intentarà un altre cop aprovar una llei electoral amb una proposta de SíQueEsPot

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament debatrà la setmana que ve una proposició de llei electoral de SíQueEspot, a la qual el PP ha presentat una esmena a la totalitat, amb l'objectiu que Catalunya deixi de ser l'"excepció" comparat amb la resta de comunitats i disposi d'una normativa pròpia en aquest àmbit.

Serà l'enèsima vegada que es buscarà aprovar una llei electoral pròpia, ja que els partits catalans han fracassat en tots els intents que han fet per a consensuar una norma que regeixi les eleccions catalans, on se segueix aplicant la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg).

"Si en una legislatura excepcional com aquesta no som capaços de fer una llei electoral pròpia, poca excepcionalitat tindrà", ha avisat en declaracions als passadissos del Parlament, després de confiar que la resta de grups, llevat dels populars, permetin la tramitació de la iniciativa.

Segons Ribas, el sistema que presenten és el que més respecta l'Estatut perquè fixa màxima proporcionalitat --una persona, un vot-- i representació territorial, i el seu contingut incorpora tots els acords tancats en la ponència conjunta que es va impulsar durant l'anterior legislatura més alguns elements propis així com un sistema de recompte de vot.

També ha advertit que seria un fracàs que el Parlament aprovés una legislació electoral propis sense sistema electoral, i ha anomenat als grups a permetre el debat complet de la proposició de llei: "Serà la vegada que s'ha anat més enllà si es permet la tramitació d'un text que inclogui l'administració i el sistema electoral".

"Des del 1979 que estem en una situació de provisionalitat, i aquesta vegada pot ser la definitiva. Que ho sigui o no dependrà de la resta de grups i voluntats polítiques, i que la ciutadania segueixi pressionant des de fora", ha recalcat.

A l'apartat de l'administració electoral, la proposta de SíQueEsPot aposta per crear una sindicatura electoral pròpia formada per tres magistrats i tres catedràtics, on els primers tinguin la presidència i, en conseqüència, el vot de qualitat; llistes desbloquejades i cremallera; sistema de primàries així com per un control i límit de la despesa electoral, i un mailing únic.

També estipula que els candidats que es presentin portin, com a mínim, un any censats en la seva vegueria, i que els diputats que compatibilitzin el càrrec amb una altra activitat privada tinguin menys remuneració al no tenir dedicació exclusiva.

Sobre el sistema de recompte de vot, SíQueEsPot planteja una adaptació del sistema holandès que consisteix a fer un recompte nacional de les paperetes, però mantenint la representació territorial per vegueries.

EL PRINCIPAL PROBLEMA

El gran punt de fricció ha estat sempre un sistema electoral per traduir els vots en escons, ja que històricament PSC, PP, ICV-EUiA --ara en el grup de SíQueEsPot-- i C's han defensat un recompte únic de vots per a tot Catalunya, mentre que ERC i PDECAT-- s'inclinen per mantenir el sistema actual d'un recompte per a cada circumscripció --les quatre províncies--.

És el debat entre proporcionalitat i representativitat: PSC, PP, ICV-EUiA i C's defensen la necessitat d'assemblar el pes d'un vot a Barcelona amb un de Lleida, mentre ERC i PDECAT adverteixen del risc de crear una Cambra en la qual les zones menys poblades no estiguin ben representades.

La qüestió està en el fet que el primer sistema preveu uns millors resultats electorals per a uns, i el segon sistema per als altres, per això el tema podria encallar; a més, es necessita una majoria qualificada de 90 vots per aprovar una llei així, i això suposa una dificultat afegida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés