Actualitzat 26/05/2016 13:58

Òmnium exigeix retirar el monument franquista de Tortosa i carrega contra la "consulta trampa"

El pte.De Òmnium, Jordi Cuixart, y J.Cruanyes (C.Dignitat)
EUROPA PRESS

Impulsa amb la Comissió de la Dignitat un manifest contra la "simbologia feixista" en la via pública

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha exigit aquest dijous la retirada del monument franquista de Tortosa que commemora la victòria del bàndol nacional en la Batalla de l'Ebre, i ha criticat la "consulta trampa" que s'ha organitzat perquè els ciutadans decideixin si el monument es manté o es retira.

Ho ha dit en roda de premsa per presentar, juntament amb la Comissió de la Dignitat, una manifest que reclama la "retirada definitiva de tots els símbols i monuments franquistes dels espais públics de Catalunya".

Així, Òmnium no comparteix cap de les dues opcions que se sotmeten a consideració en aquesta consulta: rebutja la que aposta per 'mantenir, reinterpretar i contextualitzar' el monument, però tampoc li agrada la segona opció, que aposta per 'retirar i museitzar"' el monument.

El president de l'entitat sobiranista ha defensat que mantenir o no el monument "no és una qüestió democràtica" sinó que, aplicant diversos mandats del Parlament sobre simbologia franquista, el que s'hauria d'exigir és la retirada immediata.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha afirmat que sigui quin sigui el resultat de la votació "el problema no quedarà solucionat", i també s'ha mostrat contrari que es retiri per a la seva posterior museització.

"No té sentit transformar o tunejar aquests símbols. Són monuments que tenen una significació que no pot ser interpretada. Aquests monuments no es poden reinterpretar. Hi ha un fet molt clar: el franquisme i el nacionalcatolicisme van destruir la democràcia al nostre país", ha reflexionat.

Cruanyes ha demanat la retirada d'aquest monument i de tots els qui queden a Catalunya en virtut de la condemna del franquisme que ha fet el Parlament i també de la llei de la memòria històrica, i ha conclòs: "A Alemanya i Itàlia seria impensable la presència de símbols nazis o feixistes en la via pública.

Signat per una vintena d'entitats, el manifest 'Justícia per als crims del franquisme. Alliberem pobles i ciutats de simbologia franquista', recull una repulsa explícita a la consulta de Tortosa per tenir "unes preguntes contradictòries amb propostes equívoques que, sigui quin sigui el resultat, el problema seguirà sobre de la taula".

58 MONUMENTS, 3.500 SÍMBOLS

La Comissió de la Dignitat assegura que a Catalunya queden un mínim de 58 monuments franquistes com el de Tortosa i 3.500 símbols inventariats en la via pública, i ha recordat que això no inclou, per exemple, el símbol del jou i les fletxes que persisteixen en edificis d'habitatges de l'època.

Cruanyes ha recordat que correspon a les administracions la retirada d'aquests símbols i ha dit que es tracta d'un problema a nivell català, no municipal: "No és una qüestió local, és una qüestió de país. Catalunya ha de ser un país lliure també de símbols franquistes".

Amb l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert en la primera fila de l'acte, Cuixart ha reivindicat l'"autoritat" que té Òmnium per exigir aquesta retirada de símbols, ja que durant el franquisme l'entitat ha estat clausurada durant tres anys per l'aleshores ministre de Franco Manuel Fraga.

El manifest proposa que sigui el Memorial Democràtic de la Generalitat qui lideri i assessori el procés i estableixi uns protocols d'actuació per a la retirada dels símbols que hagin d'aplicar les administracions catalanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés