Actualitzat 26/11/2015 17:54

Otegi sortirà de la presó el 2016 i no podrà presentar-se a les eleccions fins al 2021

L'Audiència Nacional va avançar onze dies la seva data de llicenciament en atendre un recurs de l'exportaveu de Batasuna

   MADRID, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi sortirà de la presó el 28 de març del 2016 i no podrà presentar-se a unes eleccions ni ocupar un càrrec públic fins al 28 de febrer de 2021, segons la liquidació de condemna que ha realitzat la Secció Quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional.

   El setembre del 2011 l'Audiència Nacional va condemnar Otegi a deu anys de presó per intentar reconstruir Batasuna sota la direcció d'ETA a partir del projecte Bateragune però el maig de l'any següent el Tribunal Suprem va rebaixar-li la pena a sis anys i mig.

   El tribunal sentenciador va fixar inicialment la data de llicenciament de l'exportaveu de l'esquerra abertzale per al 8 d'abril de l'any vinent tot i que va avançar la sortida de presó al 28 de març en atendre un recurs presentat pel seu defensa.

   L'escrit al·legava que, segons la doctrina del Tribunal Suprem, les compareixences periòdiques que Otegi va haver de fer abans de ser jutjat poden compensar-se com a períodes de presó provisional.

AJORNAMENT D'ESTRASBURG

   El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha rebutjat parcialment aquest dijous el recurs presentat per Otegi per vulneració dels seus drets fonamentals. Tot i això, ha ajornat la decisió sobre l'actuació de l'Audiència Nacional durant el judici del 'cas Bateragune'.

   Les raons de l'ajornament, segons el TEDH, obeeixen a l'interès de la Sala per conèixer l'opinió del Govern espanyol sobre la suposada vulneració dels drets d'Otegi durant el judici, per a la qual cosa s'han reclamat al·legacions a l'Executiu.

   L'advocada d'Otegi, Jone Goirizelaia, va al·legar que la Justícia espanyola va vulnerar l'article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans, que reconeix el dret a la celebració d'un judici amb totes les garanties, ja que la imparcialitat de la presidenta del tribunal que ho va condemnar, Ángela Murillo, estava "contaminada" per un comentari sobre ell fet en un judici anterior.

   En el procediment per l'homenatge a l'etarra Jose Manuel Beñaran, 'Argala', la jutge Murillo va preguntar a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, davant de la seva negativa a respondre, la magistrada va afirmar: "Ja sabia jo que no em contestaria aquesta pregunta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés