Publicat 10/07/2016 18:02

Obama destaca el "progrés econòmic" d'Espanya però que desigualtat és germen de populisme

Rajoy diu que Obama "coneix molt bé" l'evolució de l'economia espanyola, que ha "superat" la recessió

MADRID, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El president dels EUA, Barack Obama, ha felicitat aquest diumenge el cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, i els espanyols pel "progrés econòmic dels últims anys", tot i que ha advertit que "ha de seguir millorant" en aspectes com les perspectives dels joves desocupats. De fet, ha aprofitat per avisar que la desigualtat és germen del populisme que s'està veient als Estats Units i a Europa.

Així s'ha pronunciat Obama després de reunir-se amb el president del Govern espanyol en funcions al Palau de la Moncloa, en una trobada en què han tractat qüestions com la situació econòmica i política d'Espanya, la seva contribució amb l'OTAN, la posició d'Espanya davant del Brexit i la crisi de refugiats o la situació de països hispanoamericans com Colòmbia, Veneçuela i Cuba.

Durant el seu discurs, el president estatunidenc ha assenyalat la "ràpida integració" que s'està produint a nivell global, tot i que ha posat èmfasi en què "si no s'assegura la inclusió i que hi hagi bona correlació en temes d'economia i seguretat pot presentar problemes seriosos" en qüestions relacionades amb la desigualtat social, la immigració i el terrorisme.

Preguntat després sobre si tem un auge dels populismes, Barak Obama ha admès que hi ha "connexions" entre l'impuls i les veus populistes que s'estan produint tant als Estats Units com a Europa, posant com a exemple el que ha ocorregut amb el 'Brexit' al Regne Unit.

En aquest sentit, el president dels Estats Units ha insistit que cal apostar perquè la globalització sigui equitativa i que no ajudi només a les elits perquè si creix la desigualtat i hi ha ciutadans "endarrerits", es veurà un creixement del populisme "brut, cru" que en realitat "dividirà" la societat.

Obama ha indicat que això no afavoreix ningú i aquest tipus de política populista pot "anar en augment". Per això ha apostat per canalitzar la situació, de manera que hi hagi equitat i els treballadors tinguin una feina, sous "justos" i benestar social, perquè les coses a les dues bandes de l'Atlàntic vagin bé.

RESULTATS LES REFORMES A ESPANYA

Obama ha felicitat Rajoy i el poble espanyol pel "progrés econòmic dels últims anys", tot i que ha advertit que "ha de seguir millorant" en aspectes com les perspectives dels joves desocupats. "Ha estat un camí difícil però molts dels canvis efectuats estan començant ja a donar resultats", ha subratllat.

En la seva compareixença, Obama ha valorat la col·laboració d'Espanya amb els EUA i amb l'OTAN, especialment en el referent a les bases de Morón i de Rota i la participació espanyola en la formació de policies i militars en països del Pròxim Orient.

A més, ha incidit en la importància de l'aliança i les bones relacions entre Espanya i els EUA, tant per l'afinitat en els seus "interessos, valors i ideals" com per la gran comunitat hispanoparlant present als EUA i la influència espanyola a Llatinoamèrica.

RAJOY: OBAMA CONEIX QUÈ HA PASSAT A ESPANYA

En la seva intervenció, Rajoy ha comentat que Obama "coneix molt bé" l'evolució de l'economia espanyola i, de fet, ha recordat que es va interessar pel que succeïa a Espanya en la crisi que va començar el 2007. "Vivim un moment d'enorme dificultat però ara veiem que aquella etapa s'ha superat. Avui Espanya ja no està en recessió, creix i és l'economia de la zona euro amb més creixement i es creen llocs de treball", ha postil·lat.

El cap de l'Executiu ha subratllat que el país ha superat "molts desequilibris" i guanyat competitivitat, per la qual cosa l'economia espanyola "pot mirar el futur amb optimisme sempre que" es mantingui una política econòmica de "control dels comptes públics" i que faci reformes estructurals.

Davant de la immigració i la crisi de refugiats, Rajoy ha apostat per resoldre aquest problema en origen. "Un jove que no tingui cap possibilitat al seu país de viure i no tingui oportunitats i no pugui tenir una vida digna, és evident que farà el possible per anar-se'n del seu país i buscar-se la vida en qualsevol altre lloc", ha asseverat.

RAJOY: "MAGNÍFIQUES" RELACIONS BILATERALS

Rajoy ha subratllat que les relacions bilaterals entre Espanya i els EUA "són magnífiques des de tots els punts de vista" i ha detallat que durant la reunió han parlat també del Brexi], de l'OTAN, de Colòmbia, de Veneçuela i de Cuba, entre d'altres temes. "El president Obama és un bon amic d'Espanya i dels espanyols, una persona seriosa i compromesa, i esperem que torni aviat", ha conclòs Rajoy.

Finalment, Rajoy no ha volgut pronunciar-se sobre si un triomf del republicà Donald Trump a les eleccions de novembre afectarà les relacions entre Espanya i els Estats Units. "El president dels Estats Units serà qui digui el poble americà i els altres res hem de dir sobre aquest assumpte, sobretot sent president del Govern d'un país amic", ha afirmat.

En aquest sentit, ha coincidit amb Obama que les relacions entre els dos països es mantindran sigui qui sigui el president i seran "bones" perquè "els pobles i els països estan per sobre de les persones". "Hi ha moltes coses que ens uneixen, hi ha molt treball conjunt per darrere i hi ha molts plans de futur per davant", ha ressaltat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés