Otegi diu al PSOE que, si l'Estat és plurinacional, les seves nacions tenen "dret a la lliure determinació"

Otegi diu al PSOE que, si l'Estat és plurinacional, les seves nacions tenen "dret a la lliure determinació"

Otegi
EH BILDU
Publicat 19/06/2017 10:49:58CET

Veu els socialistes "molt lluny" de plantejar una reforma democràtica "en profunditat com la que exigeixen Catalunya o el País Basc"

BILBAO, 19 Juny (EUROPA PRESS) -

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha advertit que, si l'Estat espanyol és plurinacional, tal com ha reconegut el PSOE durant el Congrés celebrat aquest cap de setmana a Madrid, existeixen "nacions i, per tant, tenen dret a la lliure determinació segons el dret internacional".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi recollida per Europa Press, Otegi ha considerat, no obstant això, que els socialistes s'han fet "un parany al solitari" en reconèixer "el caràcter plurinacional de l'Estat i, alhora, dir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol".

"Quantes coses s'haurien evitat en la història d'aquest país si algunes qüestions s'haguessin acceptat amb naturalitat al començament de la Transició", ha assegurat.

Al seu judici, el "pas" fet pel PSOE no fa sinó "reconèixer una cosa per la qual molts" han lluitat, encara que "ho fan amb un cert parany".

"Reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat i, alhora, dir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol és fer-se un parany al solitari", ha indicat, per afegir que "és difícil sostenir les dues coses alhora".

Per a Arnaldo Otegi, si l'Estat espanyol és plurinacional, "i ho és", existeixen nacions i, "per tant, tenen dret a la lliure determinació segons el dret internacional".

"Aquest és el següent pas que els toca fer, però no l'esperarem. Nosaltres tenim aquest dret tal com reconeix el dret internacional. El dret a l'autodeterminació és ja de tercera generació i el que diu és que, no només tenim dret a declarar-nos independents, sinó també tenim dret a triar un model econòmic, social, cultural...", ha expressat.

En aquest context, ha afirmat que si el PSOE presentés una moció de censura a l'Executiu de Mariano Rajoy i reconegués que Euskadi és "una nació amb dret a decidir, probablement EH Bildu hi donaria suport", encara que ha afirmat que no creu que ho faci.

"El PSOE es troba encara molt lluny de plantejar una reforma democràtica en profunditat com la que exigeix Catalunya o el País Basc. Crec que encara no han arribat aquí i em sembla que tenen grans dificultats. A dia d'avui, l'Estat espanyol no és un Estat que pugui evolucionar democràticament per arribar aquí", ha ressaltat.

CATALUNYA

Per tot això, ha considerat que la "gran prova de foc de l'Estat" passarà per Catalunya l'1 d'octubre amb motiu del referèndum independentista, ja que "serà possible deixar de banda el model de la Transició".

"És una prova de foc, també per a Podem. Crec que que hi haurà un referèndum perquè existeix una classe política que està determinada a fer-lo i perquè una part de la societat catalana ha desconnectat d'Espanya", ha expressat.

En aquesta línia, ha incidit que la gran empresa catalana sempre ha pres part del "teixit polític i econòmic espanyol", però, per contra, la petita i mitjana empresa de Catalunya "s'ha sumat al procés per un Estat propi, ja que creuen que el model productiu espanyol és ruïnós per a ells".

"Aquí encara no estem fent aquest debat, però el dia que el fem, arribarem a la mateixa conclusió. Aquest és un país que podria ser la Dinamarca del Cantàbric, i no ho és perquè depenem de governs i estats que no ens deixen", ha conclòs.

CONGRÉS FUNDACIONAL

Qüestionat pel Congrés fundacional celebrat aquest dissabte per EH Bildu i el fet que només votessin el 54% de les persones inscrites, el líder de la coalició ha negat que estiguin perdent capacitat de mobilització o que s'hagi d'interpretar com una "crítica".

"Per als qui tenim una edat, se'ns fa difícil fer servir tècniques digitals. A més, hi ha coses que no afavoreixen la participació com el fet que hi havia una llista única", ha advertit.

Al seu judici, la missió i reptes d'EH Bildu de cara al futur passen per "recuperar part de la confiança" que es va perdre en determinades consultes electorals en els darrers temps i, especialment, "oferir una alternativa de confiança que doni seguretat a la gent i construeixi el país des d'uns altres valors".

"Necessitem sumar per ser alternativa. El repte és demostrar que es poden fer les coses d'una altra manera, oferint seguretat a la ciutadania", ha indicat, per afegir que és "fonamental la batalla dels valors".

En aquest sentit, ha incidit que no tenen cap tipus d'"obsessió" en què la lluita per l'hegemonia a Euskadi s'entengui en termes de "fer fora el PNB per posar-m'hi jo", i ha recordat que, en el passat, hi ha hagut èpoques en què "l'esquerra sobiranista basca" ha donat suport a governs de la formació jeltzale.

"El PNB construeix el país des d'uns valors i nosaltres tenim uns valors alternatius. Volem guanyar l'hegemonia dels valors. Davant la competitivitat plantegem la col·laboració. Davant la insolidaritat plantegem la solidaritat. Davant un repartiment desigual de la riquesa, plantegem un repartiment igualitari...", ha enumerat.

Segons ha recalcat, EH Bildu aposta perquè la ciutadania entengui que les coses es poden fer d'una altra manera i no es comparteixi la tesi que "les coses són així i això és el que hi ha".

Al seu judici, alguns d'aquests valors es poden atribuir a la formació jeltzale, ja que el PNB "prové d'una cultura política democristiana amb sensibilitat social, però que construeix el país des de determinats valors".

"CONTRAPESOS" AL PNB

D'aquesta manera, ha defensat que, en algunes qüestions, Euskadi funciona per l'existència de "contrapesos importants". En aquest sentit, ha considerat que, quan s'atribueix a un determinat partit que hi hagi al País Basc millors índexs salarials respecte a Espanya, és pel fet que "hi ha una majoria sindical nacional i de classe que ha fet cinc vagues generals en els darrers anys".

"Això fa que aquests contrapoders facin que existeixin millors condicions de vida i de treball que a la resta de l'Estat, però això no és perquè un determinat partit tingui més o menys sensibilitat", ha advertit.

D'altra banda, ha denunciat l'Europa dels "mercaders" i ha lamentat que a Euskadi es tingui "mitificada Europa", qüestió que ha atribuït al fet que es va viure durant 40 anys sota una dictadura.

"Per a l'oposició antifranquista, Europa era una marc molt desitjable, que donava estabilitat econòmica, l'Europa de les llibertats i els Drets Humans... però aquell projecte ha evolucionat cap a posicions que no ens satisfan en absolut", ha indicat, per afegir que en l'actualitat Europa representa les elits econòmiques.

Així mateix, ha sostingut que li sembla "magnífic" que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es reunís recentment amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, encara que ha advertit que ho va fer en "un context gaire determinat".

"Comparteixo la tesi que cal ser i parlar amb tothom, però aquest mateix president va renunciar rebre el president Carles Puigdemont, la qual cosa es va interpretar com un cop de porta de la UE al procés de Catalunya", ha criticat.

Per això, ha considerat que el lehendakari va ser rebut amb l'objectiu que quedés "un pòsit" dins l'opinió pública que va en la direcció de demostrar que "Espanya és un país raonable amb el qual es poden aconseguir acords".

"L'Estat va afavorir aquesta visita per demostrar que amb ell es poden aconseguir acords i que l'Estat no és el problema i sí ho són els catalans. Crec que que aquesta és una tesi equivocada. Per a mi el problema és l'Estat espanyol", ha afegit.

titulars Aldia
Última Hora
Astrònoms construeixen el primer mapa de moviment de material sobre un estel diferent al Sol (ESO)
Astrònoms construeixen el primer mapa de moviment de material sobre un estel diferent al Sol
Un equip d'astrònoms de l'Observatori Austral Europeu (ESO, per les seves sigles en anglès) ha construït la imatge més detallada d'un estel, l'estel supergrgant vermell Antares, i han fet el primer mapa de les velocitats de material en l'atmosfera d'un estel diferent del Sol, revelant turbulències inesperades en la immensa atmosfera estesa d'Antares.
Localitzen el cos del menor desaparegut en el riu Cabriel (València) (CEDIDA)
Localitzen el cos del menor desaparegut en el riu Cabriel (València)
Efectius del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) han trobat el cos del nen d'11 anys que va desaparèixer en el riu Cabriel a 500 metres del lloc on se'l va veure per última vegada, segons ha informat el Consorci Provincial de Bombers.
Un sindicat de Mossos es querella contra els autors per terrorisme, assassinat i danys (EUROPA PRESS)
Un sindicat de Mossos es querella contra els autors per terrorisme, assassinat i danys
El sindicat dels Mossos d'Esquadra Uspac ha presentat una querella davant els jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional contra els autors intel·lectuals i materials dels atemptats de Barcelona, Cambrils i Alcanar (Tarragona).
Ryanair manifesta el seu interès per Air Berlin (MICHAEL O'LEARY)
Ryanair manifesta el seu interès per Air Berlin
La companyia àrea Ryanair estaria interessada a fer una oferta pel 100% del capital d'Air Berlin, la segona major aerolínia alemanya declarada insolvent, però considera necessari tenir més dades sobre la seva situació financera, segons ha afirmat el conseller delegat de la low cost irlandesa, Michael O'Leary.
Ryanair manifesta el seu interès per Air Berlin
La companyia àrea Ryanair estaria interessada a fer una oferta pel 100% del capital d'Air Berlin, la segona major aerolínia alemanya declarada insolvent, però considera necessari tenir més dades sobre la seva situació financera, segons ha afirmat el conseller delegat de la low cost irlandesa, Michael O'Leary.
Nadal:
Nadal: "Tornar al número u significa que s'ha mantingut la il·lusió"
El tennista espanyol Rafa Nadal ha explicat que tornar al número u mundial "significa que s'ha mantingut la il·lusió" tant en ell com en la resta del seu equip, afegint que és especial tornar al cim sobretot per les "lesions i moments una miqueta menys bons" que ha travessat durant els tres últims anys.
Ensenyament destina 3,8 milions a personal per a alumnes amb necessitats especials en la concertada (Europa Press)
Ensenyament destina 3,8 milions a personal per a alumnes amb necessitats especials en la concertada
La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat obrirà aquest dijous la convocatòria pública per als centres concertats per a la subvenció de la contractació de personal d'atenció a alumnes amb necessitats educatives especials, a la qual destinarà 3.896.100 euros, la qual cosa suposa mig milió més que el curs passat.
Barcelona iniciarà al setembre obres per adequar un laboratori creatiu al costat del DHUB (EUROPA PRESS)
Barcelona iniciarà al setembre obres per adequar un laboratori creatiu al costat del DHUB
La capital catalana iniciarà a partir de setembre-octubre les obres d'adequació d'un edifici confrontant al del Disseny Hub Barcelona (DHUB) per obrir les portes del Disseny Lab Barcelona (DLAB), que serà un àmbit on creadors, dissenyadors i empreses emergents mostrin les seves creacions al públic.
Almenys 30 morts per un atac aeri sobre un hotel en Sanà (Iemen) (MÉDICOS SIN FRONTERAS (MSF))
Almenys 30 morts per un atac aeri sobre un hotel en Sanà (Iemen)
Almenys 30 persones han mort a causa d'un atac aeri efectuat aquest dimecres sobre un hotel de la capital del Iemen, Sanà, segons han informat els rebels houthis, que controlen la ciutat.
Pascal (PDeCAT) demana a Santamaría que es deixi d'actituds tèbies
Pascal (PDeCAT) demana a Santamaría que es deixi d'actituds tèbies" al debat sobre la seguretat
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha demanat a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que es deixi d'actituds tèbies" al debat sobre la seguretat i faciliti la integració dels Mossos d'Esquadra en l'Europol.
Els Mossos troben un cinturó explosiu a la casa d'Alcanar (Tarragona) (BOMBERS DE LA GENERALITAT)
Els Mossos troben un cinturó explosiu a la casa d'Alcanar (Tarragona)
Els Mossos d'Esquadra han trobat un cinturó explosiu amb càrrega real --i no simulat com els que portaven els terroristes de Cambrils (Tarragona)-- a la casa d'Alcanar on la cèl·lula que va perpetrar els atemptats el 17 i 18 d'agost presumptament estaven preparant material explosiu.
El president de Comunitats Islàmiques de Catalunya demana "institucionalitzar" la figura de l'imam
El president de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed el-Ghaidouni, ha expressat la necessitat d'"institucionalitzar" la figura de l'imam perquè, segons ha admès, "qualsevol ho pot ser", com és el cas d'Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona).
El Festival de Cap Roig bat el seu rècord d'assistència amb més de 46.000 espectadors (FESTIVAL DE CAP ROIG)
El Festival de Cap Roig bat el seu rècord d'assistència amb més de 46.000 espectadors
El Festival de Cap de Roig, que se celebra a Calella de Palafrugell (Girona), ha batut en aquesta edició el seu rècord d'assistència amb 46.316 espectadors i 20 concerts amb entrades esgotades, ha informat l'organització en un comunicat.
El Festival de Cap Roig bat el seu rècord d'assistència amb més de 46.000 espectadors
El Festival de Cap de Roig, que se celebra a Calella de Palafrugell (Girona), ha batut en aquesta edició el seu rècord d'assistència amb 46.316 espectadors i 20 concerts amb entrades esgotades, ha informat l'organització en un comunicat.
Sànchez (ANC) diu que
Sànchez (ANC) diu que "els Mossos tornaran a estar al servei dels ciutadans" l'1-O
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat aquest dimecres que "els Mossos tornaran a estar al servei dels ciutadans" en el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre.
Twitter celebra 10 anys del 'hashtag', el símbol que ens ajuda a comentar i descobrir el que passa al món (TWITTER)
Twitter celebra 10 anys del 'hashtag', el símbol que ens ajuda a comentar i descobrir el que passa al món
Twitter celebra aquest dimecres el desè aniversari del 'hashtag', l'etiqueta amb la qual els usuaris de la xarxa social comenten el que succeeix al món, i l'origen del qual es deu a Chris Messina, el primer usuari a suggerir el seu ús en un tuit.
Twitter celebra 10 anys del 'hashtag', el símbol que ens ajuda a comentar i descobrir el que passa al món
Twitter celebra aquest dimecres el desè aniversari del 'hashtag', l'etiqueta amb la qual els usuaris de la xarxa social comenten el que succeeix al món, i l'origen del qual es deu a Chris Messina, el primer usuari a suggerir el seu ús en un tuit.
Twitter celebra 10 anys del 'hashtag', el símbol que ens ajuda a comentar i descobrir el que passa al món
Twitter celebra aquest dimecres el desè aniversari del 'hashtag', l'etiqueta amb la qual els usuaris de la xarxa social comenten el que succeeix al món, i l'origen del qual es deu a Chris Messina, el primer usuari a suggerir el seu ús en un tuit.
CEP creu que cal millorar la col·laboració i destaca Guàrdia Civil i Policia com a experts en terrorisme (EUROPA PRESS)
CEP creu que cal millorar la col·laboració i destaca Guàrdia Civil i Policia com a experts en terrorisme
La Confederació Espanyola de la Policia (CEP) ha admès que encara que "hi ha hagut col·laboració" entre els diferents cossos policials durant els atemptats a Catalunya, aquesta "cooperació és millorable" i "cal reflexionar" sobre com millorar la coordinació "cercant una influència de totes les policies, i en aquest cas concret, de la Guàrdia Civil i la Policia que són els experts en terrorisme gihadista".
Interromput el servei de rodalies de Londres per una alerta d'incendi (UNIVERSIDAD DE LEICESTER)
Interromput el servei de rodalies de Londres per una alerta d'incendi
El servei entre les estacions de rodalies de Shadwell i Bank Station, al centre de Londres, ha quedat interromput aquest dimecres a causa d'una alerta d'incendi, segons ha informat el Departament de Bombers.
El PSG
El PSG "lamenta" l'actitud del FC Barcelona per demanar a Neymar danys i perjudicis
El Paris Saint Germain ha rebut "amb sorpresa" el comunicat fet públic aquest dimarts pel FC Barcelona en el qual anuncia que reclamarà danys i perjudicis al jugador brasiler Neymar Jr per la seva marxa al club parisenc i "lamenta" la seva actitud.
La Generalitat assegura que es va compartir tota la informació entre Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional (Europa Press)
La Generalitat assegura que es va compartir tota la informació entre Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assegurat que es va compartir tota la informació en una reunió en la qual estaven presents Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional des del moment en el qual es va comprovar que un dels ferits en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar (Tarragona) havia llogat una de les furgonetes relacionades amb l'atemptat de Barcelona.
Almenys cinc morts per un atemptat suïcida a la província afganesa de Helmand (TALIBÁN)
Almenys cinc morts per un atemptat suïcida a la província afganesa de Helmand
Almenys cinc persones han mort i 42 han resultat ferides a causa d'un atemptat suïcida perpetrat aquest dimecres amb un cotxe bomba a la ciutat afganesa de Lashkargah, a la província de Helmand, en el sud del país.
Catorze detinguts d'una xarxa de narcotràfic a Los Barrios (Cadis) i confiscats més de 500 quilos d'haixix (GUARDIA CIVIL)
Catorze detinguts d'una xarxa de narcotràfic a Los Barrios (Cadis) i confiscats més de 500 quilos d'haixix
La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada al narcotràfic que operava en el riu Palmones de Los Barrios (Cadis), intervenint-se més de 500 quilograms d'haixix.
Un home mor ofegat en una platja de Gran Canària (CEDIDA)
Un home mor ofegat en una platja de Gran Canària
Un home, de 78 anys d'edat, ha mort després de sofrir un ofegament en una platja de Gran Canària, segons ha informat el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat 112.
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies