Actualitzat 31/03/2017 13:52

Oliu (Sabadell): "Hi ha poca voluntat per a les fusions a Espanya però són probables"

Creu que els baixos tipus i una regulació "massa dura" poden llastar la reactivació del crèdit

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha advertit que existeix "poca voluntat" a Espanya per emprendre fusions davant de la nova ronda de concentracions que s'acosta per la debilitat del negoci, més encara en un context prolongat de baixos tipus d'interès i davant d'una feble demanda de préstecs.

Tot i així, veu "probable" noves integracions, perquè hi ha sinergies que poden justificar l'esmentat procés per la necessitat de generar resultats "per la via dels costos", segons assenyala en una entrevista en la revista 'Valors', editada per KMPG.

Fonts pròximes al consell de Banc Popular han informat a Europa Press que l'accionista mexicà Antonio del Valle va intentar infructuosament en el passat forjar aliances amb vistes a fusionar el banc amb altres entitats (el Sabadell entre elles), actuant en contra del criteri de la direcció del Popular.

Està per veure si el relleu d'Ángel Ron per Emilio Saracho, que es materialitzarà després de la junta d'accionistes que l'entitat farà en el primer trimestre del pròxim any, reactiva els contactes per explorar eventuals fusions i es fa un pas més enllà de les "converses de cafè" que admetia Ron el juny d'aquest any.

El president del Sabadell descarta "de moment" operacions transfrontereres perquè "no hi ha cap sinergia que les justifiqui".

"No hi ha cap en perspectiva perquè ni el mercat ho demana ni hi ha uns estalvis que les justifiquin", aprofundeix.

Oliu repassa el "mix de tres pressions" al que està sotmesa la banca actualment: la regulació, els tipus d'interès negatius i la irrupció de l'era digital.

Sobre aquesta qüestió, avisa que una regulació "massa dura i restrictiva" pot tenir un impacte negatiu en la concessió de crèdit i en l'economia real.

URGEIX UN MARC REGULATORIO "MÉS ESTABLE".

"Que la reforma regulatòria no hagi finalitzat dificulta l'activitat bancària, ja que les entitats estan tenint dificultats en la presa de decisions d'assignació de capital a línies de negoci i els inversors penalitzen l'esmentada incertesa regulatòria en els mercats", explica Oliu, per després urgir un marc regulador "més estable".

A més, advoca perquè els bancs comptin amb un marge de maniobra "suficient" per marcar els seus propis objectius de capital i liquiditat, en funció de les seves exigències i del model de negoci que desenvolupin.

Davant de la política ultralaxa del BCE, el president del Sabadell també avisa que els baixos tipus d'interès poden acabar repercutint de manera "negativa" en l'evolució dels préstecs i la seva normalització.

PRESSIÓ A LA BAIXA DELS BENEFICIS DELS BANCS.

Per a Oliu, el baix preu oficial dels diners s'està traduint en unes reduïdes expectatives de rendibilitat per al sector bancari i en una "pressió" a la baixa sobre els seus beneficis.

Els bancs espanyols i europeus cotitzen en nivells mínims en borsa precisament davant d'aquests dubtes dels inversors.

En aquest sentit, recorda que la demanda de crèdit, afavorida per la reactivació econòmica, creix "menys del que volgués" per la falta de confiança derivada de la incertesa en la geopolítica internacional, l'economia europea i en la política espanyola.

"Aquests factors incideixen sens dubte en la presa de decisions d'inversió", subratlla.

Amb vista al mitjà termini, el president del Sabadell confia que el banc sigui "més gran, fort i rendible", amb una posició diversificada en altres països.

El banc català té el 70% dels seus actius a Espanya i té presència al Regne Unit, els Estats Units i Mèxic.

"Ens permetran augmentar la diversificació del risc i desenvolupar plenament la nostra internacionalització", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés