Publicat 06/03/2015 13:31

El Pacte per la Indústria demana un gran acord a Catalunya amb tots els partits implicats

Miembros de las instituciones que forman el Pacto por la Industria de Catalunya
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El Pacte per la Indústria de Catalunya ha signat aquest divendres un segon manifest en el qual reclama un "gran Acord Nacional de Política Industrial", amb el Govern i tots els partits polítics implicats, que integri els instruments econòmics, polítics i socials necessaris per a reindustrialitzar l'economia catalana.

En roda de premsa, el portaveu del Pacte per la Indústria, Joan Trullén, ha explicat que en aquest gran acord haurien de participar les deu institucions que conformen el Pacte --entre les quals figuren universitats, col·legis professionals, sindicats i patronals--, el Govern i totes les forces polítiques del Parlament, i que hauria de ser un acord "de llarg recorregut, no de legislatura".

"Totes les forces polítiques haurien de sentir-se implicades amb la redacció d'aquest acord", ha manifestat Trullén, que ha insistit que el pacte ha d'anar més enllà de la política industrial estricta i incorporar altres àmbits que també afecten la indústria, com les infraestructures, l'energia i la formació.

El text signat assenyala que el Pacte per la Indústria pretén constituir-se en una instància civil de reflexió permanent sobre el present i el futur de la indústria a Catalunya, que ja es requereix una estratègia industrial de llarg termini, "superant el caràcter conjuntural i partidista d'acords polítics condicionats per l'escala temporal legislativa, restriccions pressupostàries, vaivens ideològics i pressions des de marcs supraestatals".

Ha afirmat que els diferents agents que conformen el Pacte coincideixen que cal avançar cap a alternatives a la devaluació interna com a mecanisme d'ajust de l'economia, i que cal prioritzar els sectors tractors basats en la producció i els serveis industrials que incorporen com clau competitiva el factor tecnològic.

"Els pressupostos tant de la Generalitat com de l'Estat haurien de reorientar-se cap a objectius industrials", ha considerat Trullén, que ha subratllat que s'hauria de donar més accent a les polítiques d'R+D en particular.

138 MESURES

Ha recordat que el primer manifest del Pacte per la Indústria es va signar el desembre del 2012, i que després es va elaborar un document amb 138 propostes per impulsar la indústria a Catalunya, que ja s'ha presentat al Govern i als grups parlamentaris, i que està en procés d'identificació sobre quines mesures poden ser objecte de polítiques públiques.

Ha explicat que estan treballant amb la Conselleria d'Empresa i Ocupació, i que el conseller Felip Puig ha afirmat que prop del 70% de les 138 propostes "podrien tenir un encaix en l'acció de govern".

SIGNANTS

Per part de les universitats, els signants del manifest han estat el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez; el de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, i el vicerector de Projectes Estratègics i Planificació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Lluís Tort.

També han signat els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, i per part de les patronals, el president d'Aeball i membre de Foment del Treball, Manuel Rosillo, i el president de Pimec Joves Empresaris, Miquel Camps.

Alhora, han subscrit el manifest el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas; el del Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industirals de Catalunya, Narcís Bartina, i el membre del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya Ricardo Ignacio Granados.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés