Publicat 20/04/2016 16:01

El Parlament admet a tràmit per unanimitat el projecte de llei del canvi climàtic

El conseller de Territorio, Josep Rull, en atril del Parlament
EUROPA PRESS

Rull la defineix com una "llei d'Estat" i recorda que preveu un impost per a cotxes contaminants

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres per unanimitat el projecte de llei del canvi climàtic, una normativa pionera a l'Estat que persegueix reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle i facilitar la transició cap a una societat més baixa en carboni.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha definit el projecte com una "llei d'Estat" que permet que Catalunya assumeixi un lideratge europeu en matèria de lluita contra el canvi climàtic, i ha recordat que va ser l'anterior Govern qui la va il·luminar.

Entre altres aspectes, el projecte de llei aprofundeix en la fiscalitat ambiental i crea un impost sobre les emissions de CO2 en turismes i furgonetes, que s'aplicarà gradualment fins al 2018.

També fixa l'objectiu de reduir un 25% les emissions de gasos amb efecte hivernacle el 2020 i un 80% el 2050 en relació amb el 2005, i crea el Fons Climàtic per impulsar mesures en aquest àmbit.

A més, la futura llei regularà el Consell Català del Clima com a òrgan de participació dels representants sectorials i inclourà una disposició per garantir l'accés a un consum mínim vital d'aigua i energia.

Aquest últim punt farà que els ens locals i la Conselleria d'Afers Socials i la de Territori i Sostenibilitat hagin de definir les condicions i la metodologia per establir la cobertura del mínim vital per a la població en situació de pobresa i risc d'exclusió social.

Segons ha detallat Rull, el projecte que ha redactat el Govern es basa en la incentivació i la complicitat de tots els agents implicats, i "no en l'obligació i el control" per part de l'Administració.

SENSE ESMENES A LA TOTALITAT

Cap grup parlamentari ha presentat esmenes a la totalitat al text i Rull espera que la votació definitiva també pugui ser "unànime" perquè el Govern treballarà per arribar al màxim consens.

La diputada de C's Lorena Roldán ha destacat que la lluita contra l'escalfament global "no pot ni ha de demorar-se més" i no només cal fer-ho des de Catalunya, per la qual cosa ha animat al Govern a treballar braç a braç amb l'Estat i amb les institucions europees.

Per al PSC el projecte és molt positiu però li falta ambició, i lamenta que el Govern hagi apostat per crear un Fons Climàtic "que es nodreix de recursos transferits per l'Estat", ha destacat el diputat Jordi Terrades, que també ha dit que el seu grup estudiarà si la normativa envaeix competències per evitar un nou conflicte territorial.

La diputada de SíQueEsPot Hortènsia Grau ha celebrat la iniciativa pionera però ha dit que el seu redactat definitiu "haurà d'anar més enllà" en aspectes crucials com el model energètic, els objectius de reducció establerts, les polítiques sectorials i les infraccions i sancions.

UNA GOTA EN UN OCEÀ

Des de les files del PP, la diputada Marisa Xandri ha considerat que el projecte de llei del Govern és "com una gota en un oceà" perquè el canvi climàtic és global i reclama solucions globals, i ha assegurat que aquest fenomen està més vinculat amb causes astronòmiques i planetàries que amb la pol·lució industrial.

La diputada de la CUP Mireia Boya li ha preguntat si li havia escrit el discurs "el cosí de Rajoy, perquè és una vergonya negar l'origen de factors humans en el canvi climàtic", i ha apostat per reescriure el projecte de llei per fer-lo més ambiciós i perquè permeti a Catalunya recuperar la sobirania energètica.

Segons ha explicat el diputat Ferran Civit, JxSí vol que la llei continuï sent la més ambiciosa del món occidental, i ha obert la porta a replantejar l'actual model de turisme d'esquí i costa perquè fa mal al medi ambient: "Si no volem tenir el clima del Marroc haurem de començar per tenir les polítiques de Dinamarca".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés