Publicat 29/03/2015 11:54

El Parlament encara la recta final de la legislatura amb 21 lleis pendents

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Entre els projectes clau: la llei electoral, governs locals i hisenda catalana

BARCELONA, 29 març (EUROPA PRESS) -

El Parlament encararà després del parèntesi de Setmana Santa la recta final de la legislatura amb 21 projectes de llei presentats pel Govern que estan pendents d'aprovar-se i que tindran poc més de tres mesos i set plens per veure la llum.

Algunes són normes d'ampli abast que tindrien una forta repercussió si surten endavant, com el projecte de llei de governs locals; l'impost sobre habitatges buits; l'ordenació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el projecte de llei de formació professional.

Una altra norma que està en el tinter i que resulta clau per als plans sobiranistes del president Artur Mas és la llei d'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'Agència Tributària de Catalunya.

El dia que s'ha admès a tràmit, l'executiu català va exposar que l'objectiu de la norma és reforçar la plantilla de l'agència --que actualment és de 324 treballadors-- perquè la hisenda catalana assumeixi "plenes competències" en la gestió d'impostos.

Altres lleis pendents són les del terra agrari; la d'ordenació de les activitats d'espectacles públics i recreatius; la de cooperatives; la de modificació de la llei del cinema català; la de professions de l'esport; la del voluntariat i la de codificació del Codi Civil català.

Així, queden 21 lleis del Govern per a set plens previstos, i cal comptar que els partits de l'oposició també exigiran que es debatin les seves pròpies proposicions de llei, la majoria de les quals queden descartades en el primer tràmit.

A més, les eleccions municipals han ajustat el calendari, ja que la Cambra catalana estarà gairebé un mes sense fer un plenari --entre el 7 de maig i el 3 de juny-- ja que els partits estaran immersos en la campanya.

LLEI ELECTORAL

Tot i que no és una iniciativa del Govern, una altra norma clau pendent d'aprovar és la llei electoral, que ara es debat en ponència i que, d'arribar-se a un acord, ja entraria en vigor en les pròximes eleccions autonòmiques.

Tot i això, l'acord entre els partits està lluny i la llei necessita una majoria qualificada de 90 diputats que cap de les propostes que hi ha sobre de la taula està ara com ara en condicions d'aglutinar.

MUNICIPIS I COMARQUES

La llei de governs locals vol facilitar la fusió de municipis, però el canvi territorial que està més a prop d'aprovar el Parlament va en el sentit contrari: la creació de Medinyà com nou poble de Catalunya i la del Moianès com a nova comarca.

Medinyà se segregarà de Sant Julià de Ramis (Girona) si la Cambra aprova una proposició de llei d'ICV-EUiA, i tot indica que es farà ja que es tramita pel procediment d'urgència i té l'aval de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP.

Els habitants dels deu municipis que conformen el Moianès han aprovat en una consulta convertir-se comarca i els alcaldes de la zona demanen que això sigui una realitat com més aviat millor, pel que està en mans del Govern portar el tema al Parlament.

COMISSIONS D'INVESTIGACIÓ

Un altre focus que genera molta activitat en la Cambra són les comissions d'investigació que estan en marxa: la de Spanair i la del frau i evasió fiscal, que entre d'altres qüestions posa el focus en el patrimoni ocult de la família Pujol.

L'ambició de les dues comissions és aprovar les seves conclusions abans de l'estiu, el que afegeix una càrrega de treball extra als diputats, ja que, per exemple, a la comissió del frau es preveuen en el mes d'abril jornades maratonianes amb cinc compareixents.

Segons el calendari actual, l'últim ple del Parlament serà el 23 de juliol, el 31 del mateix mes baixarà la persiana a l'acabar-se el període de sessions, i Mas té fins al dilluns 3 d'agost per convocar eleccions i liquidar la legislatura si volen que els comicis siguin el 27 de setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés