Actualitzat 28/04/2017 10:50

Ortega recorre la sentència del 9N perquè veu que vulnera la llibertat d'expressió

Joana Ortega i el seu advocat arriben a l'últim dia del judici del 9N
Europa Press

Demana que la inhabilitació no afecti càrrecs municipals

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

La defensa de l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha recorregut davant el Tribunal Suprem (TS) la sentència per participar en la consulta sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre del 2014 perquè considera que vulnera la llibertat d'expressió i el dret a participar en assumptes públics, per castigar penalment una actuació estrictament política.

En el recurs de cassació, al qual ha tingut accés Europa Press, la defensa recorre la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) --que la va condemnar per desobeir el Tribunal Constitucional (TC)-- perquè veu en la sentencia "vulneració del principi d'igualtat per tracte discriminatori" respecte d'altres situacions en les quals el Govern central ha desobeït sentències del TC.

També ha vist vulneració del principi de legalitat per no tenir en compte la reforma que va destipificar el delicte de referèndums il·legals i per aplicar retroactivament la reforma de la Llei Orgànica del TC, en relació amb l'execució de les seves sentències.

La defensa ha assegurat que aquests tres motius es formalitzen com a "vulneració de preceptes constitucionals" i del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i Llibertats Fonamentals, la qual cosa possibilitaria en un futur presentar un recurs d'empara davant el TC i, posteriorment, davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

També recorre la sentència perquè considera que s'ha infringit l'article 410 del Codi Penal, per entendre que els fets provats no són constitutius de desobediència i, amb caràcter subsidiari, hi ha hagut un error de prohibició.

ELECCIONS MUNICIPALS

Ha sol·licitat que es disminueixi el termini de condemna de la inhabilitació --d'un any i nou mesos-- i que es limiti a càrrecs electes i de govern i autonòmics, per la qual cosa la condemna no afectaria la possibilitat de participar en eleccions municipals.

Ha invocat el dret a un Jutge imparcial, i ha sol·licitat que no participin a la Sala que ha de resoldre el recurs cap dels magistrats que va condemnar l'exconseller Francesc Homs

A més de condemnar Ortega a un any i nou mesos d'inhabilitació i a una multa de 30.000 euros per desobeir el Tribunal Constitucional (TC), el TSJC també va condemnar l'expresident de la Generalitat Artur Mas a dos anys d'inhabilitació i a una multa de 36.500 euros, i l'exconsellera Irene Rigau a un any i sis mesos i a una multa de 24.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés