Actualitzat 28/07/2017 12:57

El Parlament aprova la primera part de la llei de la hisenda catalana

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres la llei del Codi Tributari de Catalunya, que fonamenta les bases d'una futura hisenda catalana que recapti tots els impostos, gràcies als 71 vots favorables de JxSí, CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, i els 62 contraris de CS, el PSC, SíQueEsPot i el PP.

La llei contempla els llibres primer, segon i tercer de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), pretén crear un sistema tributari proporcional i redistributiu que asseguri la justícia fiscal i freni l'evasió fiscal, i donar més autonomia econòmica, financera, patrimonial, contractual i de personal a l'ATC.

Aquesta norma forma part d'una de les tres lleis de desconnexió que volen fer els sobiranistes: les altres dues són la que crea una seguretat social catalana i la que planteja un règim de transitorietat jurídica per a quan es declari la independència de Catalunya.

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE), l'òrgan consultiu de la Generalitat, va emetre la setmana passada un dictamen que alertava que un article de la llei i tres disposicions addicionals vulneraven la Constitució Espanyola i l'Estatut.

Va considerar que la norma vulnera el principi de seguretat jurídica perquè no cita de manera explícita la Constitució i l'Estatut, i també va resoldre contra el sistema d'accés als cossos superiors d'inspectors, tècnics i gestors tributaris de la Generalitat per no garantir el principi d'igualtat.

La diputada de JxSí Maria Senserrich ha destacat que aquesta llei posa les bases d'una estructura d'estat, ja que creu que Catalunya ha de gestionar per si mateixa el sistema fiscal i la hisenda "per garantir els serveis públics de qualitat, atendre necessitats bàsiques de persones vulnerables i generar riquesa per poder-la redistribuir", cosa que considera no pot fer depenent de l'Estat.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha sostingut que la llei avança en els objectius dels independentistes de ser capaços de recaptar tots els impostos dels catalans, disposar de tot el personal necessari i fer un cens dels contribuents, però que "es queda una mica curta" i ha reclamat la necessitat de crear un banc central català i una banca pública.

DETRACTORS

Antonio Espinosa (Cs) ha defensat que aquest Codi Tributari "no pretén ordenar el sistema tributari de Catalunya, és un instrument al servei de la secessió", ha qualificat les lleis de desconnexió de destraleres, i ha advertit que el CGE va declarar inconstitucionals alguns articles de la llei.

La diputada del PSC Alícia Romero ha retret als sobiranistes no haver complert amb el dictamen del Consell de Garanties, i ha assegurat que la llei genera una "confusió absoluta" tant per als treballadors de l'agència com per no explicitar que la Constitució i l'Estatut han de ser les referències de l'agència tributària catalana.

Àngels Martínez (SíQueEsPot) ha lamentat que no s'ha aprofitat la norma per introduir millores per a la redistribució dels impostos que acabin amb la sensació dels ciutadans que "paguen al mateix nivell que Suècia i tenen els mateixos serveis que el Marroc", i ha criticat que la llei beneficia als intermediaris privats en la gestió fiscal.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha alertat que la llei és igual al disseny que va fer el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sobre l'administració tributària d'una Catalunya independent, i ha criticat que no es basa en la Constitució ni l'Estatut, i que "dissenya una administració tributària desmesurada per les competències que té la Generalitat i els tributs que gestiona".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés