Publicat 06/04/2016 15:33

El Parlament comença el tràmit per regular la incompatibilitat dels diputats

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

El PSC vol fer incompatible ser diputat i senador com Albiol (PP)

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres el tràmit d'una proposició de llei del PSC que demana regular el règim d'elegibilitat i compatibilitat dels diputats de la Cambra catalana, així com els conflictes d'interessos que puguin sorgir de les seves relacions professionals.

La tramitació s'ha produït després de la retirada de sengles esmenes a la totalitat de JxSí i el PP, que el socialista Ferran Pedret --que ha defensat la proposta-- ha celebrat després d'explicar que la proposició pretén corregir disfuncions provocades per no tenir una llei electoral catalana.

"La iniciativa sorgeix del debat que s'ha produït en aquesta mateixa Cambra al començament de la legislatura", ha assegurat, referint-se al debat sobre l'estatut dels diputats que es va viure en un dels primers plens.

LLEI ELECTORAL

El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha retret a la Cambra que fos incapaç d'aprovar una llei electoral pròpia que regulés també els aspectes que preveu el text dels socialistes i ha assegurat que els partits més reticents a crear-la han estat els beneficiats pel repartiment provincial d'escons.

"Aquells a qui beneficia aquesta llei electoral espanyolíssima són els que no la volen canviar. Ha de ser l'única llei espanyola que els interessa", ha afirmat.

El portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, ha asseverat que la proposició de llei "ve a omplir un enorme forat que té la legalitat catalana" i ha criticat als partits anteposar els seus interessos electorals a la creació d'una llei electoral pròpia.

Alhora, ha demanat fer una clara distinció entre incompatibilitat i acordar una normativa clara sobre interessos professionals que eviti les portes giratòries però no provoqui "que només puguin ser diputats del Parlament els professionals de la política o els treballadors del sector públic".

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, també ha recordat que l'anterior legislatura no va aconseguir aprovar una llei electoral catalana malgrat l'extens debat que es va produir i ha lamentat que la discussió sobre el repartiment d'escons impedís aprovar-la.

"El problema que teniu bona part de vosaltres és com es reparteixen els escons en funció de les circumscripcions electorals", ha criticat a la resta de grups.

SENADORS

La proposta del PSC --que haurà de debatre's abans de tornar al ple-- preveu agrupar tota la legislació actual sobre la matèria i que es consideri incompatible ser diputat i senador alhora, com és el cas del president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol.

La diputada del PP Esperança García ha censurat al PSC que vegin incompatibles aquestes dues funcions però no "que hi hagi alcaldes de determinades poblacions que puguin ser representants" al Parlament.

S'ha sumat a la crítica C's, que ha dit veure una doble vara de mesurar: "Senadors no perquè no en tenen, però alcaldes sí".

RETIRADA D'ESMENES

Els populars han explicat que han retirat la seva esmena a la totalitat malgrat que la memòria justificativa de la iniciativa ja admet que és insuficient i temporal fins que no hi hagi una llei catalana de règim electoral: "Per descomptat no serà pel PP que no avancem en transparència".

Des de JxSí, la diputada Magda Casamitjana ha justificat haver presentat una esmena perquè considera que no és idoni debatre'l ara, tenint en compte el procés independentista i la voluntat del Govern de constituir Catalunya en Estat.

Ha afegit que l'han retirat perquè no se'ls pugui retreure evitar el debat: "Si aquesta proposició de llei no prospera, semblaria que no volem parlar d'aquests temes".

Alhora, ha invitat als socialistes a fer les aportacions que creen sobre una futura llei electoral a la Comissió del Procés Constituent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés