Actualitzat 29/03/2017 14:24

La OAC trasllada a la Fiscalia la denúncia de CCOO contra l'exdirector de Consum

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha traslladat a la Fiscalia l'expedient que va elaborar després de rebre una denúncia de CCOO contra el director de l'Agència Catalana de Consum (ACC) entre 2011 i març de 2016, Alfons Conesa, acusant-lo d'incomplir la llei d'incompatibilitats d'alts càrrecs a l'incorporar-se a la patronal Cecot.

Segons una resposta del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), l'ACC "ha col·laborat en el procediment en tot el que ha estat requerida, facilitant al Ministeri Fiscal tota la documentació que aquest òrgan l'han sol·licitat".

Afegeix que, a causa que el cas es troba en instàncies jurisdiccionals, el Govern no fa cap valoració, "més enllà de respectar la presumpció d'innocència de les persones que es puguin implicar i l'absolut respecte a la independència de la jurisdicció".

El juny, la secció sindical de CCOO en la Conselleria d'Empresa i Feina de la Generalitat ha presentat una denúncia davant de la OAC, argumentant que Conesa, en el moment del seu cessament, ha començat a prestar els seus serveis a l'àrea de consum de Cecot per portar a terme activitats que, segons la seva opinió, són incompatibles d'acord amb la llei 13/2005 de 27 de desembre, del règim d'incompatibilitats d'alts càrrecs de la Generalitat.

El sindicat ha concretat que l'article 5 estableix el deure de lleialtat a la institució tant a l'exercici com després del cessament d'alts càrrecs de la Generalitat, i l'article 7 estableix la prohibició d'intervenir, al llarg dels dos anys posteriors al cessi, en activitats privades relacionades amb les actuacions i atribucions del càrrec ocupat.

INTERPRETACIÓ PONDERADA DE LA LLEI

En la seva resposta al BOPC, Baiget assenyala que, malgrat que la llei preveu un conjunt de limitacions de les activitats privades que els alts càrrecs poden desenvolupar una vegada cessats, l'exercici d'un càrrec públic "no és un obstacle permanent que tancament totes les portes o qualsevol expectativa professional a l'alt càrrec", pel que considera que cal fer una interpretació ponderada de la normativa a causa que els suposats previstos a l'article 7 són restriccions de la llibertat professional.

En aquest sentit, destaca que segons la redacció, es poden desenvolupar activitats "sempre que no tinguin relació amb algun expedient en la resolució del qual s'intervingués mentre s'ocupava el lloc d'alt càrrec".

"Aquesta prohibició legal, per tant, es connecta amb els expedients i no amb el sector d'activitat on es projecta la competència com alt càrrec", afegeix, i conclou que la prohibició no impedeix en principi complir activitats privades en el sector material sobre el qual es projectaven les competències de l'alt càrrec, sinó només en relació amb els expedients en els quals hi hagi intervingut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés