Actualitzat 01/09/2016 13:46

El Parlament al·legarà al TC la suspensió de les conclusions del procés constituent

Reunión de la Mesa del Parlament
EUROPA PRESS

Es decideix per unanimitat malgrat discrepàncies pel contingut

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dijous presentar al·legacions al Tribunal Constitucional (TC) perquè reconsideri la suspensió de les conclusions de la Comissió sobre el procés constituent, "per defensar els actes propis" de la cambra.

"No és una novetat. S'ha fet habitualment i es fa per defensar el que el Parlament fa", ha ressaltat el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, en declaracions als passadissos de la cambra després de la reunió de la Mesa.

Segons Corominas, la decisió de presentar al·legacions ha estat unànime entre els membres de la Mesa, malgrat la discrepància del seu contingut expressada per alguns membres com C's i PSC.

Tot i això, per part dels grups amb veu però sense vot a la Mesa, el PP i la CUP s'han oposat que es presentin, per raons diferents: el PP, pel seu contingut; la CUP perquè "no cal perdre el temps" amb l'Alt Tribunal.

El vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra (C's), veu "lògic, normal i legítim" que es presentin al·legacions però no comparteix el seu contingut perquè, segons la seva opinió, hi ha hagut un incompliment d'una resolució prèvia del TC.

En la mateixa línia s'ha pronunciat David Pérez (PSC), que ha celebrada que la Mesa accepti l'"autoritat" de l'Alt Tribunal i present les al·legacions però ha demanat que consti en acta que consideren que es va contravenir una decisió del TC.

Des de SíQueEsPot, Joan Josep Nuet ha argumentat que la Mesa té dret a prendre la iniciativa en un Estat amb divisió de poders: "Aquest dret no està supeditat a altres òrgans del poder de l'Estat. Som poder legislatiu, i com Parlament tenim dret a opinar, a aprovar coses i prendre acords".

També ha revelat que els lletrats del Parlament volen argumentar que, si la Comissió d'estudi de procés constituent no ha estat anul·lada, significa que té la capacitat d'emetre dictàmens, resolucions, acords i informes.

EL PP A CARME FORCADELL

El diputat del PP Santi Rodríguez ha defensat la capacitat del Parlament de prendre decisions, però constata "una voluntat explícita, conscient i expressada al ple de portar a terme una acció de manera contrària al que ha demanat el TC, per la qual cosa qualsevol al·legació no passarà de ser com intentar agafar el rave per les fulles".

Per a Rodríguez, és contradictori que el Parlament contravingui allò explicitat pel TC i després intenti justificar-ho davant del mateix òrgan judicial, i ha instat la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, a mostrar-se disposada "a complir tot el que el reglament permet dins de la legalitat i l'ordenament constitucional".

AL·LEGACIONS PERSONALS

Les al·legacions personals de Lluís Corominas --vicepresident primer--, Anna Simó --secretària primera--, i Ramon Barrufet --secretària quarta--, tots de JxSí, anuncien que demanarien empara al Tribunal Europeu dels Drets Humans per la vulneració de drets si el TC donés suport a "la tesi politicojurídica" del Govern espanyol.

També al·leguen que l'objecte de debat d'una comissió d'estudi no pot tenir límits, que les votacions i acords adoptats com membres de la Taula i diputats al ple han estat avalats "sempre" pel reglament del Parlament i que les seves votacions estan emparades per la inviolabilitat parlamentària prevista a l'Estatut.

També rebutgen la possible obertura d'un procediment penal contra Forcadell, a l'argumentar que el ple que ha aprovat les conclusions de la Comissió estava constituït, i que ella es va limitar a seguir el que determina el reglament del Parlament i a fer les advertències oportunes en relació amb la sentència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés