Publicat 26/11/2014 15:15

El Parlament aprova la llei d'acció exterior per aconseguir la màxima projecció de Catalunya

Francesc Homs, portavoz de la Generalitat
EUROPA PRESS

CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA voten a favor, PP i C's en contra i CUP s'absté

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei d'acció exterior, amb la qual es pretén aconseguir "la màxima projecció exterior de Catalunya i dels seus interessos" i posicionar-se com un actor internacional actiu en matèries de la seva competència i interès, sobretot en les relacions amb la UE.

Aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, en contra de PP i C's i l'abstenció de la CUP, estableix que el Govern aprovi cada quatre anys un pla estratègic, i reclama al Govern espanyol que la Generalitat participi en la negociació de tractats i convenis que siguin del seu interès o competència.

En el debat a la totalitat de la norma el desembre, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha explicat que el projecte ha de servir per "construir un verdader servei exterior català" i per ordenar i donar coherència als organismes que ja treballen per a la Generalitat a l'exterior.

La diputada de CiU Mireia Canals ha remarcat que el Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la constitucionalitat de la norma després d'un recurs del PP català, i ha assegurat que la norma es fa "amb voluntat de millora de la qualitat de vida de les persones d'aquesta nació" a través de potenciar les aliances internacionals de Catalunya.

Des d'ERC, Jordi Solé ha celebrat que per primera vegada Catalunya tingui una llei que apunti a una clara intencionalitat política d'"estar presents i actius com a actor important en el marc de la UE i de les relacions internacionals", i ha sostingut que l'aprovació d'aquesta norma és un pas rellevant.

Rocío Martínez-Sampere (PSC) ha avalat la llei perquè Catalunya sempre ha tingut molt a dir en el context internacional i la norma serveix per això, però ha advertit que no es pot presentar com si fos un projecte per a un Estat propi, perquè "si Catalunya és un Estat independent, una de les primeres lleis a caure seria aquesta".

La diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà ha avalat la llei però ha lamentat que s'hagi volgut "córrer massa" per aprovar-la i no s'hagi pogut aprofundir en alguns aspectes, com més regulació que concreti el tipus d'inversions internacionals que Catalunya està disposada a obtenir.

Quim Arrufat (CUP) ha justificat l'abstenció del seu grup perquè creu que el text és millorable, i ha coincidit amb Martínez-Sampere que, en cas d'independència, seria una de les primeres lleis que cauria per quedar desfasada i que caldria refer.

El diputat del PP Juan Milián ha defensat que Catalunya tingui acció exterior però no que pretengui tenir relacions internacionals, i ha criticat aspectes com les delegacions de la Generalitat a París, Nova York i Berlín, i que CiU i ERC utilitzin aquesta acció exterior "no en benefici de la recuperació econòmica, sinó a fomentar la internacionalització del conflicte".

José María Espejo-Saavedra (C's) --a qui Martínez-Sempere ha retret que no assistís als treballs de la comissió sobre la norma-- ha criticat que es vulgui utilitzar aquesta llei d'acció exterior "fora de l'Estat i contra l'Estat", i la considera un pas més a l'objectiu de CiU i ERC d'anar construint estructures d'Estat camí a la independència.

"LLEI HISTÒRICA I PIONERA"

En declaracions als periodistes després de la votació, Homs ha aplaudit que s'aprovi una llei "amb cert caràcter històric, pionera" i que simbolitza el compromís de Catalunya amb la seva internacionalització i la seva vocació europea, i ha destacat que surt endavant amb un gran consens, com el seu judici ha de fer-se l'acció exterior.

També en declaracions als periodistes, la vicepresidenta de 'lafede.cat, organitzacions per a la justícia global', Aida Guillén, ha celebrada que el text reculli la promoció de la pau, el foment dels drets humans i la cooperació al desenvolupament, i ha advertit que vigilaran que el desenvolupament de l'acció exterior de les empreses catalanes respecti els principis rectors de l'ONU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés