Publicat 09/06/2016 13:26

El Parlament aprova un fons financer per a les seccions de crèdit de les cooperatives

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha convalidat aquest dijous el decret 2/2016 de modificació de la llei que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives, que inclou la creació d'un fons de suport financer que es nodrirà de les aportacions d'aquestes entitats.

La iniciativa ha estat aprovada amb els vots de favorables de JxSí, PSC i SíQueEsPot, l'abstenció de C's i la CUP, i el rebuig del PP, i tots els grups han acordat per unanimitat que la modificació es tramiti a través d'un projecte de llei i no d'un decret.

L'objectiu del fons de suport és dotar el sector d'un nou instrument per facilitar el finançament a les cooperatives que acordin en assemblea procedir a la liquidació ordenada de la seva secció de crèdit per preservar els saldos creditors i els interessos dels socis.

Les cooperatives hauran de destinar al fons com a mínim el 3% sobre els saldos creditors mitjans mensuals de cada secció de crèdit, en data de 31 de desembre de cada any.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha explicat que el Govern ha volgut crear aquest fons perquè "s'havia d'actuar de manera immediata per poder afrontar possibles futures crisis" en aquestes entitats.

Ha defensat que aquest instrument permetrà dotar el sector d'estabilitat i sostenibilitat perquè "en el passat, el risc de liquiditat no sempre s'ha pogut complir" i s'ha hagut de recórrer a entitats bancàries.

"Les seccions de crèdit de les cooperatives agràries no són entitats financeres", ha subratllat Junqueras, una cosa en què ha coincidit el diputat del PSC Òscar Ordeig, que ha dit que tant de bo el rescat bancari s'hagués fet amb un fons de contingència aportat pel mateix sector.

El diputat de C's Francisco Javier Domínguez ha considerat que el decret del Govern s'ha fet per evitar la fallida de la cooperativa agrícola de Cambrils (Tarragona), i ha mostrat dubtes sobre el contingut del document.

La diputada de SíQueEsPot Hortènsia Grau ha destacat la necessitat que el Govern vigili i garanteixi el bon funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries per evitar que es repeteixin casos com els de Copalme, el 2008, i Aldea, el 2011.

Des de les files del PP, Alejandro Fernández ha criticat que el decret del Govern podria ser l'"acta de defunció" de les seccions de crèdit perquè el fons és imposat, opac i planteja molts riscos per als cooperativistes.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha criticat que el decret plantegi una retroactivitat de cinc anys perquè significa perjudicar les seccions de crèdit que han gestionat bé els seus recursos per "tapar els forats" de la resta, i ha destacat la necessitat d'aclarir el grau de responsabilitat del Govern en el deteriorament del sector.

David Bonvehí, de JxSí, ha defensat que les seccions de crèdit són organitzacions centenàries i una història d'èxit en el món rural, ha destacat que les 83 entitats d'aquest tipus que hi ha a Catalunya gestionen uns 600 milions d'euros, i ha sol·licitat que el projecte de llei es tramiti per la via d'urgència.

NOUS MECANISMES

La norma també incorpora mecanismes per assegurar que el fons disposi sempre de liquiditat per donar resposta a les necessitats de les cooperatives associades.

El fons podrà facilitar finançament a través de tres instruments: atorgament de garanties, concessió d'operacions de finançament i adquisició d'actius o passius, ja sigui per mantenir la seva gestió o per traspassar-la a tercers.

El Govern ha designat com a gestora d'aquest nou instrument a l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC), integrada per cooperatives amb secció de crèdit que aglutinen la gairebé totalitat dels saldos creditors del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés