Actualitzat 16/03/2016 18:11

Pablo Iglesias reforça el seu poder a la cúpula de Podem on el sector d'Errejón és minoria

Pablo Iglesias cesa a Sergio Pascual
EUROPAPRESS

La sortida del secretari d'Organització torna a evidenciar, com la de Monedero fa un any, les diferències tàctiques a la direcció

   MADRID, 16 Març (EUROPA PRESS) -

   El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reforçat el seu poder a l'Executiva del partit després de decidir destituir, per "falta de confiança" i una "gestió deficient" de les crisis territorials del partit, el ja exsecretari d'Organització, Sergio Pascual, qui va arribar a la formació morada com a mà dreta del secretari polític i número dos del partit, Íñigo Errejón. A més del control polític, Iglesias s'ha fet també amb el territorial, en assumir les competències que tenia Pascual.

   Des de Podem neguen que existeixin "desacords ideològics" o "polítics" a la seva direcció nacional. Sí reconeixen, tot i això, que existeixen diferents sensibilitats i "divergències" pel que fa a les tàctiques a posar en marxa per fer front a determinades situacions; sensibilitats que ja es van posar de manifest amb la sortida de l'Executiva fa un any del cofundador del partit Juan Carlos Monedero, i al capdavant de les quals estan, d'una banda, Iglesias, i per un altre, Errejón.

   Cadascun dels dos líders, que al costat de Monedero i altres membres de l'Executiva van idear i van construir Podem des dels seus orígens, han format a mesura que l'organització ha anat creixent el seu propi equip de col·laboradors de confiança, tot i que tots ells comparteixin, segons defensa el partit morat, els mateix objectius polítics.

   Entre els principals col·laboradors d'Errejón es trobava, precisament, el recent destituït secretari d'Organització, que es va encarregar des dels inicis d'establir les bases als diferents territoris d'un partit gairebé sense recursos, militància i estructura per començar caminar.

'PABLISTAS' I 'ERREJONISTAS' ES POSICIONEN A TWITTER

   Després de la sortida de Pascual, Errejón manté tres col·laboradors afins a l'Executiva: la secretària de Coordinació Executiva, Ángela Ballester, la secretaria de Rescat Ciutadà i portaveu de Podem al Parlament Europeu, Tania González, i la secretària d'Acció Institucional, Auxiliadora Honorato, una de les persones de confiança del propi Pascual.

   De fet, els coneguts ja com a 'errejonistas' han estat els únics que han compartit el missatge que va difondre Pascual aquest dimarts a la nit després de fer-se pública la seva destitució --a excepció d'Honorato, que no fa un ús freqüent de les xarxes socials--. En l'esmentat missatge, recollit per Europa Press, l'encara diputat sevillà recordava que portava "dos anys" deixant-se "la pell" per l'organització.

   Per contra, els dirigents més pròxims a Iglesias --coneguts ja com a 'pablistas'-- no s'han fet eco del missatge de Pascual. En aquest grup figuren la coordinadora de l'Oficina del Secretari General, Irene Montero; el líder de Podem a la Comunitat de Madrid, Luis Alegre; el secretari de Relacions Internacionals, Pablo Bustinduy; el secretari de Relacions amb la Societat Civil, Rafa Mayoral; la secretària d'Anàlisi Política, Carolina Bescansa; i el secretari d'Economia, Nacho Álvarez.

   Tots ells sí van donar ahir difusió a la carta enviada per Iglesias a la militància de Podem per demanar "unitat"; carta que no han compartit els 'errejonistas' i en què el líder de la formació morada ja anunciava que s'assumirien "responsabilitats" per la crisi de Madrid generada la setmana passada per la dimissió de deu dirigents pròxims a Errejón, de la mateixa manera que Pascual.

   "Les dimissions a Madrid s'han produït en el pitjor moment possible i han posat en safata el relat que interessa als defensors de l'statu quo. No hem de tornar a cometre errors com aquest i hauran d'assumir-se les responsabilitats", sentenciava a la missiva.

   En aquesta carta, també deixava clar que a Podem no havien d'existir "corrents ni faccions que competeixin pel control dels aparells i els recursos". "Això ens convertiria en allò que hem combatut sempre: un partit més", avisava.

   "Hem de continuar sent una marea de veus plurals, on es discuteix i es debat de tot, però sabent que l'organització i els seus òrgans són instruments per canviar les coses, no camps de batalla", postil·lava.

IGLESIAS ELEGIRÀ EL SUBSTITUT DE PASCUAL

   El fet cert és que després de la sortida de Pascual, el repartiment de forces entre les sensibilitats que existeixen a la cúpula deixa Iglesias clarament reforçat el Consell de Coordinació. Els estatuts defineixen aquest òrgan "l'equip en el qual es dóna suport al/la Secretari/a General per fer les seves tasques", i l'atorga les funcions de "coordinar el treball de les diferents Àrees i assumir les tasques executives mentre no estigui reunit el Consell Ciutadà --el màxim òrgan de direcció entre assemblees--.

   Els estatuts també estableixen que el Consell Ciutadà és l'encarregat d'aprovar la configuració de l'executiva, si bé els seus membres són nomenats a proposta del secretari general, qui també té, per tant, potestat per cessar-los. Per aquesta raó, igual que Iglesias va decidir incloure Pascual en aquest òrgan quan es va constituir el novembre del 2014, ha decidit ara destituir-lo.

   En aquesta mateixa línia, serà Iglesias qui decideixi la persona que ocuparà la vacant de Pascual al capdavant d'Organització, tot i que la seva decisió haurà de ser ratificada pel pròxim Consell Ciutadà, que es produirà, com a molt tard, a principis del mes d'abril, tot i que encara no s'ha fixat una data concreta.

   Iglesias i el seu equip de la Secretaria General són els que han assumit, de manera temporal, les funcions de la Secretaria d'Organització, fins que l'esmentat Consell Ciutadà aprovi el nou nomenament en aquesta pròxima reunió, sense data encara.

   Això ha fet que el poder d'Iglesias s'hagi reforçat no només a la direcció nacional sinó també en l'àmbit territorial, ja que després d'assumir les competències de Pascual té a la seva mà la gestió de les estratègies del partit a les diferents Comunitats, i la resolució de les crisis que s'han obert a sis d'elles --a més de Madrid, el partit té problemes a Galícia, Cantàbria, Catalunya, País Basc i la Rioja--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés