Publicat 03/09/2015 12:04

Pablo Iglesias: "Si una persona té dret a asil, no té per què jugar-se la vida per arribar a Europa"

MADRID, 3 set. (EUROPA PRESS) -

El líder i eurodiputat de Podem, Pablo Iglesias, reclama la derogació del tercer Protocol de l'Acord de Dublín, que impedeix sol·licitar refugi a les ambaixades i consolats que els països de la Unió Europea tenen pel món, de manera que per demanar-ho s'ha d'arribar primer a sòl comunitari. "Si una persona té dret a asil, no té per què jugar-se la vida per arribar a Europa", ha sentenciat.

Segons ha explicat en declaracions a la Ser recollides per Europa Press, aquesta és una de les mesures que la formació ha registrat al Parlament Europeu i el debat de la qual impulsarà a tots els parlaments autonòmics on té representació a Espanya. Reivindiquen que "l'asil es pugui demanar a consolats i ambaixades dels països d'origen" i, obrir delegacions consulars on no n'hi hagi, com a Síria, que porta cinc anys en guerra.

"Darrere d'aquesta foto que a tots ens ofèn segurament hi ha una història d'una família que no va poder demanar asil al seu país i va haver d'intentar arribar en una pastera a costes europees. Si es respectés la legalitat internacional, potser aquest nen i la seva família estarien vius", ha assenyalat en relació a la imatge d'un dels menors d'edat morts en un naufragi al costat de l'illa grega de Kos que ha commocionat el món.

Iglesias incideix que "les crisis humanitàries se solucionen aplicant la legalitat internacional i sent responsables" i, en aquest context, ha recordat que la Unió Europea "ha gastat 1.800 milions d'euros a reforçar les fronteres" respecte dels 700 milions que ha utilitzat en ajuda humanitària.

A més, considera que "la política exterior europea ha estat irresponsable" i ha contribuït més a avivar els problemes en àrees de conflicte que a solucionar-los. Sobre el paper de Podem, ara que és a aquestes mateixes institucions, ha respost que allà els demòcrates no tenen "els vots suficients" i retreu al PSOE la seva falta de suport.

"Tant de bo Elena Valenciano (eurodiputada socialista) que està a la Subcomissió de Drets Humans convencés el seu grup per unir els seus vots amb els nostres, deixés de votar amb el PP a Europa i s'unís a nosaltres i els demòcrates europeus per canviar les coses. Amb prou vots, es pot", ha afirmat.

Pel que fa a les mesures que posaria en marxa a Síria si tingués aquests suports, Iglesias posa el focus en "promoure una política exterior de pau i evitar tantes intervencions militars". "Durant molt de temps ens van dir que el terrorisme es combatia amb bombarders, caces i bombes sobre la població civil i crec que en vista del que ha passat a l'Iraq, Líbia i Síria, sembla que les polítiques militaristes no han servit per solucionar els problemes a aquests països", ha afirmat.

La seva aposta, conforme ha detallat, consisteix en "més solidaritat, més inversió, més cooperació i més dret d'asil", el que ha definit com "la política exterior dels demòcrates" amb "vies més moderades i transigents".

"Allunyar-nos d'aquesta dinàmica que moltes vegades s'ha hagut de veure amb els governs més conservadors dels EUA, que han portat destrucció, inestabilitat i terrorisme, perquè els que estan darrere del sorgiment de grups com Estat Islàmic, són aquells que han avivat amb gasolina el foc dels conflictes", ha apuntat.

SUPORT A LA XARXA CIUTATS REFUGI A L'ESTAT

Podem dóna suport a les iniciatives impulsades dels Municipis pel Canvi en aquest sentit i es posa a disposició d'aquests consistoris. Entre aquestes mesures, destaquen les de Madrid, Barcelona i Logronyo, entre d'altres ajuntaments, per crear la xarxa Ciutats Refugi amb l'objectiu d'acollir persones que es troben en camps de refugiats.

Podem coincideix amb Ban Ki-Moon, secretari general de les Nacions Unides, "que estem davant d'una crisi de solidaritat, no una crisi de xifres" i denuncia alhora que el compromís del Govern d'Espanya amb aquesta crisi i amb el dret d'asil és inexistent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés