Actualitzat 30/03/2017 18:54

El Parlament insta el Govern a seguir investigant quins mossos van ferir Esther Quintana

S'aprova que Interior investigui indicis de vulneració de drets humans per part dels mossos

BARCELONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous instar el Govern a seguir amb la investigació per aclarir quins agents dels Mossos d'Esquadra van disparar la pilota de goma que va deixar sense un ull Esther Quintana, després que l'Audiència de Barcelona absolgués el maig als agents acusats d'haver provocat aquestes lesions.

Es tracta d'un dels punts de la moció sobre Interior que ha presentat la CUP, que ha prosperat amb el suport dels anticapitalistes, JxSí i SíQueEspot, que volen que es faci a través d'una investigació interna, mentre que C's, PP i PSC han votat en contra, perquè considera que no han d'obrir un altre cop el cas perquè cap de les parts va decidir recórrer la sentència.

També ha sortit endavant recordar a Interior la necessitat de rescabalar amb caràcter retroactiu totes les víctimes de pilotes de goma i eines de contenció, "el que a data d'avui no s'ha fet efectiu en tots els casos".

En canvi, s'ha tombat amb els vots de JxSí, C's i PP, l'abstenció de PSC, la petició dels anticapitalistes d'expulsar els vuit agents condemnats amb sentència ferma per l'homicidi de Juan Andrés Benítez, i la demanda al Govern de reconèixer públicament el dany causat a les persones mortes sota custòdia policial i les seves famílies, i a les persones que van patir "tractes cruels humans i degradants pel cas del 4-F".

Tampoc ha prosperat la demanda de la CUP sobre que no s'utilitzin tècniques de dispersió de manifestants o altres eines "pròpies d'un model policial que atenta contra el lliure exercici de manifestació", i que els Mossos d'Esquadra no puguin requisar càmeres de fotos i vídeo als periodistes.

ORGANISME DE CONTROL

S'ha rebutjat també una transacció de la CUP amb SíQueEsPot per crear, en un termini màxim de cinc anys, un organisme públic i independent, amb funcions i recursos, que vetlli pel control i la garantia dels drets humans dels cossos policials.

Sí s'ha aprovat demanar al Govern que Interior investigui en primera instància, sense necessitat d'esperar una denúncia formal, quan hi hagi indicis de vulneració de drets humans per part d'algun agent de la policia catalana, així com que es publiquin en la seva web les dades oficials de morts sota custòdia policial.

Altres punts de la moció que han sortit endavant són instar el Síndic de Greuges a elaborar un informe anual amb totes les denúncies per casos de vulneració de drets humans per part dels cossos policials catalans; portar a terme investigacions d'ofici cada vegada que hi hagi una denúncia d'aquest tipus, i vetllar per la transparència pel que fa a les dades de les morts que es produeixin sota custòdia policial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés