Actualitzat 30/03/2017 00:16

El Parlament insta el Govern a garantir la pluralitat en TV3 i blindar la viabilitat financera

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC per seguir garantint la pluralitat en els canals i mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i blindar la seva viabilitat financera.

La iniciativa, defensada pel diputat socialista David Pérez, també demana a l'executiu català que impulsi un nou contracte programa per a l'ens audiovisual abans que acabi l'any "en base al nou marc que estableixin" els Pressupostos 2017.

A més, insta a assegurar la ponderació de veus en la programació i a seguir prenent les mesures oportunes per avançar cap a una presència equànime de la pluralitat social, cultural i política en els programes de tertúlia i opinió, així com de la paritat efectiva de gènere.

Un altre punt de la moció reclama presentar un informe en el qual s'especifiquin clarament els mecanismes i criteris per definir els continguts informatius, i un altre informe sobre la igualtat efectiva de dones i homes.

En aquest sentit, advoca per instar al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a obrir un debat sobre la incorporació de nous mecanismes de pluralitat i instar el Govern a desbloquejar les proposicions de llei en matèria audiovisual i tramitar-les "sense dilació", així com per unificar-les iniciatives que actualment hi ha en tramiti en un únic debat parlamentari.

Finalment, la moció constata la necessitat de reformar, juntament amb les lleis de la CCMA i del CAC, el sistema de governació dels dos òrgans audiovisuals en relació amb el sistema de renovació dels membres dels respectius consells de govern.

Pérez ha destacat la importància d'haver consensuat la majoria de punts de la moció amb tots els grups parlamentaris, i ha apuntat a la necessitat que la CCMA tingui estabilitat financera perquè "ara ha d'anar al Govern a demanar més diners i això li fa tenir una dependència total i absoluta" de l'executiu català.

També ha demanat que deixi de donar-se el missatge que la CCMA "és plural perquè és líder d'audiència" perquè, segons ha subratllat, no són condicions que vagin necessàriament de la mà i, a més, l'audiència dels mitjans públics catalans ha patit una caiguda, cosa que també ha volgut apuntar la diputada del PP Esperança García.

García ha carregat contra els mitjans públics catalans perquè, segons la seva opinió "s'han convertit en un canal temàtic de l'odi a l'espanyol" i estan al servei de l'independentisme, sense ser políticament neutres atacant el pluralisme.

El diputat de C's Fernando de Páramo també s'ha manifestat en aquest sentit i ha dit que en TV3 s'han pogut veure últimament "situacions compromeses com personatges de l'ANC patrocinats en sèries de televisió i la correcció de faltes d'ortografia del president Puigdemont".

Des de SíQueEsPot, Jessica Albiach ha avisat que el seu grup estarà "molt atent" al compliment dels preceptes de la moció, i ha destacat la necessitat d'aconseguir uns mitjans públics plurals, estables i amb condicions laborals dignes.

El diputat de la CUP Albert Botran ha apostat per avaluar la pluralitat no només dels mitjans públics, sinó també dels privats, i ha reflexionat sobre el paper que tenen en la política actual: "No es si el PSC està content amb el paper que ha jugat el Grupo Prisa en el seu crisi interna".

Des de JxSí, Jordi Cuminal ha destacat que aquesta legislatura s'han produït fins a 10 debats sobre la CCMA al Parlament i ha defensat que els mitjans públics catalans són "els més analitzats i els més plurals" segons òrgans de control externs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés