Actualitzat 02/10/2014 13:35

El Parlament aprova la llei contra l'homofòbia i pels drets dels LGTBI

Pleno del Parlament durante la intervención de Miquel Iceta PSC
Foto: EUROPA PRESS

CDC i UDC voten dividits part de la norma, que només rebutja completament el PP

BARCELONA, 2 Oct. (EUROPA PRESS)

El Parlament ha aprovat aquest dijous la Llei contra l'homofòbia i per garantir els drets del col·lectiu de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals (LGTBI), una norma que ha prosperat amb els vots a favor de CDC, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP i en contra del PP, mentre que UDC ha recolzat només una part de la norma.

   La norma preveu desenvolupar i garantir els drets del col·lectiu LGTBI i impedir situacions de discriminació i violència, pel que preveu mesures que van des del treball pedagògic en escoles i universitats fins a un règim sancionador que estableix multes contra infraccions lleus, greus o molt greus.

   Precisament el règim sancionador ha estat un dels punts més polèmics de la norma, que preveu entre les infraccions l'ús d'expressions vexatòries que incitin a la violència, discriminar l'accés de persones LGTBI a un servei públic, assetjar-los i convocar actes que incitin a l'odi contra aquest col·lectiu.

   Les sancions per aquestes infraccions varien en funció de si es tracta de lleus, greus o molt greus i van des d'una multa equivalent a l'indicador de la renda de suficiència --569,12 euros el 2014-- a la prohibició de rebre ajudes públiques o subvencions durant un màxim de cinc anys.

   CDC i UDC han votat separats la llei ja que els 15 diputats democratacristians han explicat que rebutgen aquells aspectes de la norma vinculats amb el règim sancionador, l'educació i la inversió de la càrrega de la prova, que implica que qui sigui acusat de discriminació ha de demostrar que no ha estat així.

   Violant Cervera (CDC) ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació de la norma i ha negat que les sancions vagin contra la llibertat d'expressió sinó contra la violència, mentre que Mercè Jou (UDC) ha explicat que els democratacristians s'oposen a qualsevol mena de discriminació però no comparteix alguns dels aspectes de la llei aprovada.

   La tramitació d'aquesta norma ha causat un intens debat al si de la federació, coronat aquest divendres quan el líder d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha lamentat que el seu partit no presentés una esmena a la totalitat amb text alternatiu a la llei perquè "té més de promoció que de no discriminació".

CRÍTIQUES A DURAN

   Les paraules del dirigent democratacristià han estat molt presents al llarg del ple, ja que han despertat les crítiques tant dels defensors de la norma com del PP, que ha assegurat que "alguns dirigents d'UDC tenien molt interès en que el PP presentés una esmena a la totalitat, segurament perquè ells no s'atrevien".

   Els grups favorables a la norma han carregat també contra Duran i han lamentat que definís com a 'xiringuitos' les entitats que lluiten contra la discriminació: "Xiringuito és el que alguns tenen muntat des de fa 40 anys al Palace a costa dels recursos dels ciutadans", ha replicat David Fernández (CUP).

   El secretari quart de la Mesa del Parlament, David Companyon, ha considerat radicalment fals que aquesta llei suposi un privilegi per al col·lectiu LGTBI, i ha agraït a Duran les seves paraules perquè han ajudat a posar el focus mediàtic sobre la llei.

   El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha carregat contra els que han titllat d'innecessària aquesta llei i han considerat que promou la homosexualitat, i ha explicat que ell, després de ser un homosexual amb projecció pública, ha escoltat relats aterridors del LGTBI: "Com s'atreveixen a negar una realitat de discriminació i sofriment?".

   La vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó (ERC) --una de les principals valedores de la norma des del començament de la seva tramitació--, ha negat que aquesta norma estigui donant més drets a determinades persones sinó que garanteix els que en la pràctica segueixen sense estar garantits: "Anem fent camí, però no hem arribat de cap manera al final".

   La diputada de C's Inés Arrimadas ha celebrat que durant el tràmit parlamentari la llei s'hagi millorat el suficient per poder ser aprovada, i ha aplaudit que el debat serveixi també per evidenciar que encara existeix discriminació contra aquest col·lectiu i que cal lluitar contra ella.

LLEI "INTERVENCIONISTA"

   La diputada del PP Dolors López ha reclamat que no s'aprovés la llei perquè és intervencionista i promou la discriminació positiva: "Aquesta llei concedeix al col·lectiu LGTB un sistema de protecció extraordinari del qual no gaudeixen altres col·lectius. Per què no hi ha una llei de no discriminació als immigrants o a determinades ètnies?".

   "No podem fer una llei per a cada col·lectiu susceptible", ha continuat López, que ha reivindicat que la condició sexual forma part de la intimitat de les persones i ha sostingut que el Codi Penal ja preveu com a agreujant que els delictes responguin a motivacions homòfobes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés