Publicat 22/12/2016 13:45

El Parlament aprova la llei exprés antidesnonaments per esquivar la suspensió del TC

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

La norma insta el Govern a preparar en nou mesos una llei sobre el lloguer abusiu

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous la llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones que es troben en risc d'exclusió residencial, coneguda popularment com la 'llei d'emergència habitacional'.

El norma s'ha tramitat de manera exprés --en menys de sis mesos-- i es va elaborar expressament per esquivar la suspensió que va dictar el Tribunal Constitucional contra una part de la llei catalana 24/2015 sobre el mateix tema.

La llei, que el Govern assegura que aquesta vegada està blindada jurídicament i no podrà ser impugnada, s'ha votat per articles i no en el seu conjunt ja que, malgrat tenir la unanimitat en la majoria, PP, C's i la CUP han mostrat la seva discrepància en alguns.

La llei vol protegir persones i unitats familiars en situació d'exclusió residencial com a conseqüència del sobreendeutament i crea la Comissió d'habitatge i assistència per a situacions d'emergència per coordinar les administracions sobre aquesta qüestió.

La norma preveu mecanismes de mediació; expropiar temporalment habitatges buits i ajudar econòmicament els afectats o reallotjar-los, i en la seva redacció hi han participat des de la Generalitat, fins al Parlament, les entitats municipalistes i ajuntaments com el de Barcelona.

La nova llei permetrà utilitzar de manera temporal habitatges buits d'entitats financeres per donar-los un ús social i es farà a partir d'un sistema d'expropiació temporal de l'ús de l'habitatge.

També preveu un sistema perquè les entitats bancàries i grans propietaris ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades, cosa qur hauria de servir per evitar desnonaments i per no poder treure ningú si no se li ofereix un lloguer social.

"MAI MÉS DAVANT EL JUTGE"

Marc Solsona (JxSí) ha destacat que la llei és una eina potent perquè les administracions lluitin contra l'emergència habitacional i també que inclou una memòria econòmica perquè la Generalitat hagi d'assumir "tot el compromís" que pugui derivar-se de la norma.

El diputat de la CUP Joan Garriga ha carregat contra la sobreprotecció que, segons la seva opinió, té el sector bancari, i ha resumit així l'esperit de la llei: "Mai més davant del jutge casos com el de Verónica i Elisieo, desnonats al 'Clot', pel 'pecat' de defensar el seu habitatge".

Davant les crítiques de molts grups al TC per haver suspès la norma original, Jordi Terrades (PSC), ha recordat que el tribunal no va tocar articles relatius a la lluita contra la pobresa energètica que, malgrat estar vigents, no s'estan aplicant.

Fernando Sánchez Costa (PP) ha defensat la necessitat d'acollir "obligatòriament" les persones que es queden sense habitatge, però ha advertit que l'administració pública ha d'assumir els costos i no ha d'externalitzar aquesta responsabilitat en el sector privat.

C's ha donat suport a gran part de l'articulat, però el diputat Sergio Sanz ha criticat l'Executiu català: "Vostès inverteixen el mateix en mitjans subvencionats que en polítiques d'habitatge. No és estrany que Catalunya sigui on es produeixen més desnonaments de tot Espanya".

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha demanat la paraula per agrair als grups, administracions i entitats socials la seva col·laboració per redactar la norma, i ha defensat que és "sòlida", per la qual cosa no hauria de tornar a tenir problemes per aplicar-se, segons la seva opinió.

"LLOGUER ABUSIU"

Lluís Rabell (SíQueEsPot) s'ha mostrat crític amb l'anul·lació per part del TC de la llei original, i ha insistit que ara, a part dels desnonaments, s'ha instal·lat una nova problemàtica al qual cal donar resposta que és el "lloguer abusiu".

Precisament SíQueEsPot i la CUP van presentar esmenes a la norma amb les quals pretenien regular aquest lloguer abusiu, cosa que veuen com un problema estès a Catalunya, però finalment no ha prosperat.

JxSí rebutjava aquest punt, ja que considerava que generava dubtes jurídics, per la qual cosa finalment s'ha optat per incloure una disposició final a la llei aprovat en què s'estableix que el Govern impulsarà una norma integral sobre lloguer abusiu en un termini de nou mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés