Publicat 18/05/2016 17:23

Otegi creu que part del "lobby" abertzale que es reuneix dissabte a Bilbao acabarà diluït

Anna Gabriel (CUP) Arnaldo Otegi (Sortu)
EUROPA PRESS

Vol que l'esquerra abertzale obri "canals discrets amb sectors de víctimes"

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha augurat que el lobby que es reunirà en assemblea dissabte a Bilbao --un grup d'expressos i exfugits d'ETA-- s'acabarà sumant a l'esquerra abertzale que aposta per la via pacífica i que ell representa: "Faig una predicció: en part aquesta gent en un determinat lapse de temps estarà amb nosaltres una altra vegada."

"Conformen una espècie de grup d'opinió, una espècie de lobby que té un plantejament polític", ha dit aquest dimecres en una entrevista a l''Ara' recollida per Europa Press.

Ha dit que "és gent que dissenteix des de fa uns anys de la nova estratègia", però els ha preguntat què plantegen davant de l'opció que defensa el mateix Otegi: la ruptura amb Espanya en termes independentistes, democràtics, pacífics i d'esquerra.

Sobre si aquest grup pot ser una llavor d'escissió o fins i tot de tornada a la violència, ha contestat que "ells mateixos han dit que no aposten pel retorn a la lluita armada" i afirmen que en les seves assemblees no ha estat a sobre de la taula.

Otegi admet que l'estratègia pacífica de l'esquerra abertzale ha trigat a arribar perquè calia partir d'una base el més àmplia possible i vèncer resistències internes: "Per què hem tardat tant? Perquè els hem portat a tots a aquest escenari."

Sobre els seus propis objectius, Otegi prioritza precisament consolidar aquesta estratègia; després, "el tema dels presos, el desarmament, etcètera", fet que situa en els pròxims mesos i anys; i en tercer lloc, construir una gran alternativa independentista basca, de manera semblant al procés sobiranista català.

Creu que en un o dos anys es pot avançar molt "si l'esquerra abertzale és capaç d'obrir canals discrets amb sectors de víctimes", amb discreció, serenitat i profunditat, ha dit.

"Exposant també des del nostre punt de vista els límits que tenim, perquè els tenim, perquè ens pot generar problemes", ha afegit.

"Assumeixo que les nostres posicions polítiques han generat sofriment", ha admès, i assumeix també que caldrà fer més passos, però ha afegit que l'Estat també ha generat sofriment, tot i que augura que no ho reconeixerà.

DEMANAR PERDÓ

Després de preguntar-li llavors si hi haurà un moment en què serà políticament útil demanar perdó, ha respost: "Pot ser-ho", tot i que ha matisat que no serà aviat.

"Encara queda un tram per fer això", ha avisat, i ha vaticinat que, tot i així, hi haurà qui no tingui suficient que es demani perdó, perquè hi ha els qui pretenen que cap gest sigui suficient, ja que miren sempre al passat, segons ell.

Pel que fa a qui vol seguir amb el terrorisme, ha constatat que hi continua havent sectors que continuen defensant la violència: "Aquests sectors existeixen; són molt minoritaris, molt marginals, però hi són".

Amb tot, sosté que ETA ha deixat les armes perquè l'esquerra abertzale ha canviat en dir que cal superar l'estratègia armada.

Pel que fa als presos d'ETA, ha dit que "qui pot fer millor apologia de l'estratègia pacífica és qui va empunyar les armes", perquè això els dóna autoritat --ha dit-- per defensar aquesta tesi, i ha assegurat que el 99,9% d'expressos volen la via pacífica.

Otegi creu que el desarmament definitiu implica que l'Estat dissolgui els operatius policials que té pel món per evitar-lo: segons ell, "l'Estat espanyol no té cap interès que ETA es desarmi", i a més augura que l'agressivitat estatal augmentarà quan arribi el desarmament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés